REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, že …

Víte, že tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů? Víte, že biftek se připravuje zásadně ze svíčkové nakrájené ze středu na menší kulaté bifteky? Víte, že povodem je rýže z Jižní Asie …….

4 věci, které jste nevěděli o šlehačce

Kde se asi vzala šlehačka? Jak to, že se při šlehání srazí? Co její teplota … kdy se nám ji nepovede ušlehat? To a ještě více se dozvíte právě v tomto článku.

Beefsteak (biftek)

Biftek nebyl znám ještě v 18. století. To se ještě kusy masa pekly vcelku. Museli to být až londýnští řezníci, kteří pro Angličany, známé ve světě jako „pojídači hovězího masa“, nakrájeli na plátky a vynalezli tak beef steak neboli biftek.

Čarujeme s rýží: víte, jaké druhy rýže jsou vhodné na rizoto či jako příloha?

Rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin světa, která tvoří základ jídelníčku víc než polovinu lidí planety. Jenže není rýže jako rýže. Víte, jaký je rozdíl mezi asijskou a evropskou rýží a jak ji správně uvařit? Věděli jste, že po rozvařené rýži máme znovu rychle hlad? Specialista na zdraví a životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva poradí, jak s tímto pokrmem správně pracovat.

Desatero pro výběr kvalitního másla

Máslo patří mezi základní potraviny. Je jedinečné. Vždyť i všelijaké rostlinné tuky se snaží napodobit jeho lahodnou a jemnou chuť. Věděli jste, že je čerstvé máslo při řadě onemocnění jater a žlučníku často jediným tukem, který pacienti snášejí? Jaké jsou tedy jeho zdravotní benefity? Jak poznáte jeho náhražky? Jak se liší stolní máslo od tradičního? A co byste měli určitě sledovat na jeho obalu?

Druhy sýrů

Zde najdete sýry s bílou plísní, sýry s modrou a zelenou plísní, zrající sýry, tvrdé a polotvrdé sýry …

Druhy těstovin

Vite, že existuje na světě více jak 300 druhů těstovin a více jak 700 jejich tvarů?

Gastronomická pravidla (zásady)

Jsou zhuštěným vyjádřením poznatků o tom, jak chutně a správně jíst a pít. Zaměřují se především na chuťovou stránku.

Chleba

Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.

Lanýže

Lanýž (lat. Tuber, franc. truffe, čti tryf, něm. Trueffel) rod jedlých vřeckatých hub podzemních, s hlízovitými plodnicemi, u nás roste jen několik druhů v nejteplejších vápencovitých oblastech pod listnáči, ve Francii se pěstuje lanýž pravý (černovýtrusový). Černý démant. Tak nazývají gurmáni nejdražší houbu na světě – lanýž.

Maso (niku) v japonské kuchyni

V Japonsku se tradičně nejedlo mnoho masa. V době převládajícího vlivu buddhistického náboženství se hovězí maso jíst nesmělo, a v pozdější době nebyla zase místa na pastviny …
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy