REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


U

Jeden ze způsobů kořenění ryb při uzení. Koření se nepřidává do solného nálevu, ale ryba se po nasolení a osušení potře směsí koření a toto koření se po vyuzení opět částečně setře.

Pomazánka z uherského salámu, másla a sýru s výraznou chutí a vůní po uzenině.

Povolené máslo utřené s mletým salámem, smíchané z ušlehanou šlehačkou.

Máslo utřené s mletým salámem, smíchané s nadrobno nakrájenou kapií a ušlehanou šlehačkou.

Pomazánka z uherského salámu, ementálu, másla, cibule, papriky a koření.

Rozemletý uherský salám promíchaný s taveným sýrem, nadrobno nasekanou cibulí, kečupem, feferonkou a majonézou.

Orestované plátky hovězí roštěnky přelité směsí zeleniny se šťávou.

Veka s uzeninou nebo šunkou, sýrem, máslem.

Sýrem, solí a paprikou dochucené máslo natřené na plátky bílé veky, chlebíčky ozdobené kolečky salámu, pórkem a petrželkou.

Slepované slané pečivo z listového těsta plněné salámovým krémem.

Plátky vepřových kotlet podušené spolu s kysaným zelím a jablkem.

Vyzkoušený recept na guláš z maďarské kuchyně. Tento výborný guláš se připravuje se z hovězího zadního, čabajky, bílého vína …

Guláš z hovězího masa předního, vepřového bůčku, brambor a zeleniny.

Hovězí maso podušené na cibulovém základě doměkka, guláš ke konci nastavený klobáskami a paprikami.

Maďarská úprava guláše, který se dost podobá klasickému guláši segedínskému.

Slaný krém vhodný jako náplň do slaných dezertů.

Krém vhodný k plnění slaných kornoutků, košíčků …

Na cibulce a slanině podušené kousky uzeného a vepřového masa, spolu se zelím.

Pokud chcete potěšit skvělým menu celou rodinu, vyzkoušejte také tento náš recept, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle! Jde o staročeský pokrm, kterým si můžete připomenout tradiční českou kuchyni našich babiček a prababiček, ovšem dopřát si ho můžete v BIO kvalitě, tedy z těch nejkvalitnějších surovin.

Na cibulce opečený kabanos, promíchaný s vařenými bramborami, těstovinami a kořením.

Na cibulce opečený salám promíchaný s vařenými těstovinami, vejci, kečupem a kořením, při servírovaní pokrm posypaný sýrem.

Dušená rýže se žampióny, cibulí, šunkou a párkem.

Plátek krkovičky naplněný nádivkou, svázaný do tvaru měšce, upečený na sádle a cibuli.

Tuto cibulovou omáčku proslavil právě její název, tedy UHO, což je zkratka pro celý název “Univerzální hnědá omáčka”. Je to lidový pojem pro tmavou omáčku někdy neslané, nemastné chuti, kterou nám servírovali páni “chemici” v dobách totality v závodních a školních jídelnách a často i v restauracích především k dušenému vepřovému nebo hovězímu masu. Dobře dochucená omáčka však chutnala poměrně dobře, ovšem pokud ji člověk neměl 7x v týdnu.

Petželka, máta, kerblík a šťovík , bylinky použité při přípravě úhoře.

Špalíčky vykuchaného a z kůže staženého úhoře obalené v těstíčku, upečené v troubě doměkka.

Dílky úhoře napíchané na jehle spolu s plátky rajčat, slaniny a kolečky cibule, grilované nebo opečené na pánvi na oleji.

Porce úhoře potřené solí a pepřem, pokapané citronovou šťávou, na grilu grilované.

Na jehle napíchané kousky úhoře a rohlíků, upečené na másle a pak opečené obalené strouhankou.

Na špalíčky nakrájený úhoř, odležený ve víně, zprudka opečený na tuku, chvíli podušený spolu se zeleninou.

Nejprve na grilu, potom orestovaný a podušený úhoř s kořením.

V alobalu zabalené porce úhoře spolu s plátky rajčat a citrónů, ugrilované na roštu.

Marinované špalíčky z úhoře, opečené na oleji, servírované s pikantní omáčkou.

Chvílí odležené, citronovou šťávou pokapané špalíčky vykuchaného a staženého úhoře, obalené v mouce, vejcích a podrcených kukuřičných lupíncích ochucených kořením, porce ryby na oleji pěkně osmažené dozlatova.

Citronovou šťávou pokapané porce úhoře, obalené v pivním těstíčku, usmažené dozlatova.

Dušený úhoř zalitý omáčkou z výpeku.

Tradiční ruská rybí polévka. Zmínky o vaření uchy najdeme už v psaných dokumentech z 11. století, tehdy se uchou nazýval masový i slepičí vývar, ale až od 15. století ucha znamená v Rusku pouze rybí polévku. Recept je z kapra, ale lze požít i jiné druhy ryby.

Recept na rybí polévku připravenou z malých čerstvých rybek, kořenové zeleniny a kaviáru.

Vyloupaná jádra vlašských ořechů je dnes moderní uchovávat v mrazáku, ovšem po půl roce většinou žluknou a nejsou chuťově dobré. Naše babičky si dovedly poradit jinak, přebytek vyloupaných jader sterilovali. Zavařené vlašské ořechy vydržely i několik let, aniž by se jim nějak změnila chuť, vyzkoušeno! Zde je recept, jak na to.

Bramborové těsto usmažené ve tvaru větších bramboráků plněné mletým vepřovým masem nebo směsí vepřového a hovězího masa.

Recept z ukrajinské kuchyně na placičky z mletého hovězího masa servírované ozdobené směsí z kousků podušených hub, rajčat a cibule.

Holubce (Holubci, Golubci) je slavností ukrajinské jídlo. Jde o spařené zelné listy naplněné směsí umíchané z několika druhů mas, koření a vařené rýže, podušené v páře doměkka, servírované s lžící zakysané smetany, přelité rozškvařenou slaninou. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od paní Haliny Pawlowské.

Porce bolena obalené v mouce a opečené na oleji, podušené spolu se zeleninou.

Recept na boršč dle ukrajinského receptu.

Skvělý boršč z Ukrajiny.

V troubě na másle upečené plátky vepřové pečeně naplněné směsí podušených hub smíchaných s vejci, jednotlivé porce na talířích obložené paprikou, uvařenými sušenými švestkami a cibulí, přelité šťávou z výpeku.

Úkrop nebo také oukrop, polévka našich babiček. Využití vývaru vzniklém při vaření brambor.

Vyzkoušejte recept na skvělý dort Unicorn z dílny cukrářského mistra Josefa Maršálka „Tenhle šílený barevný americký trend ještě pořád neprosákl do mainstreamu. Výsledek? Uvidíme pastelově duhové kreace ve stále více cukrárnách. Dobrou zprávou je, že dnes je umíme vyrobit i ze 100 % přírodních barviv. Spirulina se dostává na naše stoly!“ Josef Maršálek, CakeShop Prague …

Celou řadu pokrmů můžeme ochucovat kořením, které si sami připravíme.

Tato směs koření se může používat k přípravě drůbežích, vepřových, zvěřinových i játrových paštik.

Piškot vhodný na rolády, dezerty i lehké krémové moučníky.

Univerzální těsto vhodné především pro začátečníky.

Základní recept na nadýchaný piškotový korpus vhodný na přípravu dortů a dezertů.

Karbanátky z mletého masa, vloček, vejce, cibule a sýra, usmažené na oleji dozlatova.

Živé ústřice servírované na ledu spolu s měsíčky citrónu.

Ústřice v pikantní omáčce zapečené se sýrem.

Ústřice zapečené pod grilem se sýrem a strouhankou.

Takto upravené ústřice podáváme jako lahůdku.

Jedna z variant servírování ústřic.

Čerstvé ústřice servírované s horkou bílou omáčkou. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod.

Jedna z variant servírování ústřic.

Ústřice zalité vinaigrettem z olivového oleje, sherry octa a červeného vína.

Neuvařené, ale prohřáté ústřice se žampióny a smetanovou omáčkou. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako pochoutku.

Tato dobrota provoní celý byt, takže schovat před rodinou šťavnatou krkovičku zapečenou se slaninou, cibulí a šlehačkou bude opravdu obtížné.

Jednoduchý recept na sladké pokušení.

Kukuřice povařená s paprikami, klobásou, rajčaty a dalšími ingrediencemi.

Klasický recept na přípravu domácích utopenců.

Kolečka oloupaných špekáčků naložená v pikantním nálevu spolu s kysaným zelím, servírovaná jako svačinový salát.

Špekáčci naložení v kořeněném nálevu připraveném z černého piva, vody, octa a koření.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil získal první michelinskou hvězdu už v roce 1981, vaří pomalu 60 let, žije v Německu. Utopenci, podle jeho receptu, jsou skvělé.

Pikantní zálivkou promíchanou s kečupem zalití špekáčci, vyskládaní ve sklenici spolu s cibulí.

Ve sladkokyselém nálevu naložení špekáčci spolu s cibulí, česnekem, kysaným zelím a chilli papričkou.

Špekáčky naložené v pikantním nálevu s cibulí a sterilovaným zelím.

Recept na jednu z variant na chutné pikantní utopence nakládané se zelím a paprikami.

Balzamikový ocet se vyrábí z modrých hroznů, má tmavší barvu, příjemnou chuť i vůni. Vyzkoušejte například tyto utopence naložené v balzamikovém octu a dalších surovinách.

Špekáčky naložené v pikantní zálivce připravené z kečupu, francouzské hořčice, worcesterské omáčky …

Oloupané špekáčky potřené hořčicí smíchanou s pepřem, vyskládané do sklence nadité feferonkami a cibulí, zalité pivním nálevem, týden odležené.

Uvařené brambory zapečené s cibulkou, hermelínem a ochucenou zakysanou smetanou.

Kolečka pikantní klobásy naložená v kořeněném nálevu spolu s kapary.

Myslíte si, že při hlavním chodu možnosti udicí pistole končí? Ani náhodou, tento skvělý nástroj nemusíte odkládat ani při přípravě nápojů. Vyzkoušejte například tento recept na uzené Bloody Mary.

Očištěné, osolené, odleželé houby, druhý den vyuzené v teplém kouři na sítech, ve sklenicích zalité olejem a dochucené kořením, další den sterilované. Takto naložené houby se dají použít na různé saláty nebo je konzumujeme samotné, vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, například do salátů nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.

Kouř z udicí pistole, například Sage BSM600, můžete použít nejen k zauzení masa nebo ryb, ale také na sýry, ovoce i zeleninu. Díky kouři získá úplně novou chuť i obyčejná omáčka nebo máslo. Abyste dodali pokrmu kouřovou vůni a aroma, postačí vám zhruba jedna až tři minuty. Pro silnější kouřovou chuť proces zopakujte podle vašich preferencí.

Vajíčka z těsta naplněná uzeným, upečené dozlatova.

Příprava vyuzených výrobků povařením a pak vyuzením v domácí udírně.

Pečená uzená kotleta s bylinkami a brambory.

Upečená uzená kotleta se zelím v sladkokyselé omáčce.

Ve vodě uvařená uzená krkovice, servírovaná na plátky spolu s máčeným, pak povařeným hrachem, zahuštěným jíškou, dochuceným dalšími surovinami, nakonec rozšlehaný tyčovým mixérem na pyré. Kaše ozdobená osmaženou cibulkou.

Jednoduchý recept na nejprve povařenou vyuzenou krkovičku, pak prohřátou v troubě nakrájenou na plátky spolu s kolečky cibule a dochucenou rozmarýnem.

V tlakovém hrnci na pařáčku uvařená uzená krkovice, servírovaná nakrájená na plátky spolu se švestkovou omáčkou a opečenými brambory.

V těstě na bramboráky obalené plátky předem uvařené uzené krkovice, usmažené na sádle. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborový knedlík a dušený špenát.

Povařená uzená krkovice servírovaná nakrájená na plátky hojně podlitá domácí teplou česnekovou omáčkou. Místo klasických knedlíků, podle tohoto receptu, pak servírujeme jako přílohu rozpeky, netradiční přílohu, které vás však mile překvapí!

Pečená marinovaná vyuzená kuřecí křidélka servírovaná s vařenou čočkou smíchanou se směsí s rozinkami.

Uzené drůbeží maso opečené v remosce nebo v troubě spolu s paprikovo-rajčatovou směsí, brambory a česnekem. Nechybí ani bylinky, jako je rozmarýn nebo šalvěj.

V kořeněném, sladko-pikantním, láku naložená kuřecí stehna vyuzená v udírně v teplém kouři. Skvělá jsou jak teplá, tak podávaná nakrájená na plátky například jako součást obložených toustů, sendvičů a pod.

Domácí uzený výrobek z proleželé vepřové pečeně, připravený prohřátím v teplé vodě a pak vyuzením.

Recept paní Karolíny Kamberské z pořadu “Karolína, domácí kuchařka” uvedeného na obrazovce TV Prima. Jedná se o rychlý a poměrně jednoduchý recept na uzenou krkovičku potřenou sladkokyselou krustou, upečenou v troubě doměkka podlitou bílým vínem. Krkovička je servírovaná s povařenými malými kapustičkami.

Maso podušené v omáčce z cibule, česneku, protlaku a coly.

Uvařené uzené maso protáhnuté nudličkami švestek, potřené hořčicí, obalené v listovém těstě a upečené dozlatova.

Uzené vepřové maso uvařené ve vodě.

Marinované uzené plecko obalené do zelí a bramborákového těsta, upečené v troubě dozlatova.

Polévka připravená z vývaru po vařeném uzeném mase, brambor a kapusty, ochucená solí a pepřem.

Po uvaření uzeného masa, nebo kolen či žeber, můžeme z vývaru připravit chutnou polévku.

Vykostěné proleželé vepřové plecko vyuzené v udírně do zlatohnědé barvy.

Příprava slaniny pro uzení.

Domácí masový výrobek připravený uzením.

Domácí uzený výrobek z proleželé šunky, připravený prohřátím v teplé vodě a pak vyuzením.

Plátky uzené šunky restované na másle podávané na špenátu s cibulkou ochuceném česnekem a zjemněném smetanou.

Franckým způsobem vyuzená šunková roláda.

Domácí uzený výrobek z proleželých žebírek a ocásků, připravený prohřátím v teplé vodě a pak vyuzením.

Uzenáče jsou sledě vyuzené zvláštním způsobem. V Anglii je podávají ke snídani nebo k večeři, a to v trojí možné úpravě.

Jedna z mnoha variací na obloženou mísu z uzeniny a salátu z tlačenky, ozdobenou listy salátu a další zeleninou.

Pěna s najemno nakrájenou klobásou nebo párky.

Chlebíčky se šunkou, salámem a Rokforskou pomazánkou.

Aspiky patří mezi tradiční výrobky české kuchyně. Uzenářský aspik obsahuje jako základ kostičky šunkového salámu, které daly také tomuto aspiku název.

Hovězí kostky masa podušené doměkka na cibulovém základě spolu s klobásami a dalšími ingrediencemi, servírované s opečenou slaninou a strouhaným křenem.

Na špejli napíchaná kolečka špekáčků, anglické slaniny, chleba a papriky.

Makrely jsou volně v prodeji, zkuste si je vyudit sami, překvapí Vás jejich jemná chuť a teplé z udírny jsou delikatesa. Mě se poštěstilo pár jich dostat od kamaráda nachytané v Norsku, překvapily i lepší chutí, než ty průmyslově zpracované a prodávané v obchodech.

Připravte si doma, pomocí udící pistole, úžasné pikantní uzené máslo, skvělé především jako surovina při grilování, či pečení různých druhů mas, ale i ryb či zeleniny.

Pomleté uvařené vyuzené koleno smíchané s těstovinami a vejci.

Pečené uzené kotlety podlévané džusem a jablečným vínem.

Plátky vyuzených kotlet zapečené spolu se žampióny podušenými na cibulce a sýrem.

Na oleji, slanině a kuřecích kůžičkách orestovaná cibule, česnek a feferonky, do směsi přidané kousky uzených kuřecích stehen, vše zalité vývarem a podušené s kousky celeru, dochucené smetanou a majoránkou.

Takto konzervované houby podáváme jako chuťovku k pivu i vínu, nebo na přípravu různých pikantních salátů, kde využijeme i aromatizovaný a ochucený olej.

Úprava makrel uzením.

Recepty na uzené maso, uzení na francký způsob.

Plátky uzeného masa podušené spolu se zelím a na kostičky nakrájenými hruškami.

Kostky uzeného masa podušené spolu s kořenovou zeleninou, servírované se smetanovou omáčkou.

Uzené maso podušené na cibulovém základě spolu se zelím a hruškami.

Nudličky uzeného zprudka opečené, pak podušené spolu s lečem, servírované nejlépe s dušenou rýží nebo vařeným bramborem.

Podáváme teplé jako hlavní pokrm k obědu nebo večeři. Jedná se o povařené uzené maso, měkké nakrájené na kostky, ty zapečené v troubě na sádle spolu s cibulí, zelím a brambory, pokrm ke konci přípravy zjemněný smetanou.

V celku povařená uzená krkovice nebo uzená rolovaná plec, nakrájená na plátky, dopečená v troubě doměkka, výpek ochucený česnekem.

Pečené uzené kotlety spolu se směsí z jablek, manga, rozinek a dalších ingrediencí.

Kombinace uzeného masa s houbami k sobě skvěle ladí a s gnocchi pokrm opravdu nemá chybu. Příprava oběda do 30 minut!

V celku uvařená uzená plec, nakrájené na plátky, na pánvičce zprudka opečená, servírovaná se špenátem a bramborovými knedlíky.

V lívanečníku opečené bramborové těsto spolu s plátky uzeného masa.

Plátky uvařeného uzeného masa obalené v pivním těstíčku a usmažené dozlatova.

Uzené maso posypané rozmarýnem, sušenou cibulí a mletou paprikou, potřené olejem, grilované.

Připravte si doma, pomocí udící pistole, další variantu ochuceného másla, máslo uzené rajčatové, skvělé především jako surovina při grilování, či pečení různých druhů mas, ale i ryb či zeleniny.

Uzené plecko opečené na pánvi na tuku, servírované s bramborovou kaší a nakládanou okurkou.

V celku uvařené uzené maso potřené pikantní marinádou, chvíli grilované nebo zapečené v troubě.

Plátky uzeného masa potřené medovou pastou, zapečené v pekáčku, servírované s podušenými špalíčky tuřínu. Recept z Krkonoš.

Povařené uzené, servírované nakrájené na plátky spolu s omáčkou z uzeného vývaru dochucenou okvětím šafránu a zahuštěnou jíškou.

Uzené plecko, nebo jiný vhodný kus uzeného, nakrájené na silnější plátky, ty opečené na pánvi na tuku, servírované spolu s podušeným kysaným zelím v čerstvě usmažených bramborácích.

Krátce povařené vyuzené krůtí stehno, zapečené v troubě spolu se spařenou pohankou.

Syrovinka je vynikající houba tvrdé konzistence vhodná také na uzení. Může se ale konzumovat i za syrova, takže ji před uzením nemusíme povařovat.

Uzená šunka s kostí rozkrájená na plátky, grilovaná na tálku, lávovém kamenu nebo na klasickém roštu grilu, potíraná olejem smíchaným s grilovacím kořením.

Česká klasika, uzená plec vložená doprostřed těsta na chleba, který ve tvaru bochánku upečeme dozlatova.

Do měkka uvařené uzené maso, obalené v listovém těstě, potřené rozšlehaným vejcem, zapečené dozlatova.

Žebra vyuzená v udírně a to na francký způsob.

Tvrdé houby lze také úspěšně vyudit! Víte, jak houby vyudit? Toto je vyzkoušený recept.

Jedna z možností úpravy úhořů – uzením.

Šunkové plátky nebo plátky z uzeného plněné tvarohovou náplní.

Uzenky naplněné bylinkovou směsí promíchanou se sýrem a šunkou, potřené olejem, grilované.

Domácí uzený výrobek z vepřových boků, připravený prohřátím v teplé vodě a pak vyuzením.

Bůček dva dny naložený v rychlosoli, vyuzený teplým kouřem.

Na pánvi opečené silnější plátky uzeného bůčku servírované ozdobené orestovanou cibulkou spolu s podušeným červeným zelím a kulatými špekovými knedlíky.

Uvařený bůček zapečený s kapustou, sýrem a dalšími ingrediencemi.

Orestovaný pórek zalitý omáčkou a zakrytý plátky vařeného uzeného bůčku. (Švédsko)

Plátky vařeného vepřového jazyka povařené v pikantní marinádě.

Uvařený jazyk servírovaný s omáčkou.

Plátky uzeného jazyka obalené v těstíčku a usmažené dozlatova, podávané s ochucenou bramborovou kaší.

Dopředu uvařený uzený jazyk zalitý v aspiku spolu s kostičkami sterilovaných okurek a kápií.

Uvařený jazyk, naložený v aspiku spolu s nakrájenou vařenou mrkví, vejci a okurkami.

Sterilované podkovy uzeného kapra.

Obrané maso z vyuzeného kapra zalité olejem a sterilované.

Filety z lososa uzené studeným kouřem.

Uzený losos nakrájený na plátky, servírovaný s kolečky opečeného toustového chleba a smetanovo-koprovým dipem.

Recept z jižního Tyrolska na úpravu pstruhů uzením.

Šťastné a lehké – to jsou slova, která mohou popsat vaše letošní Vánoce. Pro vytvoření skutečně nevšedního zážitku ze svátečních chvil jsme pro vás připravili slavnostní hlavní chod s tradičním nádechem. Lehký vídeňský salát stojí na svěžím přístupu a zejména na vynikajících bramborách.

Vyuzený sumec je skvělá gastronomická delikatesa. Tento recept je na naloženého sumce vyuzeného v balíčkách horkým kouřem.

Má nejoblíbenější kombinace tří sýrů, které nastrouháme, promícháme a pak vyudíme v udírně, zavěšené v silonkové punčoše, horkým kouřem jako jeden úžasný uzený sýr.

Kombinace výše uvedených tří sýrů je po vyuzení prostě úžasná! Přitom je výroba tohoto sýru velice jednoduchá, stačí sýry nastrouhat, hermelín nakrájet, po promíchání je pak vyudit v udírně zavěšené v silonkových punčochách a to horkým kouřem.

Na oleji a cibulce krátce orestované nudličky uzeného šmakouna smíchané s vařenými těstovinami a rozšlehanými vejci.

Vyuzený špek připravený franckým způsobem.

Jedna z nejlepších tepelných úprav tolstolobiků nebo tolstolobců a to uzením. Tento recept je na uzení za horka a za sucha.

Výroba salámu – uzením.

V pivě na cibuli a pepři uvařená kolečka úhoře, servírovaná ozdobená kolečky citrónu, podlitá vývarem.

Kus dobře prorostlého vepřového bůčku nakládaný v nálevu a pak vyuzený.

Domácí uzený výrobek z vepřového jazyka s podjazyčím, připravený prohřátím v teplé vodě a pak vyuzením.

V troubě upečené pečivo z mouky, vody, kvasnic a olivového oleje, posypané mákem a solí, potřené česnekovým olejem nebo máslem.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.