REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jídlo

Nej… z celého světa gastronomie.

Nejčastěji konzumovanou potravinou v tropech

Nejčastěji konzumovanou potravinou v tropech a v Asii, Americe a Africe jsou batáty – patáty – bot. název Impomoea batatas. Sladké brambory kořenové hlízy povijnice jedlé vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory. Tyto brambory se pečou většinou v troubě a podávají se ve slupce s čerstvým máslem. Lze je však připravovat i jako brambory obyčejné, pokud se připravují smažené, je nutno je co nejrychleji podávat, neboť brzy měknou. Pěstují se v Asii, Africe a Americe. Bývají bílé, červené a žluté. Připravují se jako brambory a mohou se vařit, smažit, můžeme z nich připravit i bramborovou […]

Nejstarší český herbář

V 8. století císař Karel Veliký vydal nařízení, aby se na císařských dvorech a zahradách pěstovaly kromě ozdobných i léčivé rostliny. Ve 14. století daroval Karel IV. svému lékárníkovi Angelovi pozemek v Praze, aby na něm pěstoval vonné a léčivé byliny. Nejstarší český herbář je dílem litomyšlského lékaře J. Černého (Czerny), jehož Kniha lékařská z roku 1517 pojednává asi o 380 bylinách. Druhý velký herbář vydal Adam Zálužanský ze Zálužan.

Patří u nás k nejdůležitějším potravinám

Brambory jinak též zemáky, zemčata, kobzole, jabka ( na Moravě též jablouška) latinsky solanum tuberosum – patří u nás k nejdůležitějším potravinám. Ceníme si u nich nejen jejich výživnou a biologickou hodnotu, ale také to, že je lze upravovat nejrozmanitějšími způsoby po celý rok. Brambory jsou téměř celoročním dodavatel důležitého vitamínu C. Dále obsahují hodnotné rostlinné bílkoviny, nerostné látky a vitamíny skupiny B. I jako dodavatelé škrobu mají brambory v naší stravě velký význam.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy