Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Správná příprava chřestu

Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Dnes si povíme, jak chřest správně uvařit ...

Škola vaření - Správná příprava chřestu vařenímPředevším v období sklizně, bychom měli chřest pojídat čerstvý. Uložený v polyetylénových sáčcích v ledničce vydrží chřestové výhonky čerstvé až 3 dny. Při zmrazování svážeme výhonky do svazečků a necháme je vybělit (spařit v horké vodě): tlusté výhonky 4 minuty a tenké 2 minuty. Chřest zmrazujeme nejlépe v umělohmotných dózách, ale jen výjmečně, protože čerstvý je nejlepší!

Pokud chceme chřest uvařit, postupujeme takto:

  1. Před tepelnou úpravou chřest důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou, poté ho necháme důkladně okapat.
  2. Chřest musíme oloupat a to nejlépe škrabkou na chřest, nebo tzv. úspornou škrabkou, hlavičky chřestu jsou velice křehké, proto je při loupání chráníme prsty, aby se neodlomily.
  3. Dolní konce chřestu jsou většinou dřevnaté, proto je musíme odkrojit, asi 1-1,5 cm dlouhé odřezky spolu se slupkami nevyhodíme, ale použijeme je třeba do polévky.
  4. Oloupané a zkrácené výhonky chřestu svážeme motouzem k sobě vždy po 8-10 kusech, budou se nám, pak lépe vytahovat s vařící vody.
  5. Vaření chřestu dvěma způsoby:
  • V podlouhlé hluboké nádobě chřest uvaříme a to v dostatatečném množství osolené vody smíchané s lžíčkou másla a lžičkou cukru, zcela ponořený chřest vaříme 15-20 minut.
  • Chřest můžeme uvařit také ve vysoké úzké nádobě, kterou naplníme vodou tak, aby voda sahala do poloviny svazku chřestu, v zaklopeném hrnci se silnější část chřestu uvaří ve vodě a křehké hlavičky v páře.

Více o chřestu se dozvíte v naší encykopedii zeleniny: Chřest



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Zavařujete rádi, nebo jen z nutnosti?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.9. - 30.9. Svatováclavské slavnosti

Každoročně poslední sobotu v měsíci září se konají Svatováclavské slavnosti. Každým rokem se Svatováclavské slavnosti stávají tečkou za kulturními akcemi s letním sluncem ve znaku a startují podzimní společenskou sezónu, jejíž těžiště se přesouvá do tanečních, výstavních a divadelních sálů. Svatováclavské slavnosti se tak stávají příjemným zakončením léta.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy