REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bary

Nej… zajímavosti z barů celého světa.

Nejneobvyklejší přání mají hosté

Nejneobvyklejší přání mají hosté v Kyslíkovém baru v Tokiu. Tento bar byl otevřen 22. října 1987 v hlavním městě Japonska v jednom obchodním domě. Zákazníci zde obdrží prázdné skleničky propojené hadičkami s kyslíkovou bombou a za poplatek 100 jenů zde mohou po tři minuty vdechovat čistý kyslík. Podle slov majitele podniku je toto zařízení především určeno pro sportovce, studenty a všechny ostatní, kdo se chtějí rychle zotavit po zvýšené duševní a tělesné námaze.

Nejníže položený bar

Nejníže položený bar je Minus 206 v Tiberias v Izraeli na pobřeží Galilejského moře. Jak napovídá název, nachází se ve výši 206 metrů pod úrovní mořské hladiny.

Nejsmělejším mužům

V jednom z pařížských mléčných barů se objevila vývěska: „Muži, kteří se osmělili, pijí mléko. Těm nejsmělejším nebude zatěžko je vypít veřejně u nás.“

Nejstarší zmínka o baru

Pojem bar vznikl z francouzského slova „Barriére“ a nejstarší zmínka o nich pochází ze 16. století – z časů kolonizace Ameriky. Alkohol tehdy hrál velmi významnou úlohu a nazýval se „Silná voda“ (Strong Water). Silná voda se vydávala v Common Stores a její výdej byl přirozeně vázán na určitou dobu. Tyto podniky nejprve vedli duchovní a důstojníci. Později se tyto místnosti rozšířily o prostory ke spaní a stáje. Říkalo se jim „Inn“. Zpočátku to byla místnost bez jakéhokoli bočního ohražení. Teprve mnohem později se z nich vyvinuly ve městech „ Saloony „, v nichž se k ochraně výčepníka zřídilo ohraničené […]

Největší bar je Giley s´Club

Největší bar je Giley s´Club (dříve Skelly s´) na Spencer Higway v Houston v Texasu postavený v roce 1955 a rozšířený v roce 1971. Může v něm najednou sedět 6 000 lidé pod jednou střechou s plochou 1,6 hektaru. V klasickém pojetí je však největší bar Mikado v okrsku Akasaka v Tokie s kapacitou 2 000 lidí. O hosty se stará 250 hostesek. Ke sledování na pódiu je třeba mít dalekohled. Červen 2005

Pozor na míchané nápoje podávané v barech

V Austrálii je každý den pohlavně zneužito až 5 lidí poté, co si dali míchaný nápoj v hospodě, klubu nebo na soukromé párty, varuje list The Australian. Aniž by o tom zákazníci věděli, barmani přidávají do koktejlů alkohol nebo drogy. Některé z drog, které se takto používají, jsou bez barvy, chutě a zápachu. Oběti jsou po vypití nápoje dezorientovány, těžko se pohybují nebo upadnou do bezvědomí. Několik lidí už umřelo. Celostátní studie provedená Australským kriminologickým ústavem odhalila, že „každý rok takový nápoj vypije přibližně 4 500 lidí a 40 % z nich je pohlavně zneužito“, uvádí deník. Když účinky takového […]
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy