REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

moučníky, dezerty

Fettisdagsbullar semlor

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.

Jablka pečená v těstě

Recept ze Švédska na plněná jablka zabalená do těsta a po té upečená.

Kvaefjordkake – norský dort verdens beste (nejlepší na světě)

Tento trošičku náročnější moučník je opravdová výzva. Je složitější na přípravu, časově, finančně a nebudu lhát, když řeknu, že i na nervy. Nemusí být třípatrový, klidně postačí a stejně efektní bude i ze dvou vrstev. Výsledek je ale úžasný!

Ovocný pudink

Recept z Dánska.

Tvarohový nákyp z Dánska

Pečený nákyp ze Skandinávie z tvarohu, hrubé mouky, smatany, cukru a mandlí.

Zmrazená borůvková šlehačka

Recept ze Švédska.

Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy