REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řecká kuchyně

Co se jí v ... národní kuchyně: ŘeckáŘecká kuchyně je prastará. Ještě v dobách, kdy si sousedé Řeků v Evropě pochutnávali na uvařených kostech ulovených zvířat, znali už Řekové rafinované delikatesy, kořeněné sýry, medové koláčky, masové knedlíčky, exotické ovoce i tepelně upravenou zeleninu.

Také již používali hojně koření a pili vybraná vína. Prostě brali stravování hodně vážně, uměli si jídla užít a jejich kuchaři byli již tehdy nejen velice zruční, ale hlavně znalí různých pokrokových technik vaření …


Co se jí v ... národní kuchyně: Řecká„Můžeme se obejít bez poezie, bez hudby i umění, můžeme žít bez svědomí i bez srdce, obejdeme se bez přátel, ba můžeme být i bez knih, ale civilizovaný člověk nemůže žít bez kuchařů.“ Tohle troufalé tvrzení najdete v úvodu nejstarší dochované kuchařské knihy, které napsal Řek Atheneus žijící ve 2. století a počátkem 3. století.

Ve středověku byla řecká kuchyně ovlivněna tureckou nadvládou a mnohé turecké pokrmy například kebab, musaka, pilaf, plněné vinné listy atd. zdomácněly i v Řecku natolik, že dnes patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším řeckým pokrmům.

Charakter řecké kuchyně určuje tamější zemědělská produkce, rybolov a zeměpisná poloha země. K neodmyslitelným složkám řecké kuchyně patří olivový olej a olivy. Z koření se v Řecku nejvíce používá tymián, rozmarýn, máta, bobkový list, fenykl a oregano. Oblíbená je zde i zelenina.

Olivovník je strom, jehož krásu můžeme obdivovat po celém Řecku. Možná právě proto je mimo jiné i řecký národní strom. Drcené olivy poskytují olej, jenž je ve své rafinované podobě universální lék na všechno a slouží k přípravě pokrmů, jak za studena, ale i při tepelné úpravě, využívá se jak při pečení, tak i při smažení. Naložené olivy spolu s chlebem a sýrem feta tvořili v minulosti nejjednodušší základní stravu mnoha obyvatel.

Sýr feta se dělá z kozího a ovčího mléka a nakládá do slaného nálevu, je velmi podobný balkánskému sýru. K tradičním řeckým mléčným výrobkům patří i řecký jogurt vyráběný z ovčího mléka.

Skopové maso patří v Řecku k nejvíce konzumovaným. Z jehněčího masa se připravuje například známý kebab a mnoho dalších pokrmů které se rožní, nebo často i dusí se zeleninou. Základem řecké musaky je například právě mleté jehněčí maso.

Gyros, tradiční řecký pokrm, se připravuje jak z jehněčího masa, tak vepřového, méně často i z kuřecího. V Řecku se setkáme i z pokrmy z telecího, hovězího, vepřového masa i z drůbeže.

Velmi oblíbené jsou v Řecku ryby a mořské plody. K přípravě ryb se používá zásadně olivový olej. Oblíbená je makrela, treska, parmice, halibut, úhoř … Z mořských plodů chobotnice, langusty, raci a krevety. Ryby a plody moře se nejčastěji grilují nebo vaří. Oblíbené je tu například rybí ragú, které se připravovalo už v Byzantské říši.

Typicky řeckou polévkou je avgolémono, připravená z citronů a vajec. Připravuje se buď jako polévka, nebo hustší omáčka k masům nebo rybám. Vaří se zde i dršťková polévka – patsás, lišící se nakyslou chutí, dochucuje se octem a rajčaty.

K pokrmům jako příloha se zde často podává známé tzatziky, které řekům nahrazuje tatarskou omáčku.

Oblíbené jsou v Řecku zeleninové saláty. Většina salátů se skládá z rajčat, okurek, paprik, cibule, oliv a sýrů, jsou kořeněné různými octy a dochucené bylinkami rozmíchanými v olivovém oleji spolu s citronovou šťávou.

Oblíbenou přílohou k pokrmům je řecký chléb pita. Jde o tenké placky, do kterých se třeba balí gyros nebo suvlaki, také populární řecký fast food maso rožněné nebo grilované na jehle.

Setkáme se zde i s brambory – patates. Brambory se v Řecku ovšem připravují jinak, než u nás, většinou se vaří nakrájené na tenké plátky společně s cibulí, česnekem, rajčaty a olivovým olejem. Takto upravené brambory se nazývají patates jachni, podávají se k masu nebo konzumují samotné se zeleninovými saláty.

Zajímavá je i příloha z brambor – skordalia. Jde o uvařené rozšťouchané brambory ochucené česnekem a olivovým olejem, podávají se většinou k rybám ale i k smaženým lilkům a masu.

V oblibě jsou v Řecku také sladké moučníky. Nejznámější baklava je moučník z listového těsta ochucený ořechy v sladkém sirupu, podobný je moučník kataífi, liší se jen druhem těsta. Glykó je souhrnný název pro všechny moučníky v Řecku.

Ze zeleniny konzumují Řekové nejvíce rajčata, papriky, okurky, lilek cibuli, česnek, mrkev, petržel, fazolky a špenát. Z ovoce jsou oblíbené citrusy, hroznové víno, melouny, broskve, meruňky, fíky a datle.

 

A co Řekové pijí?

Řekové pijí nejraději víno. Podle starověké mytologie víno vynalezly právě Řekové na ostrově Ikaria. Kromě klasických vín se zde vyrábí i retsina, což je bílé víno s chutí pryskyřice, je i rosé retsina, které Řekové říkají kokineli.

Z destilátů je oblíbené ouzo, anýzový likér destilovaný z vína, podobný francouzskému pastisu. Metaxa se destiluje z několika druhů vín a potom zraje minimálně 3 roky v dubových sudech. Metaxa je poměrně mladý destilát, vymyslel je v roce 1888 Spyros Metaxas. Pivo se v Řecku také vyrábí, známé jsou domácí značky Mythos, Vergina, Fix.

 

Slovo na závěr

Řecká kuchyně je dnes známá po celém světě jako jedna z nejzdravějších a nejchutnějších. Je založená na olivovém oleji, bylinkách, zelenině, rybách a zdravém sýru, přitom je známá skoro 2000 let. Ještě za jednu věc vděčíme Řekům a to za typickou kuchařskou pokrývku hlavy! Pravoslavní mnichové nosili v monastýrech vysoké černé cylindry, aby kuchaře na první pohled rozlišili, nechali je nosit cylindry bílé, z kterých se později vyvynuly dnes známe kuchařské čepice.

 

Autor: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Řecká kuchyně M. Elefteriadu – Corint 1992, Co chutná v Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

 

Recepty řecké kuchyně najdete zde: Řecko


Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy