REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


I

Mini hamburgery s mletým masem z Iberijského vepřového masa. Šťavnaté maso s výjimečným chuťovým profilem. Recept na originální zpracování vepřového podle šéfkuchaře Filipa Říhy z pražské restaurace Porke.

V mixéru umíchaný nápoj z tequily, grapefruitového džusu, grenadiny a triple sec nebo Cointreau.

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend.

Dortíčky plněné krémem, přelité čokoládovou polevou a ozdobené mandlí.

Salát z baklažánů, paprik a rajčat.

Marináda na nakládání masa.

Chlazený punč namíchaný z chlazeného šampaňského, brandy, suchého červeného vína, vychlazeného čaje, šťávy z citrónů a cukru.

Ušlehaný sladký jahodový sníh nastříkaný na doma vyrobená, v troubě upečená piškotová kolečka, polotovar nakonec, po ztuhnutí v lednici, máčený v čokoládě.

Vyzkoušejte klasiku v novém kabátě ve formě mini indiánků z jasmínového čaje. Recept od cukráře Josefa Maršálka.

Základní recept pro přípravu indiánské rýže.

Dál mulligatunny je recept z indické kuchyně na čočkovou polévku ochucenou zázvorem, česnekem a jogurtem.

Tak trochu jiná čočková polévka. Vyzkoušejte tento, pro nás Čechy, exotický recept původem z Indie, na hustou čočkovou polévku pikantnější chuti.

Další recept na hustou pikantní čočkovou polévku z indické kuchyně. Jde o vyzkoušený recept od našeho dopisovatele Dalibora Marounka.

Korma je mírně nasládlá, ostrá omáčka pocházející z Indie. Tato verze je s kousky kuřecího masa.

Pro Čechy exotická polévka s intenzivní chutí a vůní po použitých surovinách. Především zázvor, kari, česnek a chilli, to vše zjemněné kokosovým mlékem dodává této polévce pikantní a přitom lahodnou chuť. Kousky opečeného kuřecího masa jsou pak jen dalším bonusem pro milovníky chutných exotických polévek.

V dostatečném množství vody v celku uvařená půlka kuřete, maso pak obrané z kostí, nakrájené na kousky spolu a spolu se zázvorem, česnekem a kořením opečené na pánvi, tento základ zalitý vývarem z kuřete. Polévka nakonec ochucená citronovou šťávou a doplněná o kolečka pórku.

Celé kuře uvařené spolu s kořenovou zeleninou a kari kořením doměkka, rozebrané, servírované ve vývaru zjemněném smetanou a doplněné o orestované mandle.

Polévka z máku, kešu oříšků, mandlí a kokosového mléka, servírovaná ozdobená šlehačkou a kolečky feferonek.

Marináda z jogurtu, worcesterské omáčky, mletého zázvoru, rozpuštěného másla a česneku.

Recept na indickou pikantní zeleninovou polévku z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Ivana Vyskočila.

Studená majonézová omáčka zahoustlé konzistence, žluté až narůžovělé barvy.

Vůně indické kuchyně si můžete dopřát také díky tomuto receptu. Připravte si chutnou polévku z kousků kuřecího masa, jarní cibulky, exotického koření a dalších surovin připravenou podle osvědčeného receptu našeho dopisovatele Dalibora Marounka.

Tento recept je od Slovenky žijící v Indii Michaely S. Samanth a moc jí za něj děkuji. Už jsem parathy několikrát jedla v indických restauracích a teď už vím, jak na ně i doma.

Polévka z brambor, cibule, česneku a dalších ingrediencí.

Tradiční indický dresink, který se podává chlazený k ostrým kořeněným jídlům na ochlazení patra. Základem je bílý jogurt, do kterého se nakrájí čerstvá zelenina a okoření. Toto je jedna z variant pravé indické raity.

Vhodná zálivka k salátům kombinovaným s rýží a k vaječným salátům.

Vařené brambory opečené s kopřivou, chilli papričkou a kořením.

Podušená cibule s kořením, promíchaná s osmaženými plátky brambor a hráškem, zdobené lístky koriandru.

Tyto tradiční indické kuličky z mletého skopového masa se opékají na grilu napíchané na špejlích jako špízy a podávají s plackami naan.

Odleželé kousky kuřecích řízků zprudka opečené, pak podušené, ochucené kari pastou, bambusovými výhonky, kokosovým mlékem a dalšími ingrediencemi, nakonec promíchané s rýžovými těstovinami.

Kuřecí paličky marinované v pikantní jogurtové marinádě, ugrilované dozlatova v troubě pod grilem.

Přes noc v pikantní jogurtové marinádě marinované kuřecí paličky, druhý den ugrilované v troubě pod grilem, ze všech stran, pěkně dozlatova.

Výrazně aromatické, chutné kuličky z mletého vepřového masa a to díky indickému koření a dalším přísadám. V Indii se podávají s tradičními plackami naan a zeleninou. Jako vhodná příloha se osvědčily, dle zvyklostí naší kuchyně, vařené brambory, hranolky, krokety, nebo chléb, či pečivo.

Slaný zákusek z Indie. Podává se horký, ochucený například česnekem utřeným se solí.

Kousky vepřové krkovice smíchané spolu s nasekanými mandlemi, česnekem, cibulí, kari … ugrilované nebo opečené na rozehřátém oleji v pánvi.

V kari pastě marinované rumpsteaky, opečené na pánvi, servírované nakrájené na tenké plátky.

Tento pikantní, ostrý pokrm má mnoho podob. Základem jsou luštěniny, například cizrna, čočka, červená čočka atd. Dhal servírujte s hnědou rýží, kuskusem nebo například s indickým chlebem naan.

Pikantní jogurtový salátový dresink žluté až narůžovělé barvy s výraznou vůní a chutí po koření kari.

Salát z vařených fazolí a kuřecího masa spojený majonézou odlehčenou jogurtem.

Horká voda okořeněná fenyklem, kardamomem, bobkovými listy, hřebíčky a kuličky černého pepře, doplněná o sypaný černý čaj, po vyluhování přecezená, smíchaná s mlékem, nakonec oslazená dle chuti.

Indický chléb nesmí chybět u žádné indické tabule. Používá se místo příboru.

Opečené kousky kuřecího masa podušené s cibulí, chilli papričkou a rajčaty.

Drobné nepečené cukroví z cukru, vody, másla a mandlí.

Na nudličky nakrájené vepřové maso z kýty, promíchané s nakrájenou paprikou a cibulí, ochucené kořením kari, solí a sherry vínem, odležené v chladu, poté orestované na česneku a podušené ve vývaru doměkka, servírované například s dušenou rýží.

Řízky z vepřové kýty marinované v ochuceném jogurtu, zprudka opečené na oleji.

Salát složený z hrubších kousků pečeného kuřecího masa, těstovin, zeleniny, ovoce a hub.

Jednoduchý salát ze slunné Itálie připravený z plátků rajčat a mozzarelly.

Zahřejte se v zimě kvalitním hutným ramenem od Živiny a jejího šéfkuchaře Ondřeje Dufka, který si připravíte opravdu velmi rychle. Navíc si na něj základ můžete připravit do skleničky do lednice, kde vám vydrží až 4 další dny. Je tak možné si tento základ vzít třeba i do práce a tam si ho jen zalít vodou.

V troubě upečená ryba zabalení v alobalu, servírovaná, v tomto případě, tradiční maltskou zeleninovou přílohu kapunati. Recept z projektu “Zrozeno v EU” Malta, oficiálně Maltská republika, je vyspělá, hustě obydlená ostrovní země ve Středozemním moři. Jde mimochodem o nejmenší členskou zemi Evropské unie.

Horká káva s cukrem a whisky, ozdobená šlehačkou posypanou cukrem.

Přiťukněte si na významný večer a vychutnejte si kouzlo krémového likéru Baileys Original namíchaného spolu s kávovým likérem.

Jehněčí maso pečené v ohnivzdorné misce s brambory.

Instantní káva s whisky.

Ve sklenici na nožce s uchem servírovaná horká káva vonící po irském krému, ozdobená smetanou a zrnkem černé kávy.

Káva z chladného Irska.

Irská káva je mezi kávami s alkoholem absolutní klasikou. Vznikla v roce 1942 a vlastně právě kvůli špatnému počasí. Historka vypráví, jak špatné počasí uvěznilo cestující na letišti irského přístavního města Foynes. Místního barmana Joa Sharidana napadlo povzbudit je kávou, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey. Tato improvizace měla velký úspěch. Když byl cestujícími dotázán, jestli jde o brazilskou kávu, odpověděl: „No, that’s Irish Coffee“. A zrodila se světová legenda. Irská káva má dokonce svůj svátek, a to 25. ledna.

Tip na chutnou horkou kávu obohacenou o 40 ml Baileys Original, servírovanou s kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.

Aroma irské whiskey Dubliner připomíná ovocný sad, který je v závěru zdůrazněn sladovým tónem medu. Hřejivá whiskey je vhodná pro přípravu pravé irské kávy, jejíž kouzlo spočívá v pití horkého nápoje přes hustou a chladnější smetanovou pěnu.

V průhledné sklenici servírovaná, velice dekorativní studená káva připravená z vrstvy rozpuštěné čokolády, vrstvy rozpustné kávy Jakobs, mléka a šlehačky.

Kostky hovězího masa podušené na cibulovém základě spolu s mrkví a švestkami, podlité pivem a vývarem, dochucené česnekem a kořením.

Korpus nepečeného dortu plněný čokoládovým a kávovým krémem, ozdobený podle vlastní fantazie.

Irská whisky smíchaná s medem a citrónovou šťávou.

Skopové a jehněčí maso k Velikonocům patří, ale dopřát si ho můžete po celý rok. Vyzkoušejte například tento irský skopový guláš, přesně jednu z jeho variant.

Majonézová pomazánka s viditelnými částmi rozmělněného rybího masa.

Hodí se k míchaným zeleninovým i jiným salátům s těstovinami.

Recept z chorvatské kuchyně, pikantní jednoduchá pomazánka z tvarohu s vůní ryb. Výborná na chleba, pečivo i chlebíčky.

Vepřová kýta nebo plec odleželá a vyuzená.

Oblíbené lázeňské cukroví Franze Josefa, který si toto mlsání odvážel v minulosti z lázeňského letoviska Bad Ischl. Proto také ten název Išlské dortíčky! Recept upravený podle kuchařky Karolíny Kamberské ve spolupráci se značkou FINO.

Cukroví z mouky, másla, mletých ořechu, mandlí, vejce a dalších ingrediencí, po upečení slepené džemem, polité čokoládovou polevou a zdobené sušenou třešní.

Jednoduchý míchaný nápoj z Grappy a rybízového džusu.

Polévka připravená ze základu – zeleniny orestované na slanině, cibuli a česneku, povařená, ochucená podrcenými rajčaty a zvlášť uvařenou čočkou.

Focaccia je italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Ochucuje se olivovým olejem, solí, někdy bylinkami, cibulí, sýrem apod. Může se použít jako příloha k různým pokrmům, nebo například jako sendvičový chléb.

Pikantní omáčka s houbami, šunkou a dalšími surovinami, skvělá na těstoviny. Recept z italské kuchyně.

Jedna z možností úpravy hovězí kýty, prošpikovaná se dusí na cibuli podlitá vodou spolu s rajčaty a kořením, servíruje se nakrájená na plátky podlitá nebo přelitá dochucenou omáčkou nastavenou hovězím vývarem, dochucenou kořením, citronovou šťávou a zakysanou smetanou.

Opečená, podušená zelenina servírovaná s těstovinami.

Recept ze starého receptáře na mletou kávu přivedenou k varu spolu s mlékem.

Čirý kuřecí vývar zahuštěný vejcem rozšlehaným se sýrem a krupicí. Recept z italské kuchyně. Součástí receptu je i link na kvalitní kuřecí vývar.

A opět fritovaná stehýnka, tentokrát obalená v těstíčku připraveném z vajec, hladké mouky, nastrouhaného parmazánu a nesekané petrželové natě.

Přírodní rajčatová omáčka červené barvy. Vhodná je především k pečeným masům a k rybám.

Omáčka na špagety vhodná také jako studená ingredience dalších omáček.

Z receptáře našich babiček, anglická slanina s bramborem zapečená sýrem.

Zeleninová příloha z paprik, rajčat, cibule, česneku a koření. Skvělá příloha k masu, nebo vegetariánský pokrm.

Z jednoho balení těsta na pizzu připravené dvě pizzy potřené ketchupem Spak Master se sušenými rajčaty, obložené chorizem, pancettou a mozzarellou, upečené v troubě pěkně dokřupava.

Recept na chutnou polévku připravenou z menší hlávkové kapusty, cibule, sušených hub, rajského protlaku a dalších ingrediencí, s vložkou silnějších polévkových nudlí.

Recept z Itálie na chutnou sladkokyselou polévku z rajčat a dalších ingrediencí.

Zeleninové čatní vhodné na špagety nebo k masu.

Pomazánka připravená z nivy, tvarohu, brandy a jader vlašských ořechů.

Grilovaná rajčata a česnek, rukolové pesto a dotuha ušlehaná smetana jako efektní předkrm každé letní párty.

Tvaroh ušlehaný s mlékem, promíchaný s nastrouhanou cibulí, ušlehanou šlehačkou a kečupem.

V domácích podmínkách připravená smetanová zmrzlina.

Polévka ze srnčího a kostí, zeleniny, koření…. Lze použít i jiný druh zvěřiny, například maso a kosti z kance, daňka, jelena atd.

Těst na pizzu existuje řada. Pizza z tohoto těsta je opravdu skvělá a není divu, recept opravdu pochází přímo z Itálie.

Italské těstoviny servírované s pikantní rajskou omáčkou.

Rizoto připravené z rýže Arborio, čerstvých hub a dalších ingrediencí.

Kuřecí prsa potřená pastou, posypaná směsí parmazánu s polentou a rajčátky, upečená doměkka.

Známá varianta na opečené a pak podušené porce kuřete spolu s rajským protlakem, vínem a dalšími ingrediencemi.

Kuřecí prsa okořeněná, obalená v mouce smíchané s nastrouhaným parmazánem, usmažená dozlatova na olivovém oleji, servírovaná přelitá máslovou omáčkou z výpeku, ozdobená kapary a kolečky citronu.

Italská kuchyně je známá po celém světě především oblíbenou pizzou či pastou, ale nabízí i jiné speciality např. spiedini. Už před staletími bylo spiedini oblíbené jídlo italských rolníků a venkovanů. Jedná se o špízy, které mohou být plněny masem, vnitřnostmi, rybou ale i zeleninou. Název pochází z italského spiedo – rožeň.

Kynuté těsto plněné strouhaným sýrem a nakrájenými olivami, upečené v troubě dozlatova.

Polpetty jsou kuličky nebo i válečky z mletého masa a dalších surovin. Najdeme je v mnoha podobách na jídelním lístku napříč Itálií, kde tento pokrm vznikl. Většinou se servírují s těstovinami nebo s opečeným toustovým chlebem či vekou.

Vepřové maso, paprika, česnek a kukuřice, vše smíchané s rýží.

V troubě upečené rizoto? Vlastně proč ne! Toto italské rizoto chutná opravdu skvěle a to také díky neobvyklé ingredienci – Beziňáku, což je vlastně bílé víno z bezu.

Salát z vařených brambor, rajčat, tvrdého sýru a ochucený sladkokyselou zálivkou.

Salát z vařených brambor ochucený zálivkou z majonézy, jogurtu, sušených rajčat a sekané petrželky.

Přílohový salát vhodný například ke smaženým rybám, nebo ho podáváme i samostatně.

Jednoduchý recept na sladký dezert původem z Itálie. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Ale pozor! Hrozí, že si ho oblíbíte! :)

Guláš z hovězího masa podávaný s těstovinami.

Kousky masa podušené na cibulovém základě spolu s paprikou, rajčaty a rozmarýnem.

Domácí chléb ze slunné Itálie.

Klasický italský chléb připravený z placek kynutého těsta upečených v troubě dozlatova.

Jednoduchý rajčatový salát, který chutná nejlépe s opečenými toasty, nebo křupavým chlebem. Jde o plátky rajčat a cibule přelité zálivkou s kousky oliv a kapary. Salát servírovaný ozdobený nastrouhaným parmazánem a nasekanými bylinkami.

Pikantní těstovinový salát z vařených těstovin, zeleniny a šunky, případně dochucený kečupovým přelivem nebo jen olivovým olejem.

Obědový salát z uvařených těstovin promíchaných se salátovou okurkou a paprikou pokrájenou na kostičky, cibulí pokrájenou na půlkolečka, majonézou a česnekovým dressingem.

Plátky toustového chleba potřené česnekem, obložené rajčaty, posypané bylinkami, zakápnuté olivovým olejem, v troubě zapečené.

Panettone je slavný italský vánoční dezert. Jedná se o sladký a nadýchaný vánoční chléb, který má v sobě kousky kandovaného ovoce či čokolády. Jak proměnit tradiční italský recept na panettone na nízkosacharidovou, a zároveň i bezlepkovou, variantu? To vám prozradíme.

Domácí chléb servírovaný na Velikonoce v Itálii.

V zapékací misce v několika vrstvách zapečený slaný koláč naplněný směsí ze sýra, riccoty, špenátu, vajíček, cibule, česneku, bylinek, koření…

Salát z rajčat, cukety, žampionů, šalotky, mozzarelly a bazalky, podávaný přelitý ochuceným dresinkem.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.