Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sběr a sušení šípků

Na podzim usušené plody šípků se dají využít nejen jako základní surovina pro výrobu čaje, vhodné jsou i do omáček, džemů a sirupů.

Škola vaření - Sběr a sušení šípkůŠípky, tedy odborně plody růže šípkové sbíráme na podzim, dříve, než začne mrznout. Namrzlý šípek je měkký, "rozbředlý" a při sušení plesniví. S trháním opatrně, protože šípky mají trny! Bez rukavic bych to ani nezkoušel.

Doma šípky důkladně opereme pod studenou tekoucí vodou, osušíme v čisté utěrce, vysypeme nejlépe na plech na pečení a dáme schnout. Máme-li terasu nebo balkon, na které svítí podzimní slunce, přes den ho využijeme, ovšem na noc plech uklízíme, aby šípky zase nenavlhly. Po zavadnutí plech s šípky lehce přikryjeme například ubrouskem nebo tenkou prostupnou látkou, zajistíme tak, aby na šípky nesedal prach, uložíme je na suché a teplé místo, vhodné je dát je napřiklad v teplé místnosti na skříň, šípky se budou sušit ještě nejméně měsíc, tak aby plech nikde nepřekážel.

Čas od času šípky prohlédneme a protřepeme, když se mezi nimi objeví nějaký vadný, prohlédneme i okolní malvice a vadné šípky odstraníme. Suché plody mají temně karmínovou barvu. Na zkoušku jich pár rozdrtíme, abychom se přesvědčili, že jsou i uvnitř úplně suché.

Dříve hospodyně sušené šípky uchovávaly v plátěném pytlíku volně zavěšeném v suché spíži. V dnešní době je ale asi raději nasypeme do dobře uzavíratelné sklenice nebo umělohmotné dózy.

P.S. Výše uvedený postup je z receptáře našich babiček, které ještě neznaly sušičky na ovoce. Samozřejmě, že šípky v sušičce můžeme také usušit a bude to i podstatně rychlejší, ovšem přijdete o tu vůni v místnosti, když šípky budete sušit po staru.

Další články k tématu: Šípky (plody růže šípkové)

Recepty se šípky, z šípků:

Tradiční šípkový čaj Šípkový protlak Šípkový džem

Jelení kýta se šípkovou omáčkou ...

Fotogalerie



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Kde nejraději hledáte inspiraci na vaření?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.12. - Vánoce

Mezi vzpomínkami z dětství, které se každému vybavují, jsou vzpomínky na Vánoce. Jsou milé sluchu i zraku, plné vůně a chutí, které nás provázejí po celý život. Rodinné teplo vánoc milujeme snad všichni, snad vyjma těch, co ho bohužel nepoznali.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy