REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


G

Tento lilkový salát se v Koreji podává jako jedno z mnoha přílohových jídel.

Galantina, neboli vykostěná drůbež naplněná pikantní směsí, uvařená, servírovaná na plátky za studena.

Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr, který vedl několik let tým cukrářů a pekařů v obchodním domě Harrods. Tento koláč pekl například i pro anglickou královnu.

Tip na tradiční koláč, který se ve Francii podává na poslední ze série vánočních svátků – na svátek Zjevení Páně, tedy na Tři krále 6.ledna. Koláč Galette des Rois v sobě dle tradice ukrývá fazoli. Osoba, která ve svém kousku koláče tuto fazoli objeví, se pro tento den stane symbolickým králem či královnou. Dle tradice si může nálezce také vybrat někoho, kdo bude jejich protějškem (králem nebo královnou) a má právo si s ní či ním zatancovat tradiční tanec.

Další z veganských receptů. Jde o těsto upečené v troubě pěkně dozlatova, plněné kolečky pomeranče. Recepty připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma.“

Galety (galettes) jsou známy více než 5 000 let jako směs mouky (pšeničné, rýžové, kukuřičné …) a vody, objevují se v jídelníčcích všech starých civilizací.

Recept z Vietnamu. Kuřecí vývar uvařený s plátky galgánu a dalšími ingrediencemi s vložkou hub shiitake.

Ganache (ganáš) je poleva, krém či náplň například do sladkých dezertů. Recept pochází z francouzské kuchyně. Příprava je velmi jednoduchá, přitom výsledek je úžasný.

Garam masala se přidává hlavně k masu či do rýže. Není vhodná k rybě či k zelenině.

Indická směs koření, která dává indickým pokrmům typickou chuť. Přidává se snad všude v indické kuchyni, podobně, jako kari koření. Koření je k sehnání většinou v prodejnách zdravé výživy nebo si směs můžete připravit doma. Poměr se mění v každé oblasti v Indii. Většina Indů si připravuje koření do zásoby, protože jeho spotřeba v indické kuchyni je značná. Toto je tedy recept na jednu z variant této kořenící směsi.

Polévka z kapusty, fazolí, a uzeného masa.

Jedna z mnoha studených omáček vhodných jako příloha k masovým fondue.

Studená omáčka k masovým a zeleninovým fondue.

Maso z garnátů povařené v kokosové omáčce, servírované s rýží.

Inspirujte se dalším receptem šéfkuchaře Jana Punčochářetentokát na skvělého tuňáka servírovaného spolu se slavnou španělskou polévkou Gaspacho.

Gato de almendras je lahodný mandlový dort, který se často podává na svatbách či narozeninách. Tento tradiční dezert pochází z Andalusie. Vyrábí se z mletých mandlí, cukru, vajec, másla a citronové kůry. Těsto připomíná křehký piškot. Dezert se často podává s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo medem. Mnoho kuchařů dává svému Gato de almendras svůj osobitý šmrnc přidáním různých ingrediencí, jako je špetka skořice, brandy nebo vanilky. Gato de almendras je oblíbeným dezertem po celém Španělsku a stal se populárním také v jiných zemích, například v Portugalsku a Mexiku. Jeho křehká textura a lahodná chuť mandlí z něj dělají oblíbený dezert pro každou příležitost.

Gavros jsou vlastně smažené grundle ochucené pouze solí a citrónem.

V troubě upečené špízy připravené z plátků gazdovské slaniny, prorostlé krkovice a cibule, servírované posazené na dušeném zelí, obložené domácími knedlíky.

Na několika místech ke kosti nakrojená, ale nedokrojená krkovice, ochucená kořením rozmíchaným v oleji, upečená doměkka naditá plátky slaniny a česneku.

Je španělská polévka původem z Andalusie, ve které je mnoho nastrouhané zeleniny a jejím základem je rajčatový protlak, česnek a olivový olej.

Gazpacho Andaluz je vlastně studená andaluská polévka. Vneste španělské chutě do svého jarního menu a připravte třeba studenou andaluskou polévku s pořádnou porcí zeleniny.

Studená rajčatová polévka.

Další varianta slavného španělského Gazpacha, tedy studené zeleninové polévky.

Osvěžující melounová polévka z vodního melounu, papriky, rajčat, salátové okurky a dalších surovin, ochucená jablečným domácím octem nebo několika kapkami balzamika, kořením a bylinkami.

Tequila s vodkou, ginem a pomerančovým džusem.

Pak, že koktejly jsou jen pro ženy! Tento koktejl pro mužský jazýček se skládá z ginu, brandy, sladkého vermutu a sody.

Rakouské kynuté knedlíky plněné švestkovými povidly, sypané moučkovým cukrem a mletým mákem, polévané rozpuštěným máslem.

Germknödel jsou typické rakouské knedlíky plněné švestkovými povidly, servírované posypané mákem a přelité například vanilkovou omáčkou. Bývají velké 15 cm, takže jeden knedlík je vlastně jedna porce.

Skvělá švýcarská specialita z telecího masa. Jedná se o okořeněné a v mouce obalené nudličky telecího masa zprudka opečené v hrnci na másle, pak podušené zalité bílým vínem a smetanou, servírované nejlépe s rösti.

Suchý aperitiv z Martini dry a vodky.

Gin se lžičkou suchého vermutu a koktejlovými cibulkami.

Straight way, nápoj připravený přímo ve sklenici, ve které ho servírujeme. Gigolo je namíchaný z hruškovice, jahodového sirupu a hruškového džusu.

Jednoduchý, ale vynikající drink.

Nápoj z citrónové šťávy, malinového cukrového sirupu, ginu a sody.

Koktejl, který vznikl v Americe. Gin s citrónovou šťávou, cukrem, grenadinou a sodovkou.

Klasika v míchaných nápojích.

Koktejl z ginu, limetové šťávy a sodové vody.

V jednoduchosti je krása, to je klasika, tedy gin s tonikem a citrónem. Kromě chuti asi i pro jeho jednoduché namíchání jde o oblíbený drink napříč generacemi dodnes, i když byl oblíbený již v minulém století v dobách hluboké totality.

Správný sling musí obsahovat citrónovou nebo limetkovou šťávu nebo sladký likér.

Koktejl původem za Západní Indie. Míchá se v šejkru z ginu, limetkové šťávy, cukru, kapku hořké a sody.

Klasika, která asi nikdy neomrzí. Panák ginu zalitý tonicem, podávaný ozdobený plátkem citronu.

V jednoduchosti je krása, toho je důkazem i legendární Gin Tonic. Vyzkoušejte ho i na podzim – vyměňte tradiční okurku za tymián, plátek citronu za plátek grapefruitu. Milovníci pikantních chutí můžou přidat i na kolečka nakrájené chilli.

Míchaný nápoj ze zázvorové limonády, ananasového džusu a granadiny.

Neobvyklá kombinace hořko-sladké a pikantní chuti probudí vaše smysly. Čerstvý zázvor s tímto horkým nápojem dokonale ladí.

Jednoduché, přitom luxusní slavnostní pohoštění. Můžeme servírovat jako studený předkrm nebo chuťovku k dobrému vínu. Jde o plátky pancetty naplněné sýrem giuncata fresca, chuťovky ještě servírované pokapané aceto balsamicem.

Na plátky nakrájená cibule, orestovaná na pánvi na rozpuštěném másle spolu s cukrem.

Malé cibulky opečené na rozpuštěném hnědém cukru, podušené v červeném víně.

Kořeněné vepřové kotlety grilované na roštu grilu, potírané švestkovou omáčkou.

Vařená karotka prohřátá ve směsi citronové šťávy, cukru a másla.

Vynikající příloha ke zvěřinovým pokrmům. V Americe se glazuje mrkev i s rozinkami, u nás na trhu je ale i hroznové víno bez peciček, které se dá použít právě na tuto přílohu.

Pečená šunka potíraná při pečení cukrovo-ananasovým nálevem.

Ředkvičky chvíli povařené ve vodě, cukru, másle, octu a soli.

Na pánvi opečené šalotky, zkaramelizované pomocí třtinového cukru, povařené s balzamikovým octem, tymiánem a vínem.

Tato glazura dodá pečené drůbeži pikantní chuť a exotické aroma.

Vyzkoušejte také tento jednoduchý koláč plný švestek zdobený domácí glazurou, kterou ale můžete nahradit již hotovou želatinou ve spreji od www.dortisimo.cz.

Z vína, vodky a rozinek s mandlemi připravený horký nápoj.

Svařené červené víno s brandy, cukrem a kořením. Velmi populární alkoholický horký nápoj, který se pije v období Vánoc především v Rakousku, Německu a Alsaských zemích ve Francii.

Klasické italské gnocchi (noky, nejčastěji bramborové) můžeme upravit i trochu netradičně, podle staročeské kuchyně. Jde přitom o rychlý, velmi chutný pokrm.

Uvařené bramborové nočky promíchané s masovou omáčkou, dochucené majoránkou.

Bramborové noky uvařené, servírované se smetanovou omáčkou ochucenou kromě jiného smetanou a nastrouhaným modrým sýrem, s vložkou růžiček brokolice a plátků žampionů.

Pokrm připravený do 30 minut. Jednoduchý oběd nebo večeře z noků servírovaných v sýrové omáčce spolu s kousky orestovaného kuřecího masa.

Uvařené gnocchi servírované přelité omáčkou připravenou z Dolmio Bolognese omáčky prohřáté s ricottou, posypané ochucenou opraženou strouhankou.

Uvařené bramborové nočky smíchané spolu se směsí z brokolice, lučiny a cibule, servírované posypané sýrem.

Italské těstoviny gnocchi servírované s podušenými listy špenátu ochucenými smetanou a sýrem Gorgonzolou.

Tento recept je inspirovaný italskou kuchyní. Jde o domácí gnocchi servírované s houbovou omáčkou připravenou ze žampionů, hřibů, vlašských ořechů a dalších surovin.

Gobetti rigati neboli kolena velká od Adriany se velikostí, tvarem, ale zejména vroubkováním po celém obvodu ideálně hodí jako příloha do omáček. Skvělé jsou pak také jako součástí různých směsí a to ať už s masem, nebo těch bezmasých. Inspirujte se tímto receptem z řecké kuchyně, určitě se stane vaším oblíbeným!

Vyšlehaný sladký krém servírovaný s piškoty.

Drink pro milovníky sladkokyselé chuti.

Míchaný nápoj z bourbonu, Cointreau a citrónové šťávy.

Zlatý gin fizz. Fizz z ginu, žloutku, sifonu a cukru.

V překladu Zlatý Rus je míchaný nápoj z vodky, likéru Galliana a limetkové šťávy.

V zelných listech zabalené mleté maso ochucené kořením a cibulí, upečené v troubě na zelí a cibulce, podlité vodou a rajčatovým protlakem, doměkka.

Golubci nebo také golubce jsou plněné zelné listy mletým masem smíchaným s povařenou rýží a kořením. V různých podobách a variantách tento recept najdeme například i v polské a ukrajinské kuchyni.

Maďarská polévka chudých

Tak trochu počeštělý recept na kuřecí prsa plněná šunkou a sýrem, obalená v trojobalu a usmažená dozlatova. Původně se totiž tento recept připravoval výhradně z masa telecího.

Ochutnejtze růžovou novinku, Gordon’s Pink, gin, který své zbarvení získal díky nové receptuře, jež je doplněna o přírodní chuť a aroma jahod, malin a červeného rybízu.

Stejně jako tlačenku často servírujeme s cibulí, přelitou octovým nálevem, můžeme i salám gothaj podobně podávat. Jde o tradiční recept, který byl oblíbený nejen v domácnostech, ale i v hospodách v minulém století.

Aspik z plátků gothaje, vařených vajec, mrkve, petrželky a želatiny.

Obalená uzenina v těstíčku z mouky, bílého vína, mléka, celozrnné hořčice a vajec.

Pomazánka z gothaje, papriky, cibule, tvarohu, lučiny, kaparů a oliv.

Několik dní nakládané kostky gothaje spolu s cibulí, paprikou a kořením, zalité sladkokyselým nálevem.

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.

Z grahamového toustového chleba vykrájená kolečka, potřená máslem, posypaná nasekanými bylinkami, obložená kousky uzeného lososa.

Recept z Krkonoš na pivní polévku servírovanou s krutóny opečeného chleba.

Pimms je značka anglického ovocného likéru, z kterého lze připravit osvěžující letní drink plný chutí a vůní po použitých surovinách.

Jednoduchý míchaný nápoj ze šampaňského, Cointreau a pomerančového džusu.

Velký královský gin fizz namíchaný ze sektu, ginu, citrónové šťávy, vejce a cukru.

Ovocná granita je skvělý dezert i malé osvěžení během horkého dne.

Granola neboli zapečené, křupavé a oslazené müsli, se stává čím dál oblíbenější pochutinou ke snídani, kterou si může každý z nás jednoduše připravit doma. V kombinaci s bio bílým jogurtem a javorovým sirupem si ji určitě zamilujete i vy.

Předkrm z grapefruitů a konzervovaných krevet.

Grep se výborně hodí do sladkých i slaných pokrmů. Je možné ho jíst samotně, v salátu, skvěle chutná i v domácí zmrzlině. Její příprava vůbec nemusí být složitá, vyzkoušet můžete třeba domácí grepovo bazalkovou zmrzlinu, kterou oslníte celou rodinu a blízké.

Horký voňavý čaj ze šťávy ze dvou velkých červených grapefruitů, medu, skořice a špetky perníkového koření.

Oloupané a na kousky nakrájené grapefruity s bílou a růžovou dužninou vychlazené v lednici, servírované zdobené ušlehanou smetanou.

Nakrájené grapefruity promíchané s kostičkami kompotovaných hrušek, ochucené zálivkou z bílého jogurtu, nálevu z kompotu hrušek a kondenzovaného kakaa, hotový salát podávaný vychlazený a posypaný nasekanými jádry vlašských ořechů.

Cukrový sirup smíchaný s grapefruitovou a citrónovou šťávou, vodou, bílým vínem a campari, vše několikrát zamrazené a rozmixované.

Koktejl původem z Havaje. Míchá se z triple sec nebo Cointreau, ananasového džusu a granadiny.

Zapečená směs z podušených rajčat, opečených plátků baklažánů, bylinek, sýra a dalších ingrediencí.

Porce tresky pokapané citrónovou šťávou, posypané solí a pepřem, potřené rozšlehaným vejcem a zasypané tvrdým sýrem, zapečené v troubě dorůžova.

Uvařené a pak na oleji orestované kousky brokolice, zapečené sýrem.

V cukerném roztoku podušená jablka, pokladená hermelínem a v troubě zapečená.

Skvělá chutná i dekorativní příloha ke steakům, ale i dalším pokrmům.

Vejce uvařená natvrdo, nakrájená na plátky, proložená omáčkou a sýrem fontina, posypaná nastrouhaným parmazánem a zapečená v troubě do zlatohněda.

Vařená vejce zapékaná spolu s cibulí, česnekem, vínem, zakysanou smetanou a strouhaným sýrem.

Cuketa s cibulí a rajčaty posypaná kozím sýrem, v troubě zapečená.

Sladké brambory, gratinované.

Na nudličky nebo lupínky nastrouhané brambory, vyskládané po vrstvách do pekáčku vymaštěného máslem a “vystříkaného” prolisovaným česnekem, osolené a opepřené, nakonec přelité smetanou a ochucené rozmarýnem, upečené v troubě pěkně dozlatova.

V zapékací misce vyskládané plátky brambor, zapečené přelité smetanou, zdobené sušenou majoránkou.

Tento pokrm pochází z oblasti Dauphiné, což je horská oblast na jihovýchodě Francie. Základem jsou brambory nakrájené na tenké plátky, které se zapékají. Nejčastěji se brambory zalévají smetanou, někdy ale také mlékem, vývarem nebo dokonce vínem. Někdy se přidává na dochucení česnek, jindy jen sůl a pepř, prostě existuje spousty obměn tohoto receptu.

Plátky brambor přelité zakysanou smetanou smíchanou s bujonem, strouhaným zázvorem, posypané parmazánem a zapečené dozlatova.

Brambory zapečené se strouhaným sýrem a smetanou, okořeněné šalvějí.

Plátky brambor se zeleninou, posypané sýrem, přelité smetanou a v troubě zapečené.

Pokud věnujeme bramborám lehkou péči, můžeme z nich vytvořit naprosto skvělý pokrm, kterým potěšíme celou rodinu. Tentokrát si připravíme gratinované brambory s tymiánem. Takto připravené brambory můžeme použít jako hlavní chod, ale třeba také jako přílohu.

Plátky brambor se strouhanou nivou, goudou, česnekem a tymiánem. Zalité šlehačkou a sypané parmazánem, zapečené v troubě.

Na tenké plátky nakrájené mladé kedlubny a brambory, obojí přelité smetanou rozšlehanou s vejci a parmazánem, pokrm zapečený v troubě. Tento recept je na opravdu chutný oběd, který uvítají zastánci zdravé výživy, či vegetariáni. Ovšem není důvod, aby si ho připravili i masožravci!

Plátky krůtích prsou obalené v mouce a vejcích rozšlehaných se sýrem, usmažené dozlatova, zapečené se šunkou a sýrem.

Palačinky plněné plátkem šunky, posypané sýrem, zatočené a naskládané do zapékací misky, pak opět posypané sýrem a zapečené v troubě.

Batáty, tedy sladké brambory zapečené se sýrem a smetanou.

Uvařené špagety smíchané s masovou směsí, zapečené v troubě.

Telecí řízky nejdříve opečené na oleji, poté zapečené se žampiónovou směsí, šunkou a nastrouhaným tvrdým sýrem, servírované se zahuštěnou a ochucenou šťávou z opékání.

Uvařené těstoviny promíchané s masem, paprikami a rajčaty, zalité směsí ze zakysané smetany, posypané sýrem a v troubě zapečené.

Vepřové plátky nejdříve opečené na pánvičce s troškou oleje, poté zapečené v troubě obložené plátkem šunky a nastrouhaným sýrem promíchaným s kořením kari a strouhankou.

Chřest je výborný i zapečený, například podle tohoto receptu spolu s plátky anglické slaniny, česnekovými výhonky a uzeným sýrem. Bílý je nutné oloupat, u zeleného chřestu se loupá jen spodní část, dřevnaté konce také odkrojíme …

Recept francouzské kuchyně na výbornou přílohu, například k přírodním vepřovým kotletám, nebo se hodí jako samostatný pokrm zdravé výživy.

V troubě nebo pod grilem zapečený předkrm z uvařeného humřího masa nebo konzervy a sýrové smetanové omáčky.

Teplý předkrm nebo také lehká večeře. Recept na využití chřestu podle oblíbené sýrárny La Formaggeria Gran Moravia.

V troupě zapečené plátky jablek pokapané olejem, pak posypané kozím sýrem a oříšky, znovu zapečené, servírované přelité medem a ozdobené usekanou pažitkou.

Kozí sýr obalený do parmské šunky, povolený pod grilem a servírovaný s opečenými bagetami.

Guláš tak trochu jinak. Orestované kuřecí kousky zapečené se sýrem. (Vybráno z receptů našich čtenářů.)

Povařený a nasekaný květák, pokladený plátky rajčat, zalitý rozšlehanými vejci s mlékem, zasypaný nastrouhaným sýrem, nakonec zapečený v troubě.

Vyzkoušejte typický podzimní recept od Karolíny Kamberské a to na pórek zapečený spolu s bramborami a dalšími dobrotami.

V menších zapékacích miskách dané dvě vrstvy, první sypká směs z mouky, cukru, másla a prášku do pečiva a druhá směs z ochuceného tvarohu. Dezerty zapečené v troubě, nakonec ochucené skořicovým cukrem, podávané teplé.

Plátky tuřínu okořeněné, zapečené v troubě spolu se sýrem a kousky másla.

S cibulí a pórkem orestované žampióny, zapečené v miskách s nastrouhaným sýrem.

V soli, cukru a kopru naložený filet lososa zbavený kůže, servírovaný nakrájený na tenké plátky. Recept pochází ze Skandinávie.

Gravlax nebo také gravad lax se stal významnou pochutinou a ingrediencí v mnoha světových kuchyních i když jeho původ má kořeny především ve Skandinávii. Jde o čerstvé filety lososa naložené do směsi cukru a soli, často ještě doplněné o další ingredience, jako citronovou kůru, pepř… marinované zatížené 2-3 dny, pak servírované nakrájené na tenké plátky, pokapané citronovou šťávou, většinou také doplněné o čerstvé snítky kopru.

Recept z Nových Syrovic od Vojceka Spurného (Vysočina, Horácko).

Název tohoto koktejlu v překladu znamená „Zelená opice”, tak pozor, ať tak nedopadnete!

Tento ryze britský drink propojuje květinovou chuť se svěžími tóny bezinek a příjemně hořký charakter ginu. Díky své barvě se hodí například jako valentýnský drink.

Koktejl z příchutí skořice a pomeranče.

Sladká dětská limonáda z citrónové a pomerančové šťávy doplněné o sodovku.

Grenadýr, nebo také Grenadýr marš, je recept původem z Maďarska. Jde o levný pokrm, který už v dávných dobách sytil granátníky, kteří sloužili v rakousko-uherské armádě.

Grenadiren marsch (grenadýrský pochod) je starý vojenský recept z období napoleonských válek. Jeho původ se připisuje maďarským granátníkům, kteří sloužili v rakousko-uherské armádě. Jde vlastně o levné jídlo z ingrediencí, kterých bylo tehdy v armádě dostatek, tedy brambor, fleků a slaniny. Maďaři pak ještě vylepšovali všechny pokrmy paprikou pro chuť a vůni.

Minerálka smíchaná se šťávou z čerstvě vymačkaných grepů, slazená třtinovým cukrem a ovoněná růžovými plátky.

Pečený koláč z mouky, vajec, másla, cukru, plněný tvarohovou náplní a grepem, posypaný pistáciemi.

Míchaný nápoj z příchutí grapefruitu. Skládá se z vodky a grapefruitového džusu.

Míchaný nápoj z vodky a grapefruitového džusu.

Rozpuštěný cukr promíchaný s máslem a kondenzovaným mlékem, vytvořený griláž natřený na oplatky v lednici ztuhnutý.

Nepečené mlsání, oplatky plněné sladkým oříškovým krémem, servírované buď jako kostky, nebo jako oplatkové řezy ve tvaru trojúhelníčků či delších oplatků.

Slovenské tradiční vánoční cukroví, které rozhodně musíte vyzkoušet! Je rychlé a jednoduché, a navíc skvěle chutná. Pátrala jsem po tradičnější verzi a dopátrala jsem se receptur se žloutky, ale protože jsem těhotná, odkládám tuto verzi na jindy a přináším tu známější se salkem. Je to ale fakt dobrota, která všem chutná! Potěší hlavně všechny milovníky karamelu!

Griliáš je vhodný jako součást zmrzlinových pohárů, dezertů či dortů.

Nepečené cukroví s ořechy (popřípadě mandlemi).

Nepečené cukroví z krupicového cukru a mandlí.

Dortové oplatky plněné karamelovým krémem s oříšky.

Dort z mouky, másla, mléka a vajec s griliášem a meruňkami.

Griliáž používáme na posypání zmrzlin, ledových pohárů, pudinků ….

Griliáž používáme k ochucení sladkých krémů, na posypání dortů, řezů, pohárů a pod.

Marináda z olivového oleje, kořenící směs Kotányi Rub Uzený a hořčice vetřená do steaků z krkovice, ty pak ugrilované na venkovním roštu grilu.

Bílé grilovací klobásky ve vaječné směsi s dijonskou hořčicí a cibulí. Jedná se o obdobu tradičního anglického receptu “Toad in the Hole” (Žába v díře).

Pikantní koření připravené pomocí hmoždíře.

Pikantní sladká marináda určená ke grilování masa, zeleniny i hub.

Marináda je neodmyslitelnou ingrediencí, díky níž získají grilované pokrmy lahodnou chuť a křehkost. Vyzkoušejte marinádu z vína!

Grilovaná cibule je vhodnou přílohou k přírodním roštěnkám, k přírodním vepřovým řízkům apod.

Grilovaná cibule je vhodnou přílohou ke steakům.

Kolečka cukety naložená v marinádě, nejlépe druhý den grilovaná na grilovací pánvi, servírovaná pokapaná balzamikovým krémem a posypaná čtyřbarevným pepřem.

Plátky dýně zbavené pecek a kůry potřené olejem, osolené, opepřené, grilované dozlatova z každé strany, servírované spolu s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky, posypané nasekanými bylinkami a zakápnuté olivovým olejem.

Holoubata mají jemné maso a připravená na grilu jsou opravdu skvělá.

Na plátky nakrájená hovězí roštěná, marinovaná, grilovaná, servírovaná s opečenými plátky pomeranče.

Vydlabaná jablka naplněná malinovou zavařeninou a mandlemi, posypaná skořicí, v alobalu s máslem grilovaná na roštu grilu.

Grilované půlky jablek, plněné tvarohem, posypané skořicí, pokapané medem.

Slaninou prošpikovaná vepřová játra, grilovaná.

Plátky jater potřené okořeněným olejem a plátky jablek potřené medem smíchaným s pivem, obojí na grilu grilované.

Recept na chutné špízy seskládané z masových kuliček, cibule, papriky a slaniny.

Recept na marinovanou jehněčí kýtu, v celku ugrilovanou dozlatova.

Marinovaná stehna z kachny grilovaná dozlatova na grilovacích miskách a pak i v alobalu.

Položte si opravdu jednoduchou otázku: Jaké nejtypičtější jídlo se připravuje na grilu? Zcela jistě jste odpověděli „klobása“. Tato uzenina, která se nejčastěji podává s hořčicí a chlebem na každé pouti, sportovním zápase nebo koncertu, na gril prostě patří. Proto vám přinášíme netradiční recept na tuto pochutinu.

Pokud chcete nachystat masové hody, je kotleta ideálním masem. V našem receptu ji před „grilovačkou“ nejprve marinujeme směsí oleje, hořčice, soli, pepře a nasekané jarní cibulky. Samozřejmě nezapomínáme připravit si také dip, jehož základem je zakysaná smetana.

Potrpíte si na spojení masa s ovocem? V tom případě vás nadchne kotleta z grilu zalitá višňovou omáčkou z červeného vína, višní a medu. Přílohu jsme vybrali lehkou a poněkud neotřelou, a to grilovaný římský salát s trochou olivového oleje. Díky této přípravě získá listová zelenina příjemně nahořklou chuť, která bezvadně doplní sladkokyselou chuť omáčky a slanost kotlety. A teď už stačí jenom prostřít. Dobrou chuť.

Nejlépe přes noc marinované plátky vepřového karé, druhý den zprudka opečené na dobře rozpáleném roštu grilu, případně na pánvi.

Na grilu připravené silné plátky krkovice s pepřovým kořením, himalájskou solí a snítkami citronového tymiánu.

Dva dny v oleji a bylinkách naložené plátky krkovice grilované na grilu, servírované spolu s brambory pečenými v alobalu spolu s anglickou slaninou, cibulí, česnekovým máslem a bylinkami.

V pivní marinádě marinované silnější plátky krkovice (s kostí nebo i bez), opečené na grilu z obou stran pěkně dozlatova.

Letní bio recept podle Huga Hromase na krkovici ugrilovanou na venkovním grilu, servírovanou se skvělým cibulovým salátem a brambory upečenými v popelu.

V marinádě naložená vepřová krkovice spolu s povařenou hlívou ústřičnou, plátky masa i kloboučky hub pak grilované na venkovním roštu grilu.

Pokrm, kterým doslova vykouzlíte úsměv na tváři každému milovníkovi dobrého masa. Šťavnatý kus krkovice s bramborou připravenou v popelu a grilovanou zeleninou. Celé jídlo bude ještě o level výš, pokud mu dopřejte fenomenální omáčku. A právě takovou vám doporučujeme.

Nakládaná krkovička připravená na grilu.

Marinovaná krkovička připravená pečením na grilu.

Krkovička potíraná při grilování omáčkou z cibule, jablečného džusu, octa a dalších ingrediencí.

Nejméně 8 hodin marinované plátky vepřové krkovičky, grilované na roštu grilu dozlatova.

Plátky vepřového masa naložené přes noc v marinádě z černého piva, kmínu, másla, zázvoru a majoránky, grilované druhý den na venkovním roštu grilu.

Krůta naložená napícháním slaného nálevu, grilovaná na ohni.

Tradiční krůtí prsa s netradiční chutí orientu. Překvapte své hosty tímto spojením chutí. Recept k článku “Zrozeno v EU”.

Na roštu grilu grilovaná marinovaná křídla, podávaná s dipem.

Uvařená a pak grilovaná sladká kukuřice.

Úžasná chuťovka k pivu, nebo skvělá příloha například ke grilovaným masům, to je kukuřice připravená na sladko podle tohoto receptu.

Klasy sladké kukuřice, povařené, pak grilované spolu s anglickou slaninou a paprikami.

Milovníci kuřecího si u grilu nepochybně přijdou na své. Pusťte se proto do kuřecích křidélek, která si zamilujete nejen díky skvělé vůni, ale i křupavosti a výtečné chuti.

Jednoduchý recept podle Nadi Indruchové, na marinované kuřecí nohy a křídla, obojí grilované na dobře rozpáleném roštu grilu pěkně dozlatova.

Pikantní grilovaná kuřecí křídla potřená pastou Tandoori, kterou si můžete vyrobit podle tohoto receptu.

Kuřecí stehna potřená povařenou marinádou z různých ingrediencí, grilovaná spolu s mladými cibulkami, servírovaná se zapečenými bagetami zabalenými v alobalu

Kuřecí stehna potřená zázvorovým máslem, grilovaná spolu s plátky ananasu.

Marinovaná kuřecí stehna grilovaná na roštu grilu spolu s rozmanitou ochucenou zeleninou umístěnou na grilovacím tácku.

Jedna z variant jak ugrilovat vepřovou kýtu.

Makrela je skvělou variantou ryby na grilování, protože je díky vyššímu obsahu tuku menší šance, že ji přepečete a vysušíte, což se u ryb může stát velmi snadno.

Vepřová žebírka marinovaná ve směsi koření a dalších ingrediencí, pak opečená na grilu.

Grilovaná kuřecí stehna a křídla, potíraná medovou marinádou.

Italský sýr s plátky cukety a paprikovou omáčkou. Grilovaný v toastovači nebo na grilu, případně jen prohřátý na teflonové pánvi.

Grilovaná zelenina naložená v nálevu je vynikající ostrá příloha k masitým pokrmům, ale můžeme si ji dopřát i samotnou, jako chuťovku například k pivu nebo vínu.

Okořeněné a citronovou šťávou pokapané půlky ostroretek, posypané bylinkami a přelité olivovým olejem, marinované, grilované na venkovním grilu.

Ovocný salát podávaný za tepla. Obsahuje kousky ugrilovaného tropického ovoce poprášené cukrem a servírované s limetovým máslem.

Varianta přípravy pizzy na grilu. Tato je obložené artyčoky, rajčaty, olivami a mozzsrellou.

Uvařená polenta, grilovaná potřená olejem, hotová servírovaná přelitá medem.

Ztuhlá polenta opečená na oleji, servírovaná se studenou nebo i teplou rajčatovou salsou.

Ryba naplněná česnekem a mateřídouškou, potřená olejem, posypaná mateřídouškou, na grilu grilovaná.

Jednoduchá tepelná úprava rajských jablíček.

Přepůlená rajčata grilovaná na roštu, zdobená parmazánem smíchaným s olivovým olejem, nasekanými bylinkami a strouhankou.

Roštěnka ugrilovaná na venkovním roštu, obložená kostičkami zeleniny.

Lehký teplý předkrm.

Steaky z tabulové špičky patří k těm nejchutnějším. Toto je jednoduchý recept, jak je připravit. Nevíte, co je tabulová špička? Zeptejte se svého řezníka, nebo klikněte na odkaz v tomto receptu, budete pak o něco chytřejší. :)

Očištěné telecí játra nakrájené na plátky, opepřené a potřené máslem, tepelně upravené na grilu.

Marinovaná kolena uvařená v pikantním nálevu, grilovaná, servírovaná s čerstvým chlebem, křenem, hořčicí a pivem. Recept podle šéfkuchaře pana Jiřího Krále.

Jedna z variant jak ugrilovat plátky z vepřové kýty. Například je lze naložit do bylinkové marinády a druhý den grilovat spolu s paprikou, cibulí a rajčátky podle tohoto vyzkoušeného receptu.

Jedna z mnoha variant přípravy vepřových žebírek grilováním.

Patříte mezi milovníky vepřového masa? Milujete grilování? Spojte oboje a udělejte si famózní grilovaná žebírka na medu. Vaši hosté se budou olizovat až za ušima.

Cukety, lilek a mrkve grilované na venkovním roštu grilu, potřené marinádou.

Mladý lilek, cukety, rajčata, papriky a cibule na grilu, poté ochucené česnekem, čerstvou bazalkou a limetkovou šťávou.

Předem vařená červená čočka s grilovaou paprikou a lilkem, servírovaná na lůžku z balzamikového řapíkatého celeru.

Podávat můžeme jako salát, tedy zeleninu promícháme s kuskusem nebo na kuskus navršíme grilovanou zeleninu.

Další varianta grilovaných žebírek. Vepřové žebra obalená ve směsi koření, odleželá nejlépe přes noc a pak grilovaná na roštu grilu.

Masová vepřová žebírka naložená do pikantní kořenící směsi, grilovaná pozvolna na venkovním roštu grilu, nejlépe zaklopená.

Vepřová žebra potřená marinádou, marinovaná přes noc, pak grilovaná na roštu grilu.

Povařená žebírka, marinovaná, grilovaná na venkovním roštu grilu.

Žebírka grilovaná na roštu spolu se slaninou, servírovaná s chutnou omáčkou z majonézy a hořčice.

Předpečená žebra, grilovaná.

Tento recept od Tefalu je na steaky připravené na kontaktním grilu. Lze je samozřejmě ugrilovat i na venkovním roštu grilu, ale bude to trvat o něco déle, protože kontaktní gril opéká maso z obou stran naráz!

Oloupané banány pokapané citronovou a pomerančovou šťávou, posypané cukrem, na grilu grilované.

Vydlabané brambory, naplněné sýrovo-bylinkovou směsí, grilované v alobalu.

V alobalu grilované půlky broskví, plněné borůvkami, posypané cukrem a pokapané citronovou šťávou.

Inspirací na dezerty není nikdy dost, obzvlášť na ty z grilu. Tentokrát jsme sáhli po broskvích, které jsme lehce posypali moučkovým cukrem, aby během grilování příjemně zkaramelizoval. Oblíbené ovoce jsme poté naplnili tvarohem smíchaným s jedinečným džemem.

Skvělá příloha nejen ke grilovaným, ale i pečeným masům. Jde o měsíčky broskví obalené do plátků uzené slaniny, grilované na roštu grilu, nebo i na pánvi.

Grilované burgery z cizrny, restované zeleniny a dalších ingrediencí, podávané v housce obložené rukolou, rajčátky a červenou cibulí.

V alobalu ugrilované cibule naplněné lístky šalvěje, ochucené máslem, pepřem a solí.

Olejem potřené rozkrojené cibulky, opečené pod grilem, podávané s omáčkou.

Jednoduchá zeleninová příloha, na grilu opečené cibulky s natí.

Plátky cukety zamotané spolu s anglickou slaninou a kousky taveného sýra, grilované na roštu grilu.

Plátky cukety a vařených brambor potřené marinádou, upečené na grilu.

Vydlabané dužiny cuket, podušené s houbami, ochucené sýrem a kořením, grilované na roštu grilu.

Naklepané plátky roštěnky grilované na grilu doměkka, podávané překryté připravenou směsí z cibule, česneku, sterilizovaných okurek, paprik, hořčice a koření, směs ještě přelitá tatarskou omáčkou a posypaná nastrouhaným křenem.

Okořeněné a citronovou šťávou pokapané filety z kapra posypané bylinkami a přelité olivovým olejem, marinované, nakonec grilované na venkovním grilu.

Filety z tilápie (okounovce nilského) potřené česnekem, marinované v bylinkách a olivovém oleji, pokapané citrónovou šťávou a grilované na roštu grilu.

Frikadelky z mletého hovězího masa, šalotky, česneku, sýra a dalších ingrediencí, na grilu opečené, posypané piniovými oříšky a servírované s grilovanou jarní cibulkou.

Grilované houby jsou skvělou přílohou nebo i hlavním chodem.

V marinádě z vína, olivového oleje a citronové šťávy marinované hovězí steaky, pak grilované na grilu.

Grilované hrušky, plněné směsí zázvoru, cukru, citronové šťávy a kůry, servírované posypané skořicí.

Připravujete si z hřibů a podobných hub stále dokola jenom řízky? Nikdo vám to nebere, je to báječný pokrm. Ale co kdybyste si zamilovali i jiné houbové jídlo? Napadlo nás houby zlehka orestovat na pánvi, přidat česnek a rozmarýn a dochutit solí a pepřem. Na závěr je ještě promícháme s naprosto dokonalým hořčičným dresinkem.

V celku, na venkovním grilu, upečené prošpikované a naložené jehně.

Kotlety potřené česnekovo-bylinkovou směsí, upečené v alobalu na grilu.

Silnější jehněčí kotlety okořeněné pepřem, potřené česnekovou pastou, grilované na roštu grilu.

Karbanátky z umletého rybího filé, vajec, housky, cibule a dalších ingrediencí, na grilu grilované.

Milovníci grilování zbystřete! Máme tu pro vás recept na opravdovou dobrotu, grilované koleno naložené v medovo-hořčičné marinádě. Jde sice o přípravu na dva dny, ale výsledek stojí opravdu za to. Tento recept si určitě zamilujete!

Marinované vepřové kotlety grilované, servírované s čerstvou zeleninovou oblohou.

Okořeněné vepřové kotlety, potřené česnekem a olejem, posypané nasekanými čerstvými bylinkami, marinované, grilované na venkovním roštu.

Ochucenou brynzou naplněné kotlety, potřené marinádou, grilované nejlépe na venkovním grilu.

Silnější kotlety naplněné zelím zabaleným do šunky, přes noc marinované, grilované na roštu grilu.

Opečené kotlety plněné celerovo-jablečnou směsí, dozlatova grilované.

Na grilu grilované marinované kotlety z kotlet divokého prasete.

Recept na masové koule určené k přípravě pod grilem, v pánvi na oleji a alpském kameni.

Krabí maso z konzervy promíchané s dalšími surovinami, vytvrované do tvaru karbanátků, ty obalené ve strouhance a pak grilovaná v kontaktním grilu, servírované se směsí z grilovaných paprik a dalších ingrediencí.

Krevety obalené ve slanině, grilované dozlatova.

Marinované a pak grilované krevety, servírované přelité chilli omáčkou.

Oloupané kukuřice potřené olivovým olejem a bylinkovým máslem, grilované na roštu.

Opražená strouhanka vytvoří na klasech bezchybnou křupavou krustu, koriandr je kouzelně provoní a nakyslý dip z jogurtu a limety dovedou každé sousto k dokonalosti.

Ve vodní osolené lázni máčené celé klasy kukuřice, grilované pěkně ve slupce, servírované s ochuceným ztuhlým máslem.

Kuře grilované na přírodním ohni, potírané pikantní marinádou.

Kuře potřené marinádou z kari pasty, kokosového mléka a cukru, grilované dokřupava.

Na grilu grilované kuřecí čtvrtky, potírané směsí z česneku, rozpuštěného másla, mleté papriky a dalších ingrediencí.

Prsní řízky nebo vykostěné kuřecí nohy ugrilované na roštu, potírané bylinkami a dalšími ingrediencemi ochuceným rozpuštěným máslem.

Dvě čtvrtky kuřete grilované na venkovním roštu, servírované přelité majonézovou omáčkou se sardelovou příchutí.

Grilované kuřecí čtvrtky marinované v marinádě z oleje, citronové šťávy, hořčice, soli a pepře, při servírování pokapané paprikovým máslem.

Kuřecí paličky předpečené v troubě, dopečené na venkovním roštu grilu přelité medovou pikantní omáčkou.

Ochucené kuřecí paličky grilované s rajčatovo-kukuřičnými špízky a mladou cibulkou.

Recept, které vznikl ve spolupráci české mlékárny Hollandia a juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jde o grilované placky z kuřecího masa a dalších surovin, servírované na lůžku z fazolek orestovaných na pánvi spolu s anglickou slaninou, přelité dipem z jogurtu, citronové šťávy a špetky chilli.

Kuřecí nohy marinované v jemné a přitom pikantní marinádě z jogurtu a dalších ingrediencí, na grilu grilované.

Balíčky z plátků lilků, rajčete, sýra a bazalky, potřené olejem, grilované dozlatova.

Marinované jehněčí kotlety grilované s feferonkami, servírovaní na zelenině.

Meruňky posypané směsí z vanilkového a krupicového cukru, pokladené vločkami másla, grilované na roštu grilu.

Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale budete chtít svou rodinu či hosty překvapit, můžete si nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží, letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem, anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.

Ať už máte rádi lehkou večeři, preferujete vegetariánskou stravu, nebo chcete shodit pár kilogramů, potěší vás naše papriky z grilu. Budou příjemně měkké, provoněné létem a plné lákavě svěžího jogurtu s balkánským sýrem a bylinkami. Abychom z pokrmu získali co nejvíce vitaminů, těsně před podáváním ho zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, čímž jídlo získá trochu více šmrncu. S chutí do toho.

Tenké párky zabalené do slaninové košilky, okořeněné rozmarýnu a grilované na roštu.

Liberecké párky podélně naříznuté do hloubky, vnitřek potřený směsi kečupu a hořčice, naplněné tvrdým sýrem, poprášené mletou pálivou paprikou, potřené olejem, zabalené do plátků anglické slaniny, připravené grilované na roštu grilu.

Libové párečky obalené plátky sýra a anglické slaniny, grilované na roštu.

Na venkovním roštu grilu opečené tenké párky obalené v anglické slanině.

Plátky jablek pokapané citronovou šťávou, potřené rozpuštěným máslem a posypané cukrem se skořicí, na grilu grilované.

Vydlabané půlky dalamánků plněné játrovým krémem, posypané strouhankou a máslem, na grilu grilované.

Grilované žampiony jsou lahůdka, na které si pochutnají všichni bez ohledu na to, zda jsou či nejsou vegetariáni. Grilované žampiony skvěle poslouží jako hlavní chod i předkrm. Základem je však dobře dochucená náplň, která žampionům dodá šmrnc. Se směsí Vege burger v kombinaci se výrazným sýrem je o to postaráno.

Plátky pomerančů připravené na grilu nebo grilovací pánvi. Přelité karamelovou omáčkou a zdobené strouhaným kokosem.

Grilovaná zelenina, tentokrát pórek podávaný jako příloha.

Grilované hlavičky žampiónů portobello, marinované, špikované česnekem, piniovými oříšky a parmazánem. Recept pochází od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Naklepané plátky roštěnky osolené, opepřené, pomazané máslem a pokapané bílým vínem, odležené v chladu, poté grilované na grilu a servírované se sardelovými očky s kapary.

Porce rybího filé obalené plátkem slaniny, grilované za častého polévání rozpuštěným máslem smíchaným s citronovou šťávou.

Filety ze sladkovodních ryb pokapané citronovou šťávou, okořeněné a osolené, po odležení potřené olejem, grilované na venkovním roštu grilu.

Naklepané řízky z vepřové kýty, grilované, zapečené sýrem.

Vtipný recept na sladkokyselé okurky grilované na alobalu na roštu grilu.

Nejprve pomocí metody sous-vide uvařené kachní prso a pórek, pak obojí grilované na roštu grilu. Recepty sous-vide.

Syrovinky patří k jedněm z nejchutnějším druhů hub připravených jen na tálku (opečené na sucho na litinové desce), omaštěné sádlem, osolené a okmínované, takhle si je už připravovali dříve naši předci. Grilování je modernější způsob a opět se jedná o kulinářský zážitek.

Škeble (slávky) ugrilované na borovicovém jehličí. Recept z Francie podle Zdeňka Pohlreicha.

Při grilování se vyhněte měkkým či taveným sýrům. Použijte je v jiných receptech a ke grilování zvolte spíše ty, které mají pevnější strukturu nebo kůrku na povrchu. Vděčnou klasikou je u nás zejména hermelín, proto v období léta mizí z regálů nevídanou rychlostí. Tentokrát ale zkuste něco originálnějšího. Vsaďte na ovčí nebo kozí sýr, slovenský oštěpek nebo řecký sýr typu halloumi.

Grilované špízy z úhořího masa, plátků citronu a cukety.

Ochucené kousky masa, spolu se slaninou, cibulkou a paprikou ve formě špízů grilované dozlatova.

Jednoduchý recept na přípravu tofu plátků grilováním. Pro lepší chuť je tofu nejprve marinované, až pak grilované na dobře rozpáleném roštu grilu. Asi nejchutnější je jako součást různých zeleninových salátů.

Ochucená směs mletého vepřového a hovězího masa vytvarovaná do tvaru válečků. Recept určený pro gril na pánvi, pekáčku či alpském kameni.

Předvařené vepřové koleno, grilované na jehle grilu, potírané pivní marinádou.

Marinované kotlety v pikantní marinádě, grilované na grilu.

Marinované vepřové maso grilované na roštu nebo pánvi.

Vepřové nožičky jsou nejvíce oblíbené v německém Bavorsku a ve Francii. Velmi často se kromě pečení také grilují předem povařené a naložené do různých marinád. Francouzi mají v oblibě jak vepřové tak nožičky telecí.

Grilované vepřové plátky z kýty, servírované na másle s podušeným celerem a cibulí, ozdobené nastrouhaným sýrem.

Grilované špízy připravené z marinovaného vepřového masa, podávané s omáčkou satay a zeleninovým salátem.

Špízy připravené z vepřového bůčku, cherry rajčátek, česneku, cibule, papriky a klobásy, osolené a potřené olejem, grilované na grilu.

Plátky vykostěné krkovičky obložené pásky papriky a plátky sýra, zatočené do tvaru závitků, marinované, grilované na roštu.

Kuličky z mletého míchaného i biftekového masa, vajec, strouhaného zázvorového oříšku a dalších ingrediencí, potřené olejem, na grilu grilované.

Grilované špízy z brambor, tofu, červené cibule, papriky a cukety.

Na grilovací jehle napíchané proužky rozmrazených kalamár, papriky, cibule, cukety a anglické slaniny spolu s celými olivami, špízy grilované na dobře rozpáleném roštu grilu, nebo opečené na pánvi na oleji.

Hlavičky žampiónů spolu s anglickou slaninou střídavě napíchané na jehlách, potřené rozmíchaným olejem s česnekem, citrónovou šťávou, pepřem a solí, tepelně upravené na grilu.

Skvělá příloha ke grilovaným masům nebo, takto upravené žampiony a zeleninu, lze podávat jako samostatný pokrm spolu s pečenými brambory.

Marinované steaky ze žraloka, grilované na roštu, servírované spolu s bylinkovým máslem.

Očištěné pstruhy osolené, pokapané citrónovou šťávou, grilované na grilu, servírované s jemnou omáčkou z našlehané smetany, majonézy, brusinkového kompotu, nastrouhaného křenu a citrónové šťávy.

Plátky kuřecího masa potřené marinádou, pokladené debrecínskou pečení, slaninou a pórkem, zavinuté do tvaru rolády, po té nakrájené na kolečka a upečené na grilu ve formě špízů.

Šneky umotané z vinné klobásy marinované v rozmarýnovo-citronové marinádě, grilované na dobře rozpáleném roštu grilu.

Recept ze Švédska.

Výborný grilovaný dezert vhodný na závěr skvělého jídla. V Brazílii takto upravený ananas podávají jako přílohu ke steakům.

Dezert z plátků ananasu, obalený v kokosovém mléce a cukru se skořicí, na grilu grilovaný.

Ananas připravený podle tohoto receptu můžete podávat samotný, ale skvěle se doplňuje i s oslazenou zakysanou smetanou.

Přestože není nad pořádnou „grilovačku“ někde na zahrádce, nemusíme se ochuzovat o dobroty z grilu ani s příchodem podzimu. Mnoho z nás už vlastní domácí gril, který stačí jenom strčit do zásuvky. A co na něm můžete přichystat? Např. tento recept, které vznikl ve spolupráci české mlékárny Hollandia a juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jednoduchý recept na banán ugrilovaný na roštu grilu a to se slupkou, ale přepůlený, hojně potřený směsí z javorového sirupu, medu, oleje, muškátového oříšku a skořice.

Grilovaný dezert z přepůlených neoloupaných banánů, přelitý medem, zdobený kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tahle sezónní lahůdková zelenina je vynikající i na grilu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept, určitě se stane vaším oblíbeným!

Teplý předkrm připravený z chřestu, šunky a máslové omáčky podle Michala Húseka, šéfkuchaře restaurace Savoya, hotelu Savoy Špindlerův mlýn.

Pod grilem ugrilovaný kozí sýr servírovaný servírovaný na salátu z listů rukoly a kousků jablek, salát přelitých zálivkou z medu, balzamika a olivového oleje, nakonec ozdobený ořechy.

Předem povařené čtvrtky brambor pečené na grilu dozlatova. Smíchané s tatarskou omáčkou, jarní cibulkou, chilli, citrónovou šťávou, koriandrem a pepřem.

Bůček nakrájený na kousky, marinovaný, napíchaný na grilovacích jehlách spolu s paprikou, rajčaty a pórkem, opečený na roštu grilu, servírovaný přelitý pikantní omáčkou.

Filety z cejna grilované na venkovním roštu, servírované se studenou pikantní omáčkou.

Skvělá grilovaná příloha nejen k pečeným masům.

Rozříznutý rohlík potřený majonézou, naplněný ogrilovanou klobásou a salsou.

Menší bulvy fenyklu a červené cibule pokapané olivovým olejem, grilované, podávané přelité balsamikovým octem a posypané nasekanými tymiánovými lístky.

Ve fritovacím hrnci ugrilovaný pikantní hermelín.

Hermelíny potřené sirupem z piva, pokladené opraženým perníkem, zabalené v alobalu grilované na roštu grilu.

Hermelíny naplněné kaší ze zmraženého hrášku a dalších ingrediencí, grilované zabalené v alobalu, servírované ozdobené orestovanou slaninou.

Další originální recept ze Sedlčan na grilovaný hermelín, servírovaný spolu s mango-brusinkovým chutney ochuceným čerstvým koriandrem.

Hermelíny obalené v bramborových lupíncích, pokladené orestovanými žampiony a dalšími bramborovými lupínky, grilované na roštu grilu zamotané do papíru na pečení a alobalu.

V alobalu na grilu upečené hermelíny ochucené pastou z grilovaných stroužků česneku, doplněné o kolečka citrónu, cukr a snítky tymiánu.

Hermelíny potřené hořčicí, pokladené zkaramelizovanou cibulí, zabalené v alobalu, grilované na roštu grilu.

Hermelín zabalený v alobalu, grilovaný, servírovaný spolu s orestovanou cibulkou dochucenou medem, pepřem a brusinkovou omáčkou.

Hermelíny pokladené plátky Modřenínu a podušenými nektarinkami, zabalené do alobalu, grilované na roštu grilu.

Na mřížce grilu připravený hermelín, servírovaný s podušenými fazolkami.

V alobalu ugrilovaný hermelín, servírovaný s podušeným špenátem a brusinkovou omáčkou.

V alobalu zabalené hermelíny spolu se šunkou a chřestem, grilované na roštu grilu, servírované s brusinkovou omáčkou.

Zajímavý recept ze Sedlčan na sýr zamotaný v palačince spolu s kousky spařené brokolice, jemně rozpuštěný v troubě pod grilem, servírovaný spolu s rajčatovou směsí.

Na grilu v alobalu opečený hermelín spolu s plátky toastového chleba a šunkou, servírovaný s na pánvi s medem opečenou rukolou a brusinkovou omáčkou.

Grilovaný hovězí flap steak servírovaný s domácí barbecue salsou podle receptu šéfkuchaře Honzi Řepy, který tento recept připravil pro fa Spak.

Recept podle Michala Húseka, šéfkuchaře restaurace Savoya, hotelu Savoy Špindlerův mlýn, na grilovaný hovězí rump steak, servírovaný s čočkou a špenátové listy.

Recept na steaky z plátků vysokého hovězího roštěnce. Je to jeden z nejšťavnatějších steaků díky svým tukem prorostlým vláknům, které masu dodávají onu typickou chuť.

Steaky naložené v marinádě z červeného vína s ovocným nádechem, soli, stroužků česneku, sójové a worcesterské omáčky, opečené na grilu.

Jen chvíli povařený chřest, grilovaný na pánvi, v troubě nebo na venkovním grilu, servírovaný přelitý zálivkou.

Stonky zeleného chřestu zabalené do plátků anglické slaniny a potřené marinádou z oleje, citronové šťávy a nasekané petrželky.

Kebaby z mletého masa a dalších ingrediencí, napíchané na špejlích, grilované na roštu grilu, případně upečené v troubě.

Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu.

Při grilování sýrů tentokráte zapomeňte na klasiku a vsaďte na ovčí nebo kozí sýr, slovenský oštěpek nebo řecký sýr typu halloumi, budete překvapeni, že i tyto sýry skvěle chutnají připravené na grilu.

Lákem napíchaný, naložený králík, ugrilovaný na ohni.

Nemusíte být vegetariáni, abyste si pochutnali na našem grilovaném květáku s praženými lískovými ořechy a zálivkou z vinného octa. Už jste spolu někdy tyto chutě zkoušeli? Věřte, že spolu perfektně ladí. Což ovšem nejlépe poznáte, až si tuto oblíbenou košťálovou zeleninu ugrilujete a dochutíte zbylými surovinami. Nejenže uspokojíte svůj mlsný jazýček, ale současně doplníte řadu potřebných látek, kterými se květák pyšní. Jedná se např. o vlákninu, vitaminy (C, B, K, E), minerály (vápník, draslík) a kyselinu listovou.

Zpestřit si grilování bezmasými pochoutkami je vždycky skvělý nápad. Pokud navíc víte, jak zeleninu správně upravit, aby byla co nejlahodnější, máte vyhráno! Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept na úžasný květák připravený na grilu.

Na plátky nakrájený lilek, zbavený hořkosti, potřený marinádou a ugrilovaný na roštu grilu.

Na plátky nakrájený lilek, potřený česnekovým olejem, grilovaný, podávaný s plátky mozzarelly a rajčat.

Ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací jídel. Inspirujte se například tímto naším receptem, které si zamiluje snad každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!

Na plátky nakrájený lilek, zbavený hořkosti, potřený směsí oleje s utřeným česnekem, ugrilovaný a podávaný se salsou.

Grilovaný lilek nakrájený na menší kousky, servírovaný s ochucenými sardinkami v oleji.

Rychlá varianta na lososa upraveného grilováním.

Recept na grilovaného lososa naloženého přes noc v marinádě.

Filety z lososa potřené cukrovou marinádou, ugrilované dozlatova.

Filety lososa grilované na roštu grilu, nebo na racletu nebo doma jen na pánvi spolu s vařeným chřestem a trsy cherry rajčátek, servírované s Hellmann´s Tatarská omáčka Delikátní.

Grilované filety z lososa servírované přelité studenou kaparovou omáčkou.

Grilovaný losos s bramborovou kaší a ochuceným jogurtem.

Grilovaný losos, posypaný limetkovou kůrou, servírovaný s plátkem limetkového másla.

Oblíbený bůček můžeme také před tepelnou úpravou marinovat a pak připravit na dobře rozpáleném roštu grilu.

Proč grilovat jenom masa, sýry nebo ryby? Zkuste připravit na grilu také římský salát, který díky tomu získá příjemně kouřovou chuť. Doplňte ho opraženými lískovými ořechy a uzeným špekem od Bedřicha Vlacha, a rázem máte chutnou letní večeři.

Recept na steak z mletého hovězího masa a dalších ingrediencí, vhodný k přípravě grilováním na grilovací pánvi racletu nebo kameni.

Na roštu grilu grilovaný hermelín, ochucený ostrým kořením, servírovaný s podušeným špenátem.

Plátek vysokého hovězího roštěnce tzv. Rib Eye Steak připravený na grilu.

Předvařené filety z platýse potřené sýrem, ugrilované v troubě pod grilem dozlatova.

Pstruzi nadívaní bylinkami, ugrilovaní na venkovním grilu. Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Pstruh nadívaný česnekem, slaninou a rozmarýnem, grilovaný s cherry rajčátky a cuketou.

Grilovaní sledi jsou také chutní, jako ostatní grilované ryby. Nejlépe je servírujeme s vařeným bramborem poamštěným máslem a na roštu ugrilovanou cibulkou.

Recept na grilovaný hovězí nízký roštěnec. Příprava grilováním na roštu, pánvi nebo alpském kameni.

Marinádou potřený sýr halloumi ugrilovaný na roštu grilu, servírovaný nejlépe s opečeným pita chlebem.

Sýr grilovaný na venkovním roštu grilu spolu s rajčaty, potíraný marinádou z olivového oleje, citronové šťávy a koření, servírovaný jako teplý salát ochucený bazalkou.

Jemný, krásně vláčný a lahodný – takový je sýr s bílou plísní připravený na grilu. Tento měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní má sametový povrch a jemný, vláčný vnitřek. Dokonale se hodí na grilování, ale své zastoupení si najde i ve studené kuchyni, kde se perfektně páruje s vínem, ořechy, ovocem – například hrozny, ale hodí se i k uzeninám. Při grilování je u nás velmi oblíbenou pochoutkou, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Stačí jej vhodně zkombinovat s bylinkami a trocha voňavého štěstí je na světě.

Špízy z vařených brambor, marinovaného tofu, cibulek, bagety a paprik, grilované.

Marinované plátky tuňáka grilované na dřevěném uhlí.

Marinované plátky tuňáka grilované na venkovním roštu grilu spolu s cibulovými špízy a rajčátky.

Marinované steaky z tuňáka grilované na venkovním grilu, servírované s omáčkou z cibule, česneku, oliv a dalších ingrediencí.

Základní recept na úpravu úhoře. Stažený a vykuchaný úhoř nakrájený na špalky, ty oprané, okořeněné a olejem potřené, grilované na venkovním roštu grilu.

Vepřová krkovička naporcovaná na plátky, marinovaná, proložená anglickou slaninou a cibulí, nakonec postupně grilovaná – rožněná na ohni na jehle určené pro grilování selat.

Nepsanou povinností každého „masožrouta“ je alespoň jednou za život zkusit steak z vysokého roštěnce. Tento druh masa je doslova „promramorovaný“ tukem, který masu dodává vůni a delikátní chuť. Není tak už třeba na přípravu tohoto hovězího použít žádné další koření než sůl a pepř. Můžeme si ovšem pohrát s přílohou. Proto jsme zvolili vařenou grilovanou kukuřici a netradiční majonézu promíchanou s najemno nasekaným kysaným zelím a dochucenou solí, pepřem a cukrem. Také už se vám sbíhají sliny? Tak hurá na nákup a nezapomeňte, značky kvality vám usnadní výběr kvalitních potravin.

Grilovaná ciabatta nebo jiné oblíbené pečivo plněné lilkem, cibulí, rajčaty a žampiony. Ochucené tymiánem a solí.

Špíz připravený z kostek zeleniny, marinovaný pikantní bylinkovou marinádou.

Vynikající lahůdka, mlsání k pivku, nebo takto upravený chřest můžeme servírovat například s bramborem jako hlavní chod, či s opečeným bílým pečivem jako předkrm.

Likér z višní, vodky a cukru. Tradiční receptura našich dědů a pradědů.

Ze zralých višní, pískového cukru, rumu nebo žitné a vlašských ořechů připravená chutná domácí griotka.

Míchaný nápoj z griotky, sody, citrónové šťávy a cukru.

Teplé vánoční nápoje. Grog z griotky, rumu, cukru a horké vody.

Krupicová kaše podle receptu z Lašska.

Grog připravený z červeného vína, vody, rumu, cukru, pomerančové šťávy, hřebíčků a badyánu.

Jemná majonézová pomazánka s drobnými kousky uzeniny a celeru je spojena ochucenou majonézou spojkou.

Zimní salát z konzervovaného růžového lososa, celeru, pórku, zakysané smetany, červeného kaviáru a bylinek.

Malé drobné rybky se opékané na oleji nebo také pečené v troubě lidově nazývají ,,grundle“. Řetězce nabízejí mražené grundle po 500 g. Jde o drobné mořské rybky a zdravé zobání třeba u TV místo chipsů. Mořské rybky totiž obsahují zdraví prospěšné mastné kyseliny Omega 3 a obalené, podle tohoto receptu pak pečené v troubě, chutnají úžasně!

Polévka uvařená z kousků hovězího masa, cibule, česneku, spařené rýže a dalších ingrediencí.

Skopové maso nakrájené na kostky, přes noc naložené, napíchané na grilovací jehly spolu s cibulí, grilované na venkovním roštu.

Populární mexická omáčka z rozdrceného zralého avokáda, rajčat, cibule, zakysané smetany a soli.

Inspirujte se následujícím receptem a připravte si zdravé silvestrovské pohoštění, v tomto případě oblíbený dip guacamole, podávaný se zdravými ovesnými krekry.

Jemný krém se zajímavou chutí a vůní koriandru a ostrou přísadou chilli papričky.

Recept z mexické kuchyně na pikantní pomazánku z avokáda, která se podává s kukuřičnými tortillovými chipsy nebo plátky opečené bagety, veky a pod.

Guacamole se používá jako dip či pomazánka i jako přísada k dalším jídlům. Dnes je populární součástí kuchyně nejen v Mexiku a v USA, ale i v dalších zemích světa. A oblíbili jsem si ho i my, Češi.

Na sádle orestované kostky masa a plátky cibule s česnekem, základ dochucený červenou mletou paprikou, zalitý vodou nebo vývarem doplněný o kolečka klobásky a kousky masité papriky, maso nakonec podušené, zalité dostatečným množstvím vody nebo vývaru.

Guláš vhodný na menší oslavy. Rozpis je pro 6-8 osob.

V troubě připravený guláš zakrytý alobalem, po celou dobu pečení nemíchaný ani nedolévaný vodou. U tohoto receptu je hlavní vydržet nekoukat pod alobal. Uvidíte, že tento guláš je naprosto nenáročný na čas a je úplně jiný, než klasický guláš.

Guláš z vepřového masa, obožený restovanými fazolkami, přelitý kysanou smetanou.

Guláš z hovězího masa ochucený kečupem, okurkami a feferonkami. Tzv. minutkový guláš.

Guláš uvařený z kostek hovězí kližky, kořenové zeleniny, klobásky, koření, červeného vína a dalších surovin, ke konci přípravy zahuštěný a dochucený citronovou šťávou a karamelem.

Víno funguje jako dochucovadlo během vaření či na závěr před podáváním, ale je to i zajímavá přísada. Zvýrazňuje chuť pokrmu, propůjčuje mu jedinečné aroma, ale v případě, že se nezredukuje, tak dodává i procenta alkoholu.

Opečené kostky masa dušené na cibulovém základě s pivem, kořením a opečeným toastovým chlebem doměkka.

Guláš z vařeného kysaného zelí a opečené klobásky servírovaný s bramborovými noky.

Vepřový bok a lalok nakrájený na kostky, podušený na cibulovém základě spolu s rajčatovým protlakem, smetanou a dalšími ingrediencemi.

Recept pro milovníky ostrých jídel. Rychlý guláš připravený minutkově, tedy do 30 minut!

Na cibulce orestované kostky hovězí kližky ochucené solí, jalovcem, paprikou a kmínem, podušené podlité vodou, měkké maso vyjmuté a povařené spolu s brambory v omáčce přepasírované s dušeného masa.

Guláš z vepřového bůčku, fazolí a leča.

Osmahnuté kostky hovězího masa podušené na cibulovém základě s paprikami a rajčaty doměkka.

Guláš připravený z hovězího masa, mražených rajčat a nudliček celeru. Pokrm vhodný při redukční dietě, hodnota dvou porcí je 2202 kJ.

Zabijačkový guláš podlévaný pivem.

Hovězí maso z plece nebo kližky podušené na cibulovém základě s vložkou rozvařených rajčat.

Pikantní úprava naloženého vepřového masa, pak podušené na pivu podle (již zesnulého) Honzy Vyčítala, zakladatele Greenhorns, trampa, kreslíře, hudebníka. Recept pochází z 80. let minulého století.

Osmahnuté nudličky svíčkové krátce povařené s orestovanou cibulí a směsí z kečupu, zakysané smetany a worcesterské omáčky.

Jedna z variant chutného guláše z vepřového masa.

Guláš z vepřového masa podušeného na cibulovém základě s kořením, rajským protlakem a masoxem, s přidáním debrecínských párků, servírovaný v chlebové bulce.

Býčí koule, správně býčí žlázy nakrájené na kostičky, podušené doměkka na cibulce a slanině, servírované v husté omáčce zahuštěné jíškou.

Kousky udušeného masa z kance v hnědočervené omáčce typické vůně a chuti.

Kostky masa z divokého prasete podušené doměkka na cibulovém základě spolu s dalšími ingrediencemi.

Podle tohoto receptu připravený guláš podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží, chutné jsou k němu i malé bramboráčky.

Guláš z drůbežích žaludků, srdcí a drůbežího točeného salámu, podávaný nejlépe s bramboráčky nebo s těstovinami.

Guláš z drůbežích žaludků a srdcí, podávaný nejlépe s bramboráčky nebo s těstovinami.

Kostky hovězí kližky podušené na cibulce spolu s rajským protlakem a česnekem, dochucené kmínem a solí, ke konci guláš doplněný o zvlášť orestované houby na sádle a slanině, spolu s kolečky klobásky.

Rychlý houbový guláš z hlívy ústřičné, cibule, papriky, hovězího nebo vepřového vývaru, koření a dalších surovin, servírovaný nejlépe s čerstvým pečivem.

Pokrm z polotovaru, guláš připravený z konzervy hovězího masa ve vlastní šťávě a dalších ingrediencí.

Guláš uvařený z půlky hovězího nebo celého vepřového srdce.

Guláš připravený z půlky hovězího nebo celého vepřového srdce.

Guláš připravený z hovězího srdce, sádla, česneku, cibule, rajského protlaku, vody a koření.

Kostky vepřového (hovězího) masa podušené na cibulce, doplněné o houby.

Ve vodě s kořením povařené husí nebo kachní žaludky, vložené do cibulového základu zahuštěného moukou. Guláš ke konci dochucený stroužky česneku, majoránkou, pepřem a solí. Skvělý je podávaný s rýží či houskovým knedlíkem.

Na cibulovém základě podušené husí žaludky.

Naporcovaná kachna, podušená na cibulovém základě.

Podušené maso z králičího předku, srdce, plic, jater a ledvinek.

Králičí maso dušené na cibulovém základě s mletou paprikou, rajčatovým protlakem a dalšími ingrediencemi.

Poměrně rychle připravený guláš z orestovaných proužků krůtího masa, cibule, spařených, oloupaných rajčat, sterilovaného hrášku, vývaru z kostí… Krůtí guláš můžeme podávat s rýží, těstovinami, nebo chlebem, či jiným vhodným pečivem.

Opečené kostky z krůtích jater podušené se zeleninou a dalšími ingrediencemi.

Křemenáč pro svoji tvrdou dužninu je ideální houba na guláš. Houbový guláš připravíme jen z mladých, tvrdých plodnic. U starších plodnic jsou klobouky změklé a třeně příliš tuhé.

Na cibulce orestované kousky kuřete, papriky a rajčat, podušené ve vývaru.

Skvělý guláš z hovězího předního s houbami.

Zajímavý guláš ze dvou jarních druhů hub, která překvapí kombinací chutí obou druhů.

Modráky se lidově označují hřiby, kterým po omaku a na řezu tmavne dužnina, patří sem hojně sbíraný hřib kovář a koloděj. Oba druhy vyžadují delší tepelnou přípravu na guláš ideální, s mladými holubinkami, které mají také tvrdou dužniny, skvělá kombinace na houbový guláš.

Na cibulovém základě připravený klasický guláš ze zvěřiny, dochucený mletou paprikou, pepřem, novým kořením, solí a kari.

Předky z nutrie podušené na cibulovém základě spolu se slaninou.

Na kolečka nakrájené tenké plátky, opečené na cibulovém základě z jarní cibulky, másla a česneku, nakonec chvíli podušené přelité vývarem a rajským protlakem.

Pýchavky podušené na zeleninovém základě.

Klasicky podušené houby.

Rychlý guláš uvařený za 20 minut. Nevěříte? Vyzkoušejte! Nejen že je rychlý, protože maso v tlačence je již uvařené, ale i skvěle chutná a zvládne ho i kuchařský začátečník.

Výhoda vaření guláše v troubě je, že se nemusí hlídat, dáme-li dostatek cibule ani zahušťovat a chuťově je dokonce lepší než z plotny. Použít lze maso vepřové, ale i hovězí, nebo krůtí.

Poušené houby na česneku a cibuli, dochucené mletou sladkou paprikou, kmínem a solí.

V podzimních dnech vyráží václavky na mnoha místech ČR. Jde o velice chutnou houbu vhodnou do sladkokyselého nálevu, různých směsí, polévek, na falešné matjesy … fantastický z václavek je také guláš. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Jeden z receptů na úpravu vepřového srdce, nejprve kousky orestujeme a pak podusíme ve vývaru.

Guláš připravený z vuřtů nebo točeného salámu, paprik a rajčat.

Na guláši ze pstřeně nás překvapí, že v guláši budou plavat malé houbičky. Vrstva rourek se během tepelné úpravy zvětší a utvoří nad kousky dužniny na pohled malé kloboučky.

Teplý zeleninový pokrm připravený ze salátových okurek, menších rajčat, cibule a zelených paprik.

Skopové maso, orestované na slanině a dušené.

Guláš připravený z nakrájených smržů, vývaru, červeného vína, cibule, sádla a koření.

Rybí guláš připravený z kostek masa ze sumce, cibule, sádla , rybího vývaru a dalších ingrediencí.

Na cibulovém základě spolu s paprikou a feferonkou podušené kostky ze sumce zbaveného kůže, guláš dochucený rajským protlakem a kořením, servírovaný nejlépe s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Kostky masa dušené na slanině s cibulí, kapustou, kořenovou zeleninou, fazolkami, kořením a bramborami.

Není nic snadnějšího a rychlejšího, než kuřecí polévka na způsob známe „gulášovky“. Oproti standardní gulášové polévce je zdravější a plná kvalitních surovin.

Čorba je vlastně takový bulharský guláš připravený z kostek předního hovězího masa, cibule, rajského protlaku, brambor a dalších ingrediencí.

Polévka s vložkou nakrájených brambor a masa.

Polévka z vývaru, brambor, hovězího masa, slaniny a rajčat.

Polévka s vložkou nakrájeného hovězího masa, párků a brambor.

Polévka s vložkou nakrájených brambor, masa a zeleniny.

Mleté maso opečené na paprikovo-cibulovém základě, zalité vodou a povařené spolu se zeleninou do husté pikantní konzistence. Tato obědová polévka spolu s čerstvým pečivem skvěle nahradí celé obědové menu.

Tato obědová polévka spolu s čerstvým pečivem skvěle nahradí celé obědové menu. Připravuje se z opečeného mletého hovězího, cibule, koření ….

Myslíte si, že u nás existuje někdo, kdo aspoň jednou neochutnal naši klasiku, gulášovou polévku? Pokrm, který dokáže bezvadně zasytit? Pokud se dobře dochutí a zároveň použijete kvalitní suroviny, neuvěříte, že si pochutnáváte na obyčejné gulášovce. A protože se úspěšný výsledek odvíjí od hovězího vývaru, doporučujeme kromě vašeho domácího také Pomalu tažený hovězí vývar z Našeho hospodářství od Mgr. Jakuba Erlera, loňského vítěze Regionální potraviny v Královéhradeckém kraji. Vyrábí ho z masa přímo z vlastní farmy v malém rodinném hospodářství s více než 150letou tradicí. Vývar je vařený pomalým tažením a samozřejmě z čerstvých surovin. Neobsahuje konzervanty, barviva a ani zvýrazňovače chuti.

Na cibulce a slanině upečené orestované kousky krůtího masa spolu se sušenými houbami, pokrm dochucený gulášovým kořením.

Jednoduchá, rychlá gulášová polévka z mletého hovězího masa, slaniny, brambor a další zeleniny dochucená majoránkou, pepřem, solí a česnekem.

Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny. Existuje mnoho obměn, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod spolu s rýží.

Jaká byla vaše nejoblíbenější cukrovinka, když jste byli malí? Že by gumoví medvídci? Pojďte si je zkusit vyrobit doma a nezapomeňte do jejich přípravy zapojit také děti. Uvidíte, že na tom není nic složitého. Právě léto je se svojí pestrou nabídkou lokálního ovoce ideální dobou, kdy tyhle „gumídky“ vyzkoušet. Byla by totiž škoda zůstat pouze u jedné příchutě. My jsme v našem receptu vyzkoušeli hned tři – z čerstvých jahod, z hrušek a jedny netradiční z lipové šťávy. Ale vaší fantazii se meze rozhodně nekladou.

Hovězí svíčková nakrájená na plátky, okořeněná a restovaná doměkka, servírovaná přelitá omáčkou, s opečenými bramborami s mrkví.

Varianta chutného guláše připraveného z hovězího předního masa, cibule, másla, rajčatového protlaku nebo rajských jablíček, feferonky a dalších ingrediencí.

8.4. – Mezinárodní den Romů nám každoročně formou různých akcí připomíná romské kořeny a oslavuje celkově romskou kulturu. Pavel Berky, módní návrhář, který slaví úspěchy u nás i v zahraničí se za své kořeny nestydí, ba naopak. Ve své tvorbě je často promítá a propojuje s aktuálními trendy. Jeho druhou vášní je ale i vaření a to v letošním roce maličko převážilo i díky jeho účasti v soutěži MasterChef Česko, kde se zatím probojoval mezi nejlepších 12 finalistů. Pro letošní Mezinárodní den Romů si tedy Pavel přichystal jeho oblíbené propojení kultur. Tentokrát ale v kuchyni. Gypsy burger, jak nazval svůj recept, propojuje moderní gastronomii s tradiční romskou kuchyní. No posuďte sami!

Grilovaný gyros z vepřového bůčku, vykostěných kuřecích nohou a roštěnky, servírovaný v arabské pitě spolu s tzatziki.

Doma na grilu opečená marinovaná krkovice a plec proložená silnější anglickou slaninou, servírovaná v pita chlebu spolu se zeleninou a majonézou.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.