REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

přílohy


Babiččina rýže v peřině

V hrnci, na rozpáleném oleji, orestovaná rýže, nechaná v peřinách dojít.

Bosáky (drbáky, chlupáče)

Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.

Bramborové dukátky

Na tenké plátky nakrájené, neoloupané brambory, upečené v troubě dozlatova.

Bramborové knedlíky slaninové

Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.

Bramborové lokše

Bramborové placky z uvařených brambor, vajec a mouky, opečené na sucho.

Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou

Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.

Brambory po staročesku

Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.

Cibulová omáčka (UHO)

Tuto omáčku proslavil název UHO, což je zkratka pro celý název „Univerzální hnědá omáčka“. Je to lidový pojem pro tmavou omáčku neslané, nemastné chuti, kterou nám servírovali páni chemici v dobách totality v závodních a školních jídelnách. Dobře dochucená omáčka však chutná skvěle.

Cibulový křen k masu

Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.

České zelí

Na nudličky nakrájené zelí, podušené.

Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy