REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaříme v přírodě

Tato rubrika je určena pro všechny, kteří dávají přednost přípravě jídel v přírodě. Většinou se musíme přizpůsobit okolnostem, záleží na tom, jak jsme zrovna vybaveni. Na dovolenou sebou vozíme například nádobí, propan-butanový vařič, nebo elektrickou pánev. Na kratších výletech nám však úplně postačí pouze zápalky, kousek alobalu, olej a samozřejmě sůl.

Pečení ryb v hlíně

Zajímavou možností je ryby v přírodě upéci zabalené do pergamenového (pečícího) papíru nebo do listů trávy, oplácané mokrou hlínou a vložené do žhavých uhlíků …

Provizorní nádoba na vaření nad ohněm z větve a alobalu

V alobalové nádobce upevněné na klacku lze připravi mnoho chutným pokrmů, jako rybí filé, rajčata, houby či vajce natvrdo, ale také uvařit horký čaj či skvělou voňavou kávu.

Ryby v popelu

V přírodě, například na vandru nebo na rybářské dovolené, si někdy musíme vystačit s málem. Většinou stačí sirky, alobal, sůl, olej a samozřejmě ryby v potoce.

Setonův hrnec – příprava ryb

Již několik desítek let používají trempové nebo rybáři tzv. „Setonův hrnec“. Údajně byl tento způsob přípravy jídel převzatý od indiánských kmenů.

Uzené ryby – extra delikates

Uzení ryb pro vlastní potřebu je velmi jednoduché zpestření jídelníčku, zvláště na dovolené nebo na delší rybářské výpravě, kde si můžeme nachytat kvalitní ryby sami. Mezi úlovky vhodné k uzení patří kromě mořských ryb (makrela, sleď, losos, platýz, sardinky, úhoř atd.) také některé ryby sladkovodní. Zvláště dobře se hodí kapr, lín a pstruh. Všeobecně platí, že tučnější ryby jsou chutnější, než ryby s nízkým obsahem tuku. Například okoun a štika nejsou po vyuzení nic moc, jejich maso je příliš suché.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy