REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


N

Plátky krkovice z trouby servírované s bramborovou kaší nastavenou kroupami, oběd, který vám bude určitě chutnat!

Zprudka opečené kotlety, chvíli podušené ve vývaru dochuceným nastrouhaným křenem.

Upečený kapr mírně podlitý vodou a naporcovaný na filety, pokapaný citrónovu šťávou, ochucený drceným kmínem a pokladený lupínky másla.

Na pánvi na cibulce a oleji opečené kostky vařených brambor spolu s kolečky klobásky, servírované ozdobené volským okem. Rychlá večere za pár korun. Recept vhodný na zpracování přebytečných, již uvařených brambor.

Opečené jelito servírované spolu s vařenými brambory, obložené podušeným zelím.

Na tuhle pochoutku jsou ideální ryzce pravé (borové), smrkové, také ryzec syrovinka (viz. náš atlas hub), které rostou od srpna až do října.

Skvělý teplý předkrm nebo lehký hlavní chod.

Pstruzi potření mírně povoleným, ochuceným máslem, opečení na pánvi, přelití rozpuštěným medovým máslem.

Na pánvi na dobře rozpáleném oleji opečení šneci z vinné klobásky servírované s doma připraveným bramborový salátem.

Rychlá minutka z plátku krkovice, která se opeče zprudka na pánvi na troše oleje a podává s volským okem. Jako další příloha se hodí například smažené krokety, či hranolky a skvělá je, k takto připravenému masu a příloze, také tatarská omáčka.

Na větší kousky nakrájená zelenina, dochucená kořením a upečená v troubě na plechu doměkka.

Opražené mandle, obalené v cukru a skořici.

Šunka v celku uvařená v troubě na pařáku, dopečená naříznutá na kosočtverce a napíchaná hřebíčky, potřená medovou marinádou. Skvělý hlavní chod nebo i teplý předkrm na vánoční stůl!

Vepřové koleno předvařené a pak upečené dozlatova.

Obří marinované krevety grilované na roštu grilu potírané marinádou.

V zavařovací sklenici naskládané růžičky květáku, sterilované pouze zalité čistou vodou. Vhodný polotovar pro další zpracování.

Kuřecí prsa naříznutá podélně, naditá stočenou šunkou a nádivkou z nahrubo nastrouhané mozzarelly a nasekaných nakládaných sušených rajčat, grilovaná svázaná a obtočená slaninou.

Kachna potřená hořčicí, ochucená solí a pepřem, naditá opečenými játry promíchanými s houskou a dalšími ingrediencemi, upečená doměkka, servírovaná nejlépe s kroketami nebo bramborovými knedlíky.

Králičí stehna plněná ochuceným máslem a obalená pancettou, pečená doměkka, servírovaná přelitá hořčičnou omáčkou.

Pod kůží kuřecích křidélek vtlačená nádivka připravená z orestované vinné klobásky, cibule, česneku a slaniny, naditá křidélka pak upečená v troubě dozlatova.

Ochuceným sterilovaným zelím nadívaná kuřecí stehna, upečená dozlatova, servírovaná právě se zelím a nejlépe bramborovými knedlíky.

Pod kůží kuřecích stehen vtlačená mandlová nádivka, stehna pak upečená v troubě pěkně dozlatova, servírovaná s rýží či různě upravenými brambory.

Dozlatova upečená krůta naplněná nádivkou z krůtích vnitřností a dalších ingrediencí.

Bylinkovou směsí naplněná a obalená vepřová kýta, zabalená do slaného těstíčka, upečená v troubě.

Z receptáře našich babiček. Upečená slepice plněná nádivkou z hub, jater, cibule, slaniny a máčené žemle.

Štika nadívaná mletým bůčkem a dalšími ingrediencemi, grilovaná, servírovaná s křenovým máslem.

Pečené maso plněné směsí z dýně, uzeného masa, bylinek a dalších ingrediencí.

Telecí plece plněná okořeněnou nádivkou, svinutá do rolády, pečená s novými bramborami, mrkví, řapíkatým celerem a bílou i červenou cibulí, podlitá červeným vínem.

Vepřová pečeně plněná nádivkou a upečená dokřupava.

Brambory uvařené ve slupce, plněné salámem a vejcem a zapečené se sýrem.

Hrušky plněné sýrovou hmotou, podávané přelité horkou omáčkou.

Větší přední díl jehněte naplněný lehkou nádivku ze sněhu z bílků, másla utřeného se solí, žloutků, strouhanky a nadrobno nakrájené petrželky, upečený v troubě doměkka.

Uvařené kedlubny plněné zeleninovou směsí, přelité rozpuštěným máslem a zapečené v troubě.

Vykoštěné křepelky naplněné nádivkou, zabalené ve vepřové bránici a upečené dozlatova.

Křepelky plněné nádivkou ze šunky, špeku a dalších ingrediencí, uvařené doměkka, podávané na cibulovém základě ochucenými orestovanými nudličkami jater, přelité omáčkou.

Křepelky naplněné nádivkou z rohlíků, vajec, kuřecích jater nebo křepelčích vnitřností, mléka cibule a koření, upečené v troubě doměkka spolu s růžičkami kapusty, plátky anglické slaniny a dalšími ingrediencemi.

Dozlatova upečené kuřátko s nádivkou z mleté vepřové plece, smetany, sýra a česneku. Jako příloha vařené nové brambory s petrželkou.

Nádivkou ze šunky, v mléce máčených rohlíků, tvrdého sýra, vajíček a bylinek nadité kuře, upečené v troubě dozlatova posypané rozmarýnem.

Kuře naplněné nádivkou ze žampionů, jater a dalších ingrediencí, upečené v troubě doměkka.

Menší kuře naplněné rýží smíchanou s mletým masem a ořechy, upečené v troubě dozlatova.

Nádivkou z orestovaných jatýrek, v mléce máčeného chleba, koření a vejce naplněné balíčky kuřecí kůže, upečené v troubě dozlatova. Recept podle Ládi Hrušky uvedený v televizních novinách na Nově.

Vykuchané plotice nadité směsí ze slaniny, cibule, česneku a puškvorce, upečené na zelných listech.

Rohlíčky plněné čokoládovými vločkami, pečené dozlatova, polité čokoládovou polevou.

Telecí hrudí naplněné nádivkou, upečené dozlatova.

Vpodstatě jde o recept na vepřové závitky nadité rýží a orestovanou cibulkou, zamotané podušené va vývaru zajištěné provázkem, servírované přelité omáčkou připravenou ze šťávy z masa a vývaru.

Další recept na vepřové závitky, tentokrát plněné mletým masem dochuceným orestovanou cibulkou, kořením, vejcem a nasekanou petrželovou natí. Závitky jsou servírované přelité nebo podlité omáčkou připravenou z masa a vývaru po dušení závitků.

Játrovou nádivkou naplněný bažant, obalený ve slanině, upečený doměkka.

Nádivkou z vajec, rohlíků, hub a uzeniny naplněný vepřový bůček, upečený v troubě doměkka.

V celku upečený candát, naplnění směsí z povařeného rybího masa, nastrouhané zeleniny, kostiček uzeného masa a dalších ingrediencí.

Hermelín naplněný žampiony orestovanými na cibulovém základě spolu s oříšky a petrželkou, obalený v mouce, vejcích a drcených kukuřičných lupíncích (cornflakes), usmažený dozlatova.

Libovější vepřový bůček bez kosti naplněný nádivkou z vajec, žemlí, másla, mléka a petrželové nati, ochucenou muškátovým květem a solí, v troubě upečený doměkka, servírovaný nakrájený na plátky.

Recepty z ryb.

Kostky z králičího masa orestované na tuku, pak zapečené v troubě spolu s nádivkou.

Bok z kůzlete naříznutý, osolený, naditý směsí z orestovaných drobů, nasekané petrželky, vajec, v mléce máčených rohlíků a koření, upečený v troubě doměkka, občas přelitý mlékem.

Plátky lilku opečené na pánvi, proložené mletým masem a podušenou zeleninou, upečené doměkka.

Bažant pečený v troubě s nádivkou ze slaniny, uzeného masa a bažantích jatýrek

Pstruh naplněný žampionovou směsí, kudrnkou, smetanou a tymiánem, upečený dokřupava.

Vepřový bůček naplněný nádivkou z housek, vajíček, mléka, petrželové natě a koření, upečený v troubě doměkka.

Nebojte se do velikonoční nádivky dát větší porci masa a celkově přidat více surovin. Tento pokrm by měl být bohatý a vydatný, vždyť to dříve bylo první masité jídlo, které se na Bílou sobotu servírovalo po dlouhém čtyřicetidenním půstu.

Klasická staročeská nádivka používaná jako náplň do pečeného kuřete.

Z vajíček, měkkého salámu, sterilovaného hrášku a slaniny připravená chutná nádivka, vhodná na plnění kuřecích kapes, měšců a závitků.

Síla Pepka námořníka pořád mnoho z nás nepřesvědčila o zařazení špenátu do jídelníčku. V nádivce s čerstvými kopřivami může pár kousků baby špenátu zůstat bez povšimnutí.

Zapékaná masová nádivka s kořením a bylinkami.

Kůže z kuřete naplněná nádivkou, vytvarovaná do tvaru rolky, upečená v troubě dozlatova spolu s bůčkem.

Pečenou krůtu můžeme plnit různými nádivkami, tato je připravená z másla, slaniny, vajíček, žemlí, sekané petrželky, smetany a koření.

Chutná nádivka plná vůní a chutí upečená jako samostatný pokrm, nebo použitá na dochucení různých masových kapes a rolád.

Nádivka v muffinkových formičkách. Nejen velikonoční recept, při kterém zužitkujete i zbytky pečiva, slaniny nebo klobásy.

Kynuté, pečené buchty sypané mákem, mazané rozpuštěným máslem smíchaným s medem.

Opečený chleba potřený pomazánkou z pečeného česneku, mungo klíčků, sýru a bílého jogurtu, ozdobený rukolou.

Sladká pěna ze dvou čokoládových chutí, smetany ke šlehání a vaječných žloutků, vychlazená servírovaná ve sklenicích ozdobená šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a mátou.

Těsto z mouky, cukru, smetany a vajec posypané malinami a drobenkou, upečené dorůžova.

Máslo vyšlehané do pěny smíchané s tvarohem, nivou a šlehačkou.

Upečený korpus naplněný smetanovou směsí, stočený do rolády, v lednici vychlazený.

Omeleta plněná strouhanými sýry a mascarpone s pažitkou, sypaná parmazánem.

Upečené košíčky plněné zakysanou smetanou a jahodami, přelité dort-želé.

Pečené kynuté rohlíčky plněné jablky, cukrem a kokosem.

Těsto pokladené meruňkami a upečené dozlatova, ještě teplé potřené zavařeninou, posypané pistáciemi a cukrem.

Vynikající moučník, ale i případně sladký hlavní pokrm připravený z vajec, moučkového cukru, krupice, čerstvých nebo kompotových meruněk a dalších ingrediencí.

Jedny z nejznámějších a nejrozšířenějších oříšků vůbec. To jsou vlašáky, jejichž sezóna je právě v plném proudu. Známé jsou zejména pro svůj vysoký obsah antioxidantů a důležitých omega-3 mastných kyselin. Neopomenutelné jsou také jejich příznivé účinky na správnou funkci střev a imunitní systém. A co víc? Chutnají zkrátka skvěle a jejich využití v kuchyni se meze nekladou. Obohaťte proto svůj pokrm právě jimi!

Horký nápoj z listů ostružníku, malinovníku a jahodníku.

Vrstvy nastrouhaného chleba pokapaného mlékem, škvarků smíchaných s cibulí, vše zapečené a podávané se zelím.

Ze zbytků pečeného vepřového masa, Chio Tortillas Creamy Nacho cheese a dalších surovin vyskládaná zapékací miska, zapečená v troubě.

Maso obalené v těstíčku a brambůrkové drti, usmažené na oleji dozlatova.

Okurky v octovém nálevu naložené spolu s červenou cibulí, česnekem a kořením.

Sterilace zeleniny, nakládaná brokolice.

Sterilujeme zeleninu, tentokrát cibuli.

Zavařená cibule s kouskem feferonky v sladkokyselém nálevu.

Ve sladkokyselém nálevu zavařená předvařená červená řepa, vhodná jako příloha k mnoha pokrmům.

Nálev na sterilaci zeleniny.

Sterilovaná dýně spolu s cuketou ve sladkokyselém nálevu.

Nálev na sterilaci zeleniny.

Karotka s květákem, kořením a koprem naložená ve vinném octovém nálevu.

Kousky romaduru a klobásy naložené v oleji.

Takto naložená rajčata se nezkazí, vydrží i několik měsíců. Hodí se jen tak, jako příloha, nebo do různých omáček, do směsí k těstovinám, do základů pod maso a podobně.

Povařená červená řepa nakládaná s fenyklem a křenem ve sladkokyselém nálevu.

Malou řepu můžete zavařit celou, větší nakrájet na plátky, kostičky nebo nudličky. V každém případě nešetřete křenem ani fenyklem!

Nakládaná zelenina v sladkokyselém nálevu.

Sušená rajčata nakládaná do olivového oleje patří mezi oblíbený polotovar italské kuchyně. Oblibu si nakládaná rajčata získala téměř po celém světě, protože mají velké využití. Hodí se na pizzu, do různých omáček na těstoviny, do masových směsí, salátů… Dnes je lze běžně koupit, ale kdo má sušičku na ovoce, rozhodně stojí za to, aby si rajčata vyzkoušel sám doma usušit a pak naložit.

Pořádáte letní grilovačku, nebo jste narazili soudek a potřebujete připravit drobné pohoštění? Máme pro vás recept na nakládanou zeleninu. Připravte si zeleninu podle vlastní chuti. Uvidíte, že pak jen sáhnete po skleničce skvělých beraních rohů nebo sladkokyselých cibulek a pohoštění bude připravené jedna dvě. Nechte se inspirovat od lenkalives.

Okurky s cibulí a paprikou ve sladkokyselém nálevu.

Karamel a rum je skvělá kombinace, vyzkoušejte ji při zavařování ovoce, třeba právě broskví.

Citróny naložené v soli se používají při marinování (macerování) ryb a jiných mas, k rýži, při přípravě kus-kusu … recept podle Jamie Olivera.

V sladkokyselém nálevu nakládané cukety spolu s cibulí a pažitkou.

V sladkokyselém nálevu nakládané cukety spolu s chilli papričkami a koriandrem.

Předvařené růžičky květáku a kostky mladých cuketek, naložené spolu se stroužky česneku v sladkokyselém nálevu, zavařené.

Skvělá příloha k pokrmům, vhodné jsou i do salátů. Na nakládaní výhonků česneku se osvědčil kořenící přípravek Deko k nakládání okurek, hub a zeleniny.

Plátky debrecínských párků naložených spolu s chilli papričkami a nakládanými cibulkami v nálevu z octa, vody, tomatové šťávy ……..

V oleji naložené plátky hermelínů spolu s kolečky cibulí, plátky jablek, vlašskými ořechy, snítky bylinek a koření. Dobře uleželé chutnají skvěle jen tak, s čerstvým pečivem.

Nakládané hříbky nebo jiné vhodné tvrdší houby naložené ve sladkokyselém nálevu spolu s bylinkami, kořením a solí.

Chvíli povařené mladé plodnice hřibovitých hub, naložené spolu s kostkami sýra a dalších ingrediencí v oleji. Autor: Dalibor Marounek

Tvrdé houby naložené v oleji spolu se sýry a zeleninou.

V olivovém oleji naložené houby spolu s kořením a bylinkami, zavařené. Podáváme jako pikantní pochutinu nebo předkrm spolu s pečivem.

Originální název tohoto receptu je Corned Beef, tedy v překladu hovězí v konzervě. Jedná se však o 10 dnů nakládané hovězí v kořeněném nálevu, pak 2-3 hodiny povařené doměkka. Za 2 světové války bylo ve Velké Británii distribuováno právě v konzervách, také proto ten název.

Skvělá chuťovka k pivu či vínu! Dále servírujeme jen tak, spolu s pečivem například ke grilovaným pokrmům, k pečeným masům, nebo podáváme jako součást párty menu.

Dříve se tato pochoutka prodávala pomalu v každé hospodě, někde se nakládaly jikry a mlíčí společně, jinde zvlášť. Nejvhodnější na tento recept jsou jikry z kaprů, karasů a cejnů.

Kozí, jinak také beraní rohy, spařené v horké vodě, pak naložené do kořeněného sladkokyselého nálevu, sterilované.

Po odležení takto naložené chilli papričky podáváme k různě upraveným masům jako ostrou přílohu. Pokud je nezavaříme, musíme je zkonzumovat co nejdříve.

Olomoucké tvarůžky spolu s nakrájenými feferonkami a cibulí naskládané do sklenic, zalité kořeněným olejem.

Sterilujeme zeleninu, paličky malé kukuřice.

Vynikající pochoutka k masitým pokrmům, nejlepší jsou kapie nebo dlouhé papriky, které se vejdou do sklenice o objemu 0,7 l , do nich se vlezou 3-4 kusy papriky.

Naše babičky přebytky úrody dovedly skvěle využít. Toto je přes 100 let starý recept. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Olomoucké tvarůžky naložené spolu s cibulí a česnekem, zalité olejem, ochucené mletou pálivou paprikou a pepřem.

Kdo se nebojí typické chuti olomouckých tvarůžků, pak této pochoutce neodolá! Jedná se o kousky tvarůžků obalené do směsi koření a bylinek, promíchané s olejem, česnekem a cibulí, podávané dobře odleželé.

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha na marinované vepřové kotlety grilované na venkovním grilu.

Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.

Skvělá příloha nejen k indickému karí.

Základní recept na přípravu zelí naloženého ve sladkokyselém nálevu v zavařovacích sklenicích. Jde o zavařený polotovar vhodný jako studená příloha, nebo k dalšímu tepelnému zpracování.

Nastrouhané zelí promíchané s kostičkami povařené červené řepy a cibulí, zalité nálevem, po odležení sterilované. Směs skvělá jako příloha k různě upraveným masům.

Zajímavá varianta přípravy kysaného zelí podle posluchačky Českého rozhlasu Brno z pořadu Apetýt s Marcelou Antošovou.

Nakládané žampiony jsou výborné jako chuťovka, ale využijete je i při vaření k doladění pokrmů. Můžete naložit bílé i hnědé, pěkně ve sklenici vypadá mix obou barev a nejlépe, když jsou malinké.

Sterilace zeleniny, nakládáme cukety.

Do soli nakládáme pouze tvrdé houby jako jsou například křemenáče, lišky, hřiby….

Nálev na sterilaci zeleniny

Nálev na sterilaci zeleniny.

Květák, naložený podle tohoto receptu, lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.

Nálev na sterilaci zeleniny

Stroužky česneku naložené v sladkokyselém nálevu, svařené, naplněné do zavařovacích sklenic, zalité olejem.

Podáváme jako ostrou pochutinu k masitým pokrmům. Recept můžeme použít na podzim, po sklizni a využít menší nebo poškozené hlavičky česneku. Lze zavařit i na jaře, když česnek začíná vyšeptávat a nechceme o něj přijít, sice nemá takovou sílu, jako z podzimní sklizně, ale drcené feferonky mu dají říz.

V nálevu povařené stroužky česneku, 12 hodin marinované, znovu svařené, nakonec naložené v oleji.

Nakládaný česnek v rýžovém nebo vinném octu.

Česnek konzervovaný podle tohoto receptu vydrží ve sklenicích cca půl roku. Hodí se na dochucení omáček, polévek, na potírání masa …

Stroužky česneku sterilované v nálevu z bílého vína, cukru a dalších ingrediencí.

Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením. Nevěříte? Přesvědčte se následujícím receptem.

Na kostky nakrájený sýr naložený ve sladkokyselém nálevu spolu s houbami, paprikami, olivami, česnekem, cibulí, feferonkami a tymiánem.

Naložené kostky eidamu spolu s olivami, žampiony a papričkami. Skvělý svačinový salát, nebo i studený předkrm.

Ve svařeném kořeněném nálevu naložené špalíčky nebo silnější plátky gothaje spolu s cibulí, papričkami a kořením.

V podstatě jde o svačinový salát s proužků gothaje, červené masité pepriky, koleček jarní cibulky a klínků cibule, to vše promíchané, ochucené olivovým olejem smíchaným s vinným octem, solí a drceným mletým barevným pepřem.

Gothajský salám, lze naložit podobně jako klasické utopence. Je skvělý proto, že se nakrájený na kostky rozleží v lednici již za 3 dny. Naložený chutná prostě skvěle.

Jedna z mnoha možností jak připravit chutný naložený hermelín. Jde o variantu nakládaného hermelínu, který je potřený česnekem, ochucený grilovacím kořením, drceným pepřovým kořením a tymiánem, zalitý je rostlinným olejem.

Rozkrojené hermelíny posypané mletou paprikou, prokládané feferonkami, bobkovým listem, tymiánem, rozmarýnem a čenekem, zalité olejem.

Okořeněné plátky hermelínu naložené v oleji, prokládané česnekem a feferonkami.

Hermelín potřený česnekem a naložený spolu s cibulí, feferonkami, olejem a dalšími ingrediencemi.

Vydlabané půlky hermelínů nadité směsí z vnitřků hermelínů, nasekaných ořechů a se solí utřeného česneku, zaklopené druhou půlkou hermelínu vyskládané do sklenic, proložené kolečky cibule a rozdrcenými feferonkami, posypané bylinkami, nakonec zalité olejem.

Ať už na něj máte chuť vy, a nebo jste se jej rozhodli připravit jako dárek – touto klasikou určitě nezklamete. Projekt Zrozeno v EU přináší zajímavý recept na naložený hermelín. Díky naložení do kvalitního oleje hermelín dlouho vydrží a navíc se skvěle rozleží.

Ořechovou náplní naplněné hermelíny, naložené v oleji.

Hermelíny potřené ořechovou pastou, proložené plátky nivy, obložené kousky ořechů a snítky tymiánu, nakonec zalité olejem, servírované odleželé.

Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina.

Pastou z nakládaných rajčat, feferonky, kaparů, bazalky a česneku, potřené půlky hermelínů, vždy dvě půlky spojené k sobě, vyskládané do sklenic spolu s kořením, nakonec zalité olejem. Vhodné ke konzumaci za 4-5 dní!

Na trojúhelníčky nakrájená kolečka hermelínu, proložená cibulí, česnekem, kořením a masitou paprikou, posypaná tymiánem a chilli, sýr nakonec zalitý olejem, ke konzumaci vhodný nejdříve za 4 dny.

Další variace na velmi oblíbené téma, tedy na hermelín naložený v oleji spolu s olivami, feferonkami, česnekem a dalšími dobrotami.

Nálev na sterilaci zeleniny.

Chutná příloha k vařeným, pečeným, grilovaným a dušeným masům.

Sterilace zeleniny, tentokrát nakládáme květák.

V ostřejším sladkokyselém nálevu naložené růžičky květáku skvělé jako příloha k pečeným či grilovaným masům.

Lisované filety lososa ochucené cukrem, solí, koprem, pepřem a destilátem.

Skvělá pochutina k oslavám, které se neobejdou bez alkoholu, nebo se hodí po prohýřené noci. Překvapí pikantní a ostrou chutí. Recept je ze Slovenska. K nakládání je nejvhodnější nedozrálý meloun s růžovou dužninou.

Zavařené plátky okurek, koleček cibule a koření, zalité sladkokyselým nálevem.

Opečené filety z amura naložené do nálevu, servírované vychlazené.

Ovčí sýr lze využít jako jednu z ingrediencí do slaných závinů, rovněž s ním můžete ozvláštnit tradiční francouzský koláč neboli quiche. Díky podobnosti s balkánským sýrem je vynikající také do salátů, kde jej může nahradit. Chuť je ale daleko výraznější. Sýr z ovčího mléka se hodí také k nakládání.

V nálevu z octa, vody, agáve sirupu a šťávy z řepy naložené plátky zázvoru, vhodné jako příloha například k RAW sushi.

Relish má hlavní jídlo dotvořit a přidat mu něco navíc. Nejčastěji se používá jako příloha na hot dogy a hamburgerya, ale skvěle chutní i k dalším grilovaným pokrmům.

Sterilovaný salát z červené řepy, cibule a dalších ingrediencí.

Šťovík se hodí především do polévek. Na zimu si ho můžeme naložit do tuku a pak sterilovat.

Rychlý recept na ovocný salátek doplněný o naklíčená zrna pšenice.

Nový, neotřelý recept, který připravíte z běžně dostupných surovin, podle kuchaře Josefa Stružíka, člena národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů.

Krůtí maso zapečené spolu s vejci, žemlemi, tuhým sněhem z bílků, cibulí a petrželkou.

Zeleninový nákyp z květáku, housek, vajec, zeleného hrášku a sýru.

Nákyp z vařených makaronů, šunkového salámu, rajské omáčky a strouhaného sýra, v troubě zapečený.

Vařené makarony, brambory a cibule, zalité ochucenou smetanou se sýrem, v remosce zapečené.

Pečený nákyp z ochucených kuliček z mletého masa, bílých fazolí, kukuřice, papriky a rajčat, podávaný posypaný strouhaným sýrem.

Mleté drůběží maso orestované na cibulce, promíchané s uvařenými těstovinami a upečené spolu s anglickou slaninou a ostatními přísadami.

Sladký nákyp připravený z vrstvy vloček, podušených švestek, tuhého sněhu z bílků a dalších ingrediencí, zapečený v troubě.

Plát těsta obložený povařenými kapustičkami, kostkami uzeného a dalšími ingrediencemi, zapečený v troubě, ozdobený nastrouhaným tvrdým sýrem a červenou paprikou.

Dietní pokrm vhodný při vředové chorobě.

Sladký rýžový nákyp ochucený konzervovaným ovocem. Vhodný pokrm pro těhotné ženy a kojící maminky.

Povařené švestky, promíchané s cukrem, mlékem a vejci, nakonec upečené v troubě.

Nálev na sterilaci zeleniny

Jeden z receptů na sladkokyselý nálev na sterilaci hub.

Jedna z mnoha receptur na nálev používaný na naložení jehněčího (skopového) masa.

Nálev určený k napíchání králíka před grilováním. Množství nám vystačí na 1-2 králíky.

Slaný nálev určený k napíchání krůty při přípavě krůtího masa na grilování. Krůtu napichujeme 2-3 dny před grilováním.

Recept z podhůří Orlických hor.

Vítězný nálev na okurky z degustace nakládaných okurek Zahrádkář 3/92.

Nálev na okurky z octa, vody, cukru, soli a cukerinu.

Jeden ze základních receptů na nálev na zeleninové saláty.

Sladkokyselý nálev na okurky nakládačky. Recept nám poslal Dalibor Marounek.

Povařená červená řepa nakrájená na nudličky, naložená spolu s křenem, zavařená ve sladkokyselém nálevu. Tento salát lze konzumovat přímo, nebo dále použít jako polotovar dle příslušných receptur.

Na grilu, v troubě, případně i na pánvi opečené kousky zeleniny, vyskládané do sklenice proložené petrželkou a česnekem, zalité marinádou a olejem. Po uležení v lednici (nejméně 2 dny) skvělá delikatesa například k různě upraveným masům.

Špalíky oloupané rebarbory naložené v sladkém nálevu.

Na tvrdo uvařená vejce, naložená v nálevu z octa, vody, tymiánu a dalších ingrediencí.

V troubě upečené hranolky Crispers d firmy McCain, zapečené v košíčku či zapékací misce spolu s natrhaným pečeným kuřecím masem, kukuřicí, jarní cibulkou a sterilovanými fazolemi, to vše posypané nastrouhaným sýrem.

Lagenárii, nebo také indickou okurku zavařujeme jen mladou, oloupanou a většinou zbavenou jadřince a to třeba v klasickém nálevu na okurky.

Recept na nakládané slanečkové závitky plněné okurkou, kápií a cibulí. Recept pochází ze Švédska.

Pokud vám zbydou někdy po grilování buřtíky a už nemáte chuť ani na buřtguláš, zkuste tyto naložené špekáčky, které se zalijí horkou marinádou a v podstatě po vychladnutí si na nich můžete ihned pochutnávat.

Na jemno nakrájené nebo nakrouhané zelí, dochucené cibulí, kmínem a solí, kvašené.

Opečení sledi naložení ve sladkokyselém nálevu.

Klasický recept na uvařený bůček naložený do pikantní pasty.

Vepřový bůček marinovaný v oleji s červenou paprikou, sójovou omáčkou a pepřem.

Naložený jazyk, povařený a pak upečený v troubě.

Růžičky květáku naložené v nálevu spolu s cibulí, chilli papričkou, kořením, kolečky okurek a hranolky nebo kolečky mrkve.

Salát ze zelených rajčat, cibule, paprik a okurek

Národní španělské jídlo. Rýže podušená s krevetami, mořskými plody, zeleninou a kořením.

Rychlá pomazánka připravená z másla, rajského protlaku, kostky masoxu a česneku.

Rozklepané roštěnky opečené po obou stranách na oleji, podušené, servírované zdobené sázeným vejcem, zdobené lososem nebo kaviárem, olejovkou a kapií.

V celku uvařené brambory, vydlabané, naplněné salátem z matjesů, jablka, cibule, papriky …, ozdobené zakysanou smetanou a petrželkou, výborné k pivku, nebo vínu.

Rybí filé a maso z kapra opékané přímo na stole v nádobě na fondue.

Orestované a pak upečené plátky hovězí kýty. (Švédsko)

Svařená voda se skořicí a hřebíčkem dolitá rumem.

Horký voňavý nápoj z rumu, vody a koření, servírovaný s plátkem másla.

Granko s nastrouhaným zázvorem a karibským rumem zalité vařící vodou.

Jak vyrobit nanuky 18+? Je to jednoduché, stačí vyzkoušet například tento recept na nanuky pro dospělé, tedy s alkoholem. Můžete je pak mít v mrazáku stále připravené na nějakou tu párty konanou v letních horkých nocích.

Alkohol má nižší bod mrazu než například ovocná šťáva. Pokud se nebudete držet přesných poměrů, směs s alkoholem vám nezmrzne do požadovaného tvaru a vyrobíte si pouze ledovou ovocnou tříšť. Ale pokud dodržíte náš recept do puntíku, připravíte si výborné osvěžující nanuky pro dospěláky.

Výroba domácích nanuků je nesmírně jednoduchá. Potřebujete jen formu na nanuky a ovocnou šťávu, kterou nalijete do formiček a dáte zamrazit. V případě nanuků obohacených o alkohol je příprava trochu složitější. Vyzkoušejte náš osvědčený recept, pak se vám nanuk pro dospěláky určitě povede.

Ořechovo-kávové řezy s krémem a čokoládovou polevou.

Recept vhodný pro osoby s bezlepkovou dietou. V domácích podmínkách vyrobený zmrzlinový dort.

Připravte si svěží domácí nanuky s překvapením. Jde o velice jdnoduchý recept, který zvládnou i menší děti. Těm se asi také nejvíce zavděčíte!

Povařené maso, pomleté, smíchané s dalšími ingrediencemi, vhodné jako náplň do bramborových knedlíků nebo rolád.

Náplň s houbami, cibulí s anglickou slaninou, česnekem a petrželkou.

Ingredience na italskou pizzu, tentokrát s uzeninou, rajčaty, paprikovým bokem, vejci….

Náplň z mascarpone a malinového džemu, vhodná jako pojidlo na slepování francouzských makronek.

Pod názvem Relleno de picadillo se skrývá další recept na náplň na plnění tortlill při výrobě tacos. Také je vhodná na výrobu empanadas nebo na plnění tykví.

Relleno de chorizo je náplň do mexických tacos připravená z pomletých klobás, cibule, červené nebo chile-tomate omáčky, skořice, octa a soli.

Další z náplní takos podle originálního receptu Relleno de carne de puerco, relleno de pollo.

Nádivka do kynutých moučníků ze sušených švestek.

Další z masových náplní určených na plnění tortill při výrobě tacos.

Pro kulturisty a fitness nadšence nápoj na podporu růstu svalů.

Šťáva z mrkve, jablka a pomeranče spolu s chia semínky, sušeným zázvorem a sezamem v jedné sklenici.

Tento nápoj zahřeje při podzimních a zimních plískanicích a přitom dodá tělu tak potřebnou energii, která nám právě v zimních měsících často chybí.

Pěnový nápoj ze šťávy borůvek, chutný a velmi výživný.

Pěnový nápoj z citrónového moštu, cukru, žloutků a bílku, chutný a velmi výživný.

Míchaný nápoj z vína, koňaku a citrónového sirupu.

Vykrajované těsto upečené ve tvaru napoleonské čepice, naplněné směsí z rozinek, bílku, cukru a strouhaných lískových oříšků, zdobené moučkovým cukrem.

Čerstvé maso při zabíjačce nasolujeme z důvodů konzervace a zjemnění masa. Existuje nasolení za sucha, při této metodě používáme sůl nebo solící směs a mokrý způsob, v tomto případě se maso nakládá do solného láku.

Klasika českých kuchyní, uzené s bramborovou kaší, sypanou opečenou cibulkou, servírované s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.

Karbanátky z uvařených brambor, uzeného bůčku, vejce, cibule, piva a mouky, obalené v rozšlehaném vejci a strouhance, usmažené dozlatova.

Kaše z vařených brambor, krupek, majoránky a česneku.

Jde o staročeskou klasiku, kdy v chudých rodinách šlo vlastně o hlavní jídlo, jen tak, nebo dochucené orestovanou cibulkou. Ti bohatší tuto kaši pak servírovali jako přílohu, spolu s uzeným, nebo volskými oky, či opečenou uzeninou.

Uvařené brambory rozmixované spolu s uvařenými krupkami, dochucené solí, pepřem a majoránkou.

Nastavovaná kaše jsou vlastně uvařené, šťouchané brambory promíchané s krupkami.

Staročeské pochoutky mají své kouzlo. Vyzkoušejte například recept na bramborovou kaši nastavenou uvařenými krupkami, posypanou smaženou cibulkou a uzeninou, servírovanou s kysaným zelím.

Karbanátky z uzeného bůčku, cibule, brambor, mouky, piva a vejce, obalené ve strouhance, smažené na sádle dozlatova.

Mascarpone ušlehané se smetanou, promíchané s našlehanými vaječnými bílky, servírované vychlazené s piškoty máčenými v mandlovém likéru, ozdobené instantním kakaem.

Naložení (zrání) zvěřiny pomocí rozpuštěného másla. Tato úprava je vhodná hlavně pro zvěřinu z mladších kusů.

V troubě upečená vepřová kolena spolu s rajčaty, česnekem, cibulí a kořením, politá pivem a kečupem.

Naťové cibulky podušené ve směsi koření a bílého vína. Vhodná příloha k vařeným bramborům.

Tento nejlepší nealkoholický koktejl světa namíchal Martin Vogeltanz. Martin Vogeltanz s koktejlem Nature před mezinárodní odbornou porotou vybojoval vítězství nad 18 špičkovými barmany z celého světa a to na Mistrovství světa Mattoni Grand Drink 2024, které se odehrálo v sobotu 4. května v rámci zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech.

Vařená skopová kýta s omáčkou z vývaru.

Torrijas milují děti i dospělí po celém Španělsku. Připravují se při mnoha speciálních příležitostech, jakými jsou třeba Velikonoce, ale můžete je najít na menu na mnoha místech po celý rok. Je to jídlo, které není nijak náročné na přípravu. Stačí vám mléko, chléb, vajíčka, cukr a olivový olej. Ten je zásadní pro přípravu této oblíbené sladkosti. Namočený chléb se totiž smaží, narozdíl od french toastu, což je obdobný dezert, akorát se připravuje na másle. Liší se také postupem. Španělé svůj chléb napřed máčí ve sladkém mléce a pak až ve vajíčkách, kdežto Francouzi ve směsi obou těchto ingrediencí dohromady. Co z tohoto jídla dělá absolutní hit je ale poslední krok. Plátky měkké, šťavnaté a horké bagety přímo z pánve se obalují ve směsi cukru a skořice. Ach ta vůně! Snídaně nikdy nezazněla tak sexy.

Oblíbená Piňa Colada bez alkoholu správně nazývaná Virgin Colada.

Klasický recept na letní osvěžující nápoj.

Nápoj z máty, ostružin, hnědého cukru, sody a ledové tříště.

Osvěžující nealkoholický koktejl ze zeleného čaje, pomerančového džusu, limetkové šťávy, cukru a ledu.

Ledový nealkoholický nápoj z ledu, malinové a rybízové šťávy, citrónového cukrového sirupu.

Jak si zpříjemnit obyčejný den, nebo třeba menší rodinnou oslavu? Vyzkoušejte náš nealkoholický punč, na kterém si jistě pochutnají i vaši nejmenší. Jakmile se napijete, pohladí vás dokonale vybalancovaná vůně malin, rakytníku, skořice, hřebíčku, badyánu, zázvoru a máty. Sladkost, svěžest i jemnost v jednom.

Určitě se všichni těšíme na chvíli, kdy se zachumláme do měkké deky, natáhneme si ponožky a ponoříme se do knížky s napínavým příběhem. Abychom si vánoční příběh co nejvíce vychutnali, můžeme si připravit nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem například z vinařství THAYA.

Slepované vánoční cukroví máčené v čokoládové polevě.

Varianta teplé italské omáčky, tato se skládá z rajčat, mletého hovězího masa, slaniny, šunky, česneku, cibule, mrkve, řapíkatého celeru, bazalky a koření. Vhodná k těstovinám.

Jedna z mnoha variant na chutnou pizzu obloženou rajčaty, cibulí a sýrem.

Recept z Itálie na omáčku ze spařených rajčat servírovanou teplou například nějakým těstovinám.

Zapečené obložené chleby se sýrem, rajčaty a sardelkami.

Vařené nudle proložené masovou směsí, zapečené se sýrem.

Vařené těstoviny zapečené s dušenými houbami, mozzarellou, parmezánem, olivami a rajčaty.

Ostrý až pálivý svačinový salát je spojen rajčatovou spojkou. Recept podle socialistických norem platných v minulém století na území tehdejšího Československa.

Původní název tohoto receptu je Insalata di Napoli, což je vlastně verze italské panzanelli oživená listy salátu. V mnoha kuchařkách se tento recept také nazývá “Toskánský chlebový salát”. Jedná se o rychlý, chutný obědový salát z kousků ciabatty, zelených listů salátu a bazalky, mozzarelly, ančoviček … zakápnutý olivovým olejem a octem balsamico.

Lehký a hlavně rychlý salát ze slunné Itálie.

Povařené brambory spolu s kousky jablek, rozmixované, smíchané s orestovanou cibulí a slaninou. Příloha vhodná k jelítkům, k jitrničkám nebo krevní tučnici.

Párečky naplněné plátky cibule, šunky, proužků papriky a chilli papričkou. Pak marinované v BBQ omáčce, obalené ve slanině, a grilované.

Nebezpečně dobrá klasická roláda pečená spolu s jablky.

Nebezpečně dobrý moučník z jablek, cukru, mouky, vajec a pudinku se zakysanou smetanou.

Dáváte-li přednost mezinárodní kuchyni, zkuste „Něco jako Minestrone”. Jedná se o tradiční hustou italskou polévku plnou zeleniny, která je velmi chutná a zdravá. Její součástí bývají těstoviny nebo rýže, svou hutností vydá za samostatný pokrm. Podle Italů se jedná o nejlepší polévku na světě, tak posuďte sami.

Z receptáře našich prababiček, pokrm servírovaný ve lněném ubrousku.

Dalamánky ve tvaru malých vek plněné vejcem a plátky uzeného masa.

Vláčné řezy s nastrouhanými jablky a citrónovou polevou.

Gin s červeným vermutem a campari.

Drink připravený v míchací sklenici z Bombay Sapphire, Martini Bitters a Martini Rosso, lze dolít sodou.

Tomášův nejoblíbenější podzimní drink je italský drink Negroni z roku 1919. „Byl pojmenovaný po hraběti jménem Camillo Negroni pro kterého byl také poprvé v historii namíchán. Jedná se o stejný podíl ginu, hořkého italského bylinného likéru a sladkého vermutu. Nejvíc se mi na něm líbí jeho hořko-sladká vyvážená chuť. Dnes má již více než 100 různých kombinací, kdy si s ním můžete krásně pohrát a vyměnit ingredience, “ popisuje Tomáš.

A máme tu také recept na horký drink, který zahřeje a zachutná, přitom jeho přípravou navíc nestrávíte půlku večera. Na zdraví!

Tento recept připravili Patris a Stanley z blogu “We lift together”. Jde vlastně o klasickou pizzu připravenou ale ze špaldové mouky.

Tyto původem americké koblihy u nás tak zdomácněly, že si Češi počeštili i název. Z původních doughnuts jsou nyní donuty. Jedná se o smažené, někdy i pečené koblihy s dírou uprostřed, často ochucené různými barevnými polevami a ozdobené cukrářským zdobením.

Z čerstvých škvarků, po vyškvaření domácího sádla, se často vyrábí domácí škvarková pomazánka. Teplé škvarky se dobře melou a ve sklenicích je lze uchovávat v lednici delší dobu. Jsou skvělé na přípravu pomazánek, také škvarkových placek a podobně. Škvarková pomazánka připravená podle tohoto receptu je nejlepší, je ostrá, pikantní, česnek a pálivá paprika jí dává říz!

Možná nepatří mezi nejlepší pomazánky na světě, ale v naší rodině jde rozhodně o tu nejoblíbenější pomazánku, co používáme jako základ chlebíčků. Kromě toho se hodí na čerstvý chléb či jiné pečivo, stejně tak skvěle chutná na topinkách nebo na opečených plátcích toustů.

Od chvíle, kdy se rozhodnete, že je uděláte až po dobou, kdy je budete servírovat na talíře, uběhne cca čtvrt hodiny! Přitom žádné vaření vody, nic takového …

Vyrobte si originální džem pro mlsné jazýčky podle receptu od Labety, v tomto případě z nektarinek, želírovacího přípravku JamFix 1:1 Labeta, cukru a šťávy z citronu nebo kyseliny citronové.

Jednodušší varianta domácích houskových knedlíků připravených bez kvasnic. Jsou pěkně nadýchané díky prášku do pečiva, vaří se ve vodě.

Těsto namíchané z polohrubé mouky, teplého mléka, másla, špetky soli a jednoho vajíčka, vyválené do tvaru hada, do plátků těsta zabalené celé švestky, knedlíčky uvařené ve vodě a podávané hojně posypané rozemletým mákem smíchaným s cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Rychlé nekynuté knedlíky z hrubé mouky, mléka, vody, den starých rohlíků, vejce a špetky soli.

Další z inspirací od Vitany. Tentokrát na nekynutý koláč z máslového těsta ozdobený makovou náplní a švestkami.

Velikonoční mazanec z mouky, cukru, tvarohu, rozinek …, upečený dozlatova.

Recept podle Ládi Hrušky na koblihy plněné marmeládou nebo povidly, upečené v troubě dozlatova.

Další varianta oblíbeného vánočního moučníku z Německa. Tento recept je podle Ivety Fabešové z pořadu “Vánoční pečení”.

Klasický německý bramborový salát bez majonézy oblíbený ke schnitzlu nebo wurstu. Existuje mnoho obdob, někde se přidává nasekaný kopr, kousky sledě nebo slanečka, kousky jablek nebo se do zálivky přidává hořčice.

Výborná buchta s ovocem a tvarohem.

Řízky z vepřové kýty máčené několik hodin v nálevu z vody a octa, pak povařené, dále opečené a nakonec chvíli podušené zalité smetanou.

Vajíčka z nepečené hmoty namočená v barevné polevě, ozdobená cukrovými kytičkami.

Co tak si letos doma připravit nepečené cukroví na špejli? Vyrobte si tak trochu netradiční vánoční domácí mlsání. Určitě potěší celou vaši rodinu.

Roláda z cukru, kokosu, piškotů a krému.

Sladká vajíčka z rumových perníčků, rybízové marmelády a citronové šťávy, máčené v čokoládové polevě, zdobená cukrářským zdobením.

Pokud už vás nebaví přeslazené bonboniéry ze supermarketu a chcete si opravdu pochutnat, zkuste si udělat vlastní čokoládičky doma. Tentokrát to budou košíčky z vysokoprocentní čokolády s arašídovým máslem a Blendeou. Nezní to dobře?! Vyzkoušejte a ochutnejte!  Věřte, že vám jich moc nezůstane.

Kuličky ze čtyř ingrediencí? Žádný problém. Kdo by si je nedal, když jsou bohaté na proteiny, zdravé tuky i sacharidy. Ideální dezert na vánoční tabuli, který i zasytí.

Dortíčky z dětských piškotů a jablečného pudinku, podávané se zakysanou smetanou a skořicí.

Košíčky ze sušek a másla, obalené v cukru, plněné džemem a máslovým krémem, nakonec máčené v čokoládové polevě, ozdobené pistáciemi.

Další z receptů na sladké mlsání. Jde o rozmixované křížaly promíchané s nasucho opraženými a pak rozmixovanými lískovými ořechy, datlemi a holandským kakaem.

Nepotřebujete cukr, tuk ani mouku. Tyhle kuličky jsou zdravé a sladké díky zvoleným ingrediencím, přitom skvěle vypadají i chutnají!

Nepečené koule z dortových oplatků, ořechů, másla, kandovaného ovoce a dalších ingrediencí, namočené v rozpuštěné čokoládové polevě, obalené v oříšcích.

Nepečené cukroví z čokolády, Salka a směsi oříšků a semínek

Jednoduchý recept na nepečené řezy z jahod, vanilkového pudinku a dalších ingrediencí.

Nepečený dezert z BB sušenek, dětských piškotů, vanilkového a čokoládového pudinku, šlehačky, zakysané smetany …. banánů a kompotovaných mandarinek, ozdobený kakaem, nebo nastrouhanou čokoládou či grankem, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.

Dort připravený z piškotů, tvarohového krému a borůvek.

Tento nepečený dort je rychlý na přípravu, jen se musí nechat déle ztuhnout v lednici. Existují jeho různé variace, například kávová varianta, varianta bez ovoce, jen s krémem apod.

Nepečený dortový korpus připravený rozmixováním datlí a ovesných vloček, dochucený kakaem, plněný tvarohem ochuceným citronovou šťávou a medem, druhým krémem připraveným z tvarohu a jahodového pyré.

Dort připravený z piškotů, smetanového krému a meruněk.

Nepečený dort z vanilkové a kakaové zakysané smetany, piškotů, jahod a banánů, ozdobený oříšky.

Venku už pomalu teploty stoupají, proto nastal čas připravit si nepečený dort provoněný a proslazený ovocem. Aby byl opravdu jemný, přimíchali jsme k tvarohu také smetanu ke šlehání. Dort lemují piškoty namočené ve šťávě z broskví a v griotce. Ty jsme také použili na spodek dezertu a další vrstvení, kdy se střídají s nadýchanou tvarohovou směsí a šťavnatými broskvemi. Pokud toužíte po jiném ovoci, vyberte si podle vašeho přání. Už se vám také sbíhají sliny?

Dort připravený ze zakysané smetany, vanilkového cukru, dětských piškotů a mandarinkového nebo jahodového kompotu.

Nepečený korpus na dort o průměru 26 cm připravený z piškotů nebo libovolných sušenek, rozpuštěného másla, mléka a pár kapek rumu, griotky nebo amareta.

Nepečený dort ze sušenkového korpusu, smetanového krému a drobného, nejlépe sezónního, ovoce zalitého želatinou.

Dort připravený z piškotů a jablečné hmoty, vychlazený ozdobený šlehačkou.

Nepečený dort z povařených jablek, vanilkového pudinku, cukru a dětských piškotů podle Ládi Hrušky.

Nepečený dort z povařených jablek, vanilkového pudinku a dětských piškotů.

Jednoduchý recept na sladký nepečený dort z jahod, bílého jogurtu, šlehačky a dalších ingrediencí.

Jahody můžete například přidat do salátu s rukolou, kozím sýrem a balzamikovou redukcí, nebo je použijte jako přísadu do domácích limonád a koktejlů. Skvělé jsou také v dezertech. Vyzkoušejte například tento jednoduchý nepečený dezert, inspiraci od Penny.

Luxusní pochoutka, při které vynaložíte minimum úsilí. A nebojte, jak již název napovídá, opět to bude nepečená dobrota. Mák je navíc velmi zdravý! Obsahuje vápník, který je důležitý hlavně pro naše kosti a vitamin E je zase skvělým antioxidantem. Jistě tímto zdravým mlsáním potěšíte každou ženu.

Nepečený dort plněný směsí z tvarohu, ricotty, smetany a želatiny s vložkou jahod.

Rozpuštěný 100 % tuk smíchaný s moučkovým cukrem, mletými piškoty, kakaem, rozinkami a dalšími ingrediencemi, rozprostřený na pocukrovaném povrchu, přelitý čokoládovou polevou, ztuhnutý nakrájený na čtverečky.

Cukroví z tuku, piškotů, rozinek a dalších ingrediencí.

Cheesecake je dnes velmi populární sladkou dobrotou i u nás v Česku. Našel si své milovníky, kteří na něj nedají dopustit. Vyzkoušejte také tento recept, který určitě zařadíte do svých oblíbených.

Neskutečně rychlý moučník z cukrářských piškotů, rozmačkaných jahod nebo malin a smetanového krému. Přelitý ovocným sirupem.

Jednoduchý a rychlý dort z piškotů, kysané smetany a šlehačky.

Dort z máslových sušenek, pudinkového prášku, pomerančového sirupu a dalších ingrediencí.

Nepečený korpus z cukrářských piškotů a másla pokladený čokoládovou náplní a náplní stracciatella, nakonec ozdobený nastrouhanou čokoládou, nechaný v lednici pěkně ztuhnout.

Nepečený dezert plný ovoce. Jde o letní lehkou variantu nepečeného sladkého mlsání vhodného ke kávě, podle tohoto receptu navíc v BIO kvalitě!

Co by to bylo za léto bez sladkých dezertů? V horkém létě, spíš než čokoládové a máslové dorty, které mohou působit těžce a rychle se roztékají, ocení celé vaše okolí lehké nepečené dorty. Ty se podávají chlazené a lze je doplnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Zkuste dort navíc obohatit o bonbony Haribo, úspěch tak bude zaručen!

Očekáváte návštěvu, nebo vás jen honí mlsná? Nepečený tvarohový koláč s ovocem přijde vhod vždy. Navíc jde o odlehčený dezert, po němž si určitě nemusíte dělat výčitky.

Ke svátkům jara beránek zkrátka neodmyslitelně patří. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii!

Vtipná varianta klasických „utopenců“ nakrájených na kolečka a naložených spolu se zeleninou do sladkokyselého nálevu.

Vývar z květáku nebo celeru zahuštěný orestovanou strouhankou nastavenou vejcem.

Zarolované rýžové papíry plněné masovou směsí promíchanou s pikantní omáčkou, mrkví, cibulkami a bylinkami.

Další recept Ládi Hrušky na smažák připravený v hrnku, upečený v mikrovlnné troubě.

Řízky pokladené plátky šunky a goudy, posypané pažitkou, obalené v mouce a vejci, opečené dozlatova.

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení. Inspirujte se například tímto receptem!

Svátky jara už jsou pomalu za rohem. Vyzdobte svoji velikonoční tabuli receptem na datlová velikonoční vajíčka. Pochutnají si na nich malí i velcí.

Recept na grilované heněčí špízy na grilovací pánvi. Recept v BIO kvalitě, tedy všechny suroviny použité na recept jsou BIO.

Těsto z mouky, vajec a dalších ingrediencí, pokladené jablky a rozinkami, posypané drobenkou, upečené dozlatova.

Pečené kuře podávané z jednoho pekáče spolu s těstovinami, játry a žampióny

V koření a oleji naložené tři druhy mas, vepřové, hovězí a krůtí, pak každé zvlášť orestované a nakonec promíchané s vařenou rýží a zeleninou.

Černý rybíz zbavený stopek, rozmačkaný vařečkou spolu s krupicovým cukrem.

Šťáva z vyluhovaných kuliček černého rybízu smíchaná s cukrem.

Koktejl z ginu, cukrového sirupu, sladké smetany a rozšlehaného bílku.

Míchaný nápoj z whisky, limetkové šťávy, cukrového sirupu a grenadiny.

Míchaný nápoj z bourbonu, limetkové šťávy a grenadiny.

Salát z Nice je příklad studeného salátu z jihu Francie, vhodný pro horké letní dny.

Koktejl ze šampaňského, koňaku, Cointreau a Campari.

Horké mléko s vanilkovým sirupem a sodou.

Kuličky uvařené suši rýže obložené velkými nakládanými slávkami nebo chobotničkami.

Tento nápoj z koňaku a cukru smíchaného s kávou podáváme nejlépe na konec jídla.

Hovězí zadní upečené v troubě spolu s kořenovou zeleninou.

Slaný krém připravený ze sýra Niva, másla a mléka.

Tento krém můžeme použít na plnění kornoutků z listového těsta apod.

Špalíčky nivy zatočené do plátků anglické slaniny, obalené v pivním těstíčku, osmažené dozlatova.

Náš recept rychlé a jednoduché omáčky.

Kdo má rád chuť modrého sýru, nivovou pomazánku bude milovat. Přitom ji lze připravit rychle, pomocí metličkového šlehače, skládá se totiž jen ze tří surovin!

Pro milovníky Nivy tu máme osvědčenou jednoduchou nivovou pomazánku připravenou pomocí ručního metličkového mixéru a to z nastrouhané Nivy, povoleného másla, obdélníčků taveného sýru a vajec uvařených natvrdo.

Listové těsto naplněné nivou, jarní cibulkou a plátky slaniny, stočené do tvaru rolády, nakrájené na kolečka a potřené rozšlehaným vejcem, upečené v troubě dozlatova.

Pokud tápete, do jakého pokrmu se dnes pustit, vyzkoušejte tento originální recept připravený kuchařem Hugo Hromasem a uvařte si nízké hovězí žebro v bio kvalitě nakrájené na kousky. Pokrm zasytí a zároveň potěší i ty nejmlsnější jazýčky!

Saláty se hodí nejen při hubnutí, ale jsou ideální i jako lehká letní večeře. Se salátem z mangoldu se nejen udržíte ve formě, ale dodáte tělu důležité vitamíny, minerály, vlákninu i bílkoviny.

Tvaroh promíchaný s čerstvě nasekanou pažitkou, servírovaný navršený na plátky rajčat.

Tuňák se zeleninou, vejci a olivami.

Když se vám omrzí těstoviny, skvělou alternativou jsou bramborové nočky. Můžete si je připravit třeba à la co dům dal. Anebo se inspirovat naším originálním receptem plným surovin, které možná běžně nepoužíváte. Naprosto božským tipem jsou krůtí klobásy Prominent od PROMINENT CZ s. r. o., specialita Libereckého kraje, která se od letošního roku může chlubit ziskem značky kvality Regionální potravina. Mají jemnou chuť a voní příjemně zauzeně. A navíc jsou opravdu plné masa – 60 % krůtího, 20 % vepřového a 13 % vepřového sádla.

Domácí noky usmažené na pánvi spolu s vejci, slaninou a kostičkami šunky, dochucené kořením a nastrouhaným sýrem.

Z bílku a cukru vyšlehaný tuhý sníh z kterého vytvoříme nočky, ty propaříme v mléce a podáváme s krémem.

Polévkové nočky připravené ze dvou bílků nebo jednoho vejce, mléka, soli a hrubé mouky.

Nočky připravené z čerstvě umletého telecího masa promíchaného se šunkou, s vejcem a namočeným v mléce, pak vymačkaným rohlíkem, nočky nakonec ochucené muškátovým oříškem a solí, zavařené v polévce.

Chlazený nápoj z fernetu, vodky, šťávy z citónu a rybízového džusu.

Podáváme jako předkrm nebo teplý mezichod s rajskou omáčkou, do které jsme zamíchali nadrobno nakrájenou šunku.

Noky podávané teplé, jen pocukrované spolu s kompotem, nebo polité vanilkovým krémem.

Moučné noky uvařené ve vodě, okapané opečené na pánvi spolu s kostičkami slaniny, po chvíli smíchané s rozšlehanými vajíčky, dochucené pepřem a solí, ozdobené nasekanou jarní cibulkou.

Z mléka, hladké mouky, vajíček a koření připravené těstíčko, po lžičkách uvařené ve vodě ve formě noků, servírované s míchanými vajíčky.

Restované kuřecí maso smíchané s listovým špenátem ochuceným rozmačkaným česnekem, a uvařenými bramborovými noky.

Podušený špenát spolu s uzeným lososem, servírovaný s uvařenými bramborovými noky.

Jak chutná podzim? Právě tak jako naše noky se švestkovo-hruškovou omáčkou. Pokrm, který je dokonale vyvážený, protože sladkou chuť ovoce doplňují nadýchané tvarohové noky. Nechybí ani křupavý komponent v podobě opražené strouhanky smíchané s trochou cukru a voňavou skořicí. Pokud nemáte domácí džemy nebo povidla, jednoznačně doporučujeme Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ. Ovocné dobroty exkluzivní chuti, které získaly v Královéhradeckém kraji ocenění Regionální potravina.

Těsto připravené z mouky, másla, soli, vajec, mléka, muškátového oříšku a sýra.

Přílohové noky zavařené v osolené vodě připravené z másla, vejce, krupice, mléka a prášku do pečiva.

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.

Těsto z mouky, mléka, vajec, soli a ovesných vloček.

Na drobno pokrájená cibule, orestovaná, zalitá vodou, podušená, zapečená s plátky veky a nastrouhaným sýrem.

Treska a kousek langusty v zeleninovém vývaru.

Jemná krémová polévka připravená z uvařeného květáku, hovězího vývaru, vaječných žloutků, mléka a dalších ingrediencí.

Ovocný koktejl z Jamajky. Skládá se z tmavého rumu, pomerančového džusu, citrónové šťávy, cukru a sodové vody.

Z nových brambor s chutným Ajvarem a kořenící směsí Podravka Natur na brambory vykouzlíte skvělé jídlo, které budete chtít jíst každý den!

Oloupané nové brambory uvařené doměkka s petrželkou, pak posypané nasekanou cibulí, koprem, rozdrobenou brynzou a přelité rozpuštěným máslem.

Nové brambory uvařené ve slupce, servírované hojně přelité omáčkou ze smetany, citronové šťávy a bylinek.

Jednoduché a chutné. Recept nám poslala paní Maruš.

Kostičky brambor opečené na pánvi, dopečené přelité rozšlehanými vejci promíchanými s nastrouhaným tvrdým sýrem.

Nové brambory uvařené ve slané vodě s kmínem, servírované s tvarohem smíchaným s nivou a mlékem, ozdobené ředkvičkami.

Ve slané vodě uvařené nové brambory, podávané s tvarohem, máslem a solí.

Na kostky nakrájené brambory, podušené spolu se zeleninou a uzeninou doměkka.

Nové brambory můžeme vařit také v páře. Jde o úsporný a šetrný způsob jejich přípravy, u kterého uchováme vitamíny, které by se při klasickém vaření brambor ve vodě dostaly do vody. Podobným způsobem se může uvařit i brokolice, květák, mrkev, celer, ale i jiné druhy zeleniny.

Nové malé brambory upečené v troubě jsou lahůdka, zkuste je vylepšit slabými plátky hermelínu a grilovacím kořením. Chutnají skvělé servírované například spolu s vychlazeným kefírem nebo podmáslím.

Nealkoholický míchaný nápoj z grapefruitového džusu, jablečné šťávy, brusinkového džusu a limetkové šťávy.

Plátky podušeného vepřového bůčku přelité šťávou s lečem a žampiony.

Přebraná, máčená čočka uvařené ve vývaru, zahuštěná moukou rozmíchanou ve smetaně, servírovaná například s párky a vejci.

Novoroční čočka je tradiční český pokrm, který podáváme v první den nového roku. Proč tomu tak je? Nový rok je spojován s novým začátkem a máme od něj tedy i velká očekávání. Mnozí z nás si dávají spoustu předsevzetí, jak se stát lepšími. A samozřejmě nesmí v takto slavnostní den chybět i tradice, jako je právě novoroční čočka.

Vsaďte na typický recept našich babiček a připravte si 1. ledna čočkovou polévku, která vás v mžiku přenese zpátky do bezstarostných dětských let.

Novoroční recept na chutné, pomalu pečené, masíčko od blogerky Karolíny Kamberské. Nechte přes noc péct, druhý den si pak pochutnejte!

Horký nápoj z čaje, červeného vína a rumu.

Špízy připravené ze svíčkové, vepřové kýty, vepřových jater, slaniny …

Skvělá obědová polévka po náročném silvestrovském veselí.

Přímo ve sklenici namíchaný nápoj z tmavého rumu, Becherovky Lemond a koly.

Slouží k zahuštění a ke zvýšení výživné hodnoty polévek.

Tak toto jídlo ze zbytků těstovin a sýra máte uvařené hned. Není to kdoví co, ale sníst se to rozhodně dá!

Orestované kousky kuřecího masa spolu se zeleninou, nakonec směs promíchaná s vařenými nudlemi.

Uvařené nudle smíchané s podušenými houbami.

Moučník z uvařených širokých nudlí, podušených jablek, tvarohu a cukru.

Jednoduchý recept inspirovaný dalekou Asií na níťové nudle servírované promíchané s orestovanými kousky kuřecího masa a na pánvi opečenou zeleninou.

Nudle s mákem patří neodmyslitelně k české kuchyni. Servírované přelité rozpuštěným máslem jsou skvělé.

Sladký pokrm vhodný při dietě aplikované u spastické zácpy.

Široké nudle se slaninou a zakysanou smetanou s tvarohem.

Uvařené nudle smíchané s podušeným špenátem a nivou se smetanou.

Uvařené těstoviny smíchané se šunkou orestovanou na másle.

Směs z uvařených těstovin, brambor, fazolových lusků a pesta.

Opečené nudličky kuřecího masa servírované s bylinkovým dipem.

Nudličky z hovězího masa, orestované a podušené spolu s pórkem a česnekem.

Orestované kousky pštrosího masa s paprikou a ananasem.

Uvařená těstovinová hnízda servírovaná v rajské omáčce s vložkou hub.

Zapečená hnízda z širších dlouhých nudlí nebo špaget, spolu s omáčkou z parmazánu nebo goudy, kelímku šlehačky a dalších ingrediencí.

Základní receptůra na přípravu mnoha tvarů a druhů těstovin.

Recept vhodný při dietě aplikované na začátku onemocnění infekční žloutenkou.

Tento recept na sladké těstoviny lze zařadit při dietách aplikovaných u lidí trpících chronickými jaterními chorobami.

Sladký pokrm vhodný pro lidi trpící infekční žloutenkou.

Nudle uvařené a nasekané na drobno, smíchané se žloutkem, tvarohem, cukrem a sněhem z bílků. Pokrm vhodný při žaludečním potížích.

Uvařené těstoviny smíchané s marinovanými houbami, kostkami cuket a paprik, proužky sýra, přelité dresinkem.

Uvařené těstoviny s čerstvou zeleninou, uzeným sýrem a lančmítem, dochucený bylinkovou zálivkou.

Nepečený nugát z tmavé a světlé hmoty, politý čokoládovou polevou.

Nepečené cukroví z kondenzovaného mléka, cukru a kakaa.

Listové těsto plněné nugátovou čokoládou, upečené dozlatova ve tvaru rohlíčků.

Nepečené kostky z másla, vejce, cukru, vanilkového cukru, kakaa, piškotů a rumu, vložené mezi čokoládové čtverce, ozdobené bílou čokoládou.

Kostky z nepečeného korpusu potřeného krémovou hmotou a čokoládovou polevou, ozdobené lískovými oříšky.

Směs z čokolády, nugátu, tuku a smetany ozdobně stříkaná do papírových košíčků.

Řezy z piškotového těsta potřené náplní z kakaa, másla a dalších ingrediencí, posypané kakaem, ozdobené šlehačkou a kousky kiwi.

Asi 40 kusů nepečeného cukroví z piškotů, ořechů s kakaem.

Jeden z receptů na základní lehký máslový krém s oříšky a nugetou, používáme k plnění mnoha druhů drobného pečiva.

Studená káva s brandy a nugátovým likérem.

Jeden z receptů na základní lehký máslový krém, používáme k plnění mnoha druhů drobného pečiva.

Domácí likér s vůní a chutí po nugátu a vanilce.

Voňavý domácí likér připravený z oříškovo-nugátového krému, koňaku, smetany ke šlehání, skořice a třtinového cukru.

Krém s příchutí nugátu, vhodný ke slepování vánočního nebo čajového cukroví.

Rybí nugety z vykoštěného sumce nakrájeného na kostky. Obalené ve vajíčku, kořeněné kari, pepřem, tymiánem i mletou paprikou.

Sladký croissant pochází z Maďarska, ovšem zdomácněl ve Francii, kde získal takovou popularitu, že ho Francouzi považují za své národní pečivo. Tento recept je na kynuté croissanty plněné čokoládovou nutellou.

Mladá naporcovaná nutrie, podušená spolu s kořením, na cibulovém základě.

Na porce rozdělená nutrie, pečená spolu s bůčkem.

Maso z nutrie naložené v marinádě a dušené na švestkách.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.