REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

moučníky, dezerty

Alsaský jablkový koláč

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.

Alsaský koláč

Sladký koláč z hladké mouky, másla a vajec s mandlovou náplní.

Alsaský pórkový koláč

Slaný dezert z Francie z listového těsta, smetany, žloutků a bílých částí pórků.

Bretaňský koláč far

Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.

Bretaňský koláč far II.

Další recept na slavný bretaňský koláč, který po rozkrojení připomíná pudink, ovšem povrch zase naši českou buchtu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí tohoto koláče jsou nakládané švestky a rozinky, flambované, které tomuto dezertu z Bretaně dávají ten správný šmak.

Bûche de Nöel

Tradiční vánoční moučník z Francie. Český název není moc poetický: „Vánoční poleno“. Jde o pečené těsto z cukru, polohrubé mouky, vajec a vanilkového cukru naplněné máslovým krémem, stočené do tvaru rolády a ozdobené části smetanového krému.

Cannellés („kanelé“)

Tyto na povrchu křupavé, sladké a uvnitř krásně vláčné bábovičky mají svůj původ ve francouzské kuchyni.

Clafoutis s malinami

Původně francouzský moučník, který připomíná bublaninu, ale i palačinku. Nejčastěji se vyrábí z čerstvých třešní, populární jsou ale i nektarinky, maliny, hroznové víno a další ovoce.

Clafoutis s třešněmi

Je to typický francouzský pečený dezert. Běžně se připravuje především z třešní nebo meruněk, ale můžete použít i jahody, maliny či třeba kuličky hroznového vína.

Clafoutis s třešněmi II.

Lehký a jemný francouzský koláč s ovocem.

Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy