REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šupinovka gumovitá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí v trsech na rozkládajícím se dřevě listnáčů obvykle ponořeném v zemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Pholiota gumosa

Nejedlá ………………… Šupinovka gumovitá je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: září až listopad

Roste nehojně na rozkládajícím se dřevě listnáčů obvykle ponořeném v zemi v parcích, na skládkách dřeva, lesních cestách, zahradách. Roste v trsech.

Klobouk až 70 mm, bývá polokulovitý, později téměř plochý, za vlhka slizský, světle citronově žlutý nebo žlutozelený, na středu zahnědlý, na okraji bělavý s drobnými olivovými nebo žlutozelenými šupinami. Lupeny jsou nažloutlé až hnědožluté, nakonec hnědé. Třeň až 100 mm, válcovitý s drobnými olivovými nebo světle hnědými šupinami, které brzy mizí, nahoře bělavý, pod prstenem barvy jako klobouk, na bázi až rezavě hnědý.

Možná záměna:

Na dřevě ponořeném v zemi roste šupinovka mastná (Pholiota lucifera), která se však liší barvou klobouku a absencí šupin na klobouku.

Zajímavost:

Rod šupinovka obsahuje přes 30 druhů, žádný druh není jedovatý, přesto jen 2 druhy jsou uváděny jako jedlé: šupinovka kostrbatá a šupinovka šedohlínová (ve starších atlasech se uvádí i šupinovka slizská). Nevynikají však kvalitou, jsou vhodné upotřebit jen pár plodnic do směsí z nouze. Většina šupinovek má velmi hořkou dužninu, rostou na dřevě listnáčů, jehličnanů, rozkládajícím se listí, kůře, rostlinných zbytcích.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy