REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tilápie nilská (Okounovec)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tilápie nilská, nebo také okounovec nilský jak se této sladkovodní rybě u nás říká, pochází původně z Afriky. Vzhledem k nízkým nárokům na chov a velké oblibě se s ní ovšem můžeme setkat na všech kontinentech od Japonska až po Americké státy. Tato teplomilná ryba se dokonce chová i na uzemí české republiky v nádržích vyhřívaných teplým vzduchem.


Atlas sladkovodních ryb - VrubozubcovitíLatinsky: Oreochromis Niloticus

Jiný název: Okounovec, Nile Tilapia

Hlavním přirozeným domovem tilapie jsou tropické a subtropické vody, zejména v Africe, na Madagaskaru, v Asii a Jižní Americe. Populace v umělých chovech jsou však dnes mnohem větší než populace volně žijících ryb tohoto druhu. Tyto ryby jsou v akvakulturách chováni ve velké míře, ve slané i sladké vodě.

Do Evropy je tato ryba dovážena především z Číny a Tajwanu.

Tilapie patří do čeledi vrubozubcovitých ryb (cichlidae), nazývaných také cichlidy. Tyto ryby dávají přednost životu ve vodách o teplotě 20 až 30 stupňů Celsia. Nižší teploty jim mohou způsobit problémy, jako například pomalý růst nebo v nejhorším případě i smrt. Tilapie jsou výhradně býložravé ryby. Váží až šest kilogramů a mohou dosahovat délky půl metru.

Tvar těla tilapie se liší podle druhu a prostředí, ve kterém tilapie žije. Například tilapie nilská má hnědošedé, lehce diskovité tělo s tmavými průsečnými kruhy. Její hřbetní ploutev je nepřerušená a výrazným charakteristickým znakem jsou dobře vyvinuté prsní a řitní ploutve. Oproti tilapii nilské má tilapie mosambická světlejší kůži s tmavými pruhy. Jeho dvě hřbetní ploutve jsou spojené. Protože se různé druhy této ryby mezi sebou aktivně rozmnožují, existuje dnes v mnoha formách. Tilapie sexuálně dozrává již po půl roce života. Samičky kladou kolem 1 500 jiker na jeden kilogram váhy svého těla. Jikry jsou nakladeny do hnízd vytvořených samečky. Narozdíl od mnoha jiných druhů ryb jsou larvy tilapie velice přizpůsobivé ihned po vylíhnutí.

Příprava v kuchyni:

Maso tilapie má velmi vybranou chuť. Je sladké a velice jemné. Vzhledem k sladké chuti masa se tilapie výborně hodí při přípravě exotických pokrmů. Filety z tilápie upravujeme stejně jako filety z pangasia nebo tresky. Nejlepší je toto rybí maso vařit, smažit, dusit na páře a také grilovat.

Zdroj: www.nordsee.com

Recepty z tilápie: Tilápie přelitá thajskou omáčkou Grilované filety z tilápie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy