REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Turecko


Baklava

Sladký dezert původem z oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Dnes je populární hlavně v Turecku a v Balkánských a ve většině Arabských zemích, také v části Asie.

Burek s náplní z masa a zelí

Burek je plněné nebo smažené pečivo nejčastěji z tenkého listového těsta. Muže být plněný sýrem, mletým masem nebo zeleninou. Toto je recept na burek z kynutého těsto s náplní z mletého masa a zelí.

Dolma

Pomleté skopové maso, ochucené, zabalené do vinných listů a podušené ve vývaru. Recept původem z Turecka, běžně se vaří také v Řecku, Kypru na Balkáně a v Centrální a Severní Asii.

Döner kebab z pánve

Kebaby jsou pokrmy připravované na grilu, ovšem ne vždy je počasí vhodné na grilování, tak si můžeme pomoci opečením masa na pánvi.

Gözleme

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.

Chalva (halvah, halveh, halwa …)

Chalva má bohaté využití v sladké kuchyni, například na zvýraznění chutí kaší, polev, na zdobení, nebo se jí jen tak, například k čaji nebo kávě.

Jehněčí kebab II.

Grilované masové šišky servírované spolu s mátovou omáčkou.

Jogurtový kebab s opečenou zeleninou

Na pánvi opečené jehněčí kostky spolu s cibulí, podušené, servírované s doma připravenými bramborovými hranolkami a orestovanou zeleninou.

Kuřecí řízky v ořechové omáčce

Ochucené kuřecí řízky pečené doměkka, servírované přelité omáčkou z ořechů, cibule, česneku a dalších ingrediencí.

Mrkvový dip

Uvařená mrkev rozmixovaná s olivovým olejem, kmínem a stroužky česneku.

Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy