REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

pečené

Bramborové dukátky

Na tenké plátky nakrájené, neoloupané brambory, upečené v troubě dozlatova.

Karásky

Chutné pečivo našich babiček podobné dnešním pletenkám.

Kmínové rohlíčky k pivu

Staročeský recept z druhé poloviny 18. století, kde byly u ingrediencí uváděny loty a žejdlíky, proto jsme ho pro vás upravili, aby byl k pochopení … mimochodem, 1 lot je 16,05 gramů, žejdlík pak 0,484 litru.

Krkonošský toč

Bramborová placka zapečená v troubě, servírovaná zatočená do tvaru závinu.

Moravské škvarkové brambory

Upečené brambory s kysaným zelím a škvarkama, zalité zakysanou smetanou.

Pečené šišky (k omáčkám)

Kynuté pečené šišky, které se v některých regionech naší země podávají nejen k různým druhům omáček, ale když zbydou, tak i na sladko – třeba s povidly.

Plzeňské rozpeky, rozpíčky a vdolky (na sucho pečené i smažené)

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím. Recept jsem podědila po babičce a mamince.

Posopky

Posopky jsou kynuté malé bochánky těsta upečené v troubě dozlatova. Je to vlastně pečivo. Podávají se k různým omáčkám, zvlášť v míse a každý strávník si jich bere dle chuti a láme do servírované omáčky.

Rozpeky

Rozpeky se hodí jako příloha k omáčkám (hřibové, křenové, česnekové … nebo k dušené mrkvi). Vyzkoušejte někdy místo klasických knedlíků. Budete mile překvapeni!

Rozpeky II.

Suché vdolky, které se v minulosti přikusovaly k polévkám, ale i jiným pokrmům, nebo mastily máslem, jedly samotné a zapíjely, mlékem nebo čajem. Recept je z Plzeňska, pekly se však i jinde.

Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy