REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


F

Recept na cca 30 centimetrovou formu na biskupský chlebíček.

Pita chleby plněné zeleným salátem, červenou cibulí a cizrnovými karbanátkami.

Tento recept na Falafel burger s červenou řepou pochází od bloggerky Gábi v kuchyni. K němu si můžete třeba dopřát pečené batáty, brambory či červenou řepou.

Falafel najdete napříč gastronomií Středního východu. Setkáte se s ním od Egypta, přes Izrael po Libanon. Jedná se o zpravidla kuličky (někdy i placičky) z rozemleté cizrny, která se může případně zkombinovat s drcenými zelenými fazolemi Fava. Pro některé strávníky může být zcela vegetariánská varianta neprůchodná a tak níže najdete variaci falafelu pro masožravce.

Opečené cizrnové placičky zapečené se špenátem.

Koho by to napadlo, že je ten všemi obdivovaný falafel z luštěnin! Původem z Egypta, rychle se zabydlel všude okolo nás. Jídlo na cesty, které si dáte i jako fast food variantu hamburgeru.

Kromě klasické dršťkové polévky z drštěk známe i dršťkovou z hub a také tuto, z kůží a drobů z kuřete.

Minutkově uvařená polévka s klobásou a bramborem s chutí a vůní guláše.

Polévka z orestovaných kostiček paprikového boku nebo slaniny, kostky bujónu, cibule, česneku, brambor a koření.

Jedna z variant na chutnou polévku s chutí a vůní po guláši.

Rychlá a levná polévka od paní Maruš.

Nastrouhaný celer a mrkev smíchaný s citrónovou šťávou, cukrem a majonézou.

Takto připravená játra vepřová nebo kuřecí chutnají podobně jako játra husí a přitom vyjdou levněji.

Recept na domácí „Nutellu“ od Veroniky Sýkorové.

Nemusíte být na zabijačce, abyste si pochutnali na skvělé zabijačkové polévce. Zde Vám předkládáme recept na, ze dvou jelit s kroupami připravenou, černou polévku lidově nazývanou “prdelačka”.

Recept z minulého století ze staré jihočeské houbařské kuchařky. Polévka překvapila jemnou a pikantní chutí …

Tento název je velmi zavádějící, jde totiž o recept z hub!

Vyzkoušejte také tento tradiční vánoční recept z anglické kuchařky na výbornou polévku zjemněnou smetanou doplněnou o kousky vařeného telecího nebo drůbežího masa.

Na plátky pokrájené brambory, promíchané s cibulí, dochucené česnekem, kořením a bylinkami, chvíli povařené podlité smetanou a vodou, zapečené v troubě spolu s nastrouhaným parmazánem. Recept podle Jamieho Olivera.

Rybíz podušený s cukrem, octem a hřebíčkem.

Z balíčku bramborového těsta v prášku a polohrubé mouky připravené malé nočky.

Naložená poupata medvědího česneku používáme na ozdobu chlebíčků, jednohubek, nebo lze s nimi nahradit v receptech pravé kapary. Mají pikantní česnekovou-slanou a ostrou chuť.

Čerstvé květy sedmikrásek jsou skvělé do jarních salátů, některých omáček či pomazánek. Dají se ale také konzervovat, například jako falešné kapry. Jako kapary se dají použít všude tam, co kapary pravé.

Tyto falešné kapary se skvěle hodí do omáček, na přípravu pomazánek apod.

Tvarově jsou dřínky velmi podobné olivám, barevně sice ne, ale naložené chutnají skvěle a dají se použít téměř všude tam, kde olivy.

Boršč jen ze zeleniny a opečené klobásy, když vynecháme maso, vhodný pokrm pro zastánce zdravější výživy.

Hamburgerové žemle z poloviny vydlabané, naplněné směsí z rozšlehaného vejce, měkkého salámu a nastrouhaného tvrdého sýra, zapečené v troubě.

Koktejl z krabích tyčinek Surimi, ochucené majonézy a vajec.

Sladká hmota nahrazující klasický marcipán. Je vhodná pro ty z nás, kteří mají alergickou reakci na kravské mléko.

Z olomouckých tvarůžků, brambor, žloutků, másla, cibule a hořčice připravený chutný vegetariánský tatarák.

Podušené houby dochucené až na talíři přímo strávníkem, servírované s topinkami.

Improvizace z dovolené, která se ukázala velmi jedlou! Jeden z receptů na úpravu pokrmů na elektrické pánvi.

Míchaný nápoj z bourbonu, triple sec nebo Cointreau, cukru a hořké.

A máme tu další z receptů Pavla Berkyho, návrháře a účastníka soutěže MasterChef Česko. Upečte si Boží milosti právě podle jeho receptu. Určitě vám budou chutnat.

Plátky brambor vrstvené do hrnce střídavě s mletým masem, zalité protlakem a pečené v troubě.

Maso upravené podle tohoto receptu je krásně šťavnaté a křehké. Jedná se o plátky krkovice upečené v troubě na sádle, pokladené cibulí a posypané dvěma sýry a mletou sladkou paprikou.

Tento recept je lehký a rychlý, vhodný i pro začínající kuchaře či hospodyně. Farářské řízky se přitom připravují jen z pár surovin, přitom však chutnají skvěle. Rozhodně jde o recept, co stojí za vyzkoušení!

Farcon, je francouzský recept na zapečené bramborové pyré, dochucené kerblíkem.

Farfalle neboli těstovinoví motýlci uvaření do měkka, promíchaní s opečenou brokolicí a dalšími ingrediencemi.

Pokrmy z Jihoafrické republiky jsou silně ovlivněné její bohatou historií, v průběhu času se zdejší chutě formovaly působením kuchyně indické, britské, africké či portugalské. Výsledkem je příjemný a pestrý kulinářský zážitek. Z Jihoafrické republiky pochází právě i tento recept na kolínka upečená v troubě podlitá vínem a vodou, dochucená několika různými surovinami, nakonec servírovaná spolu s těstovinami nastavenými mrkví a zelenými fazolkami.

Italské těstoviny farfalle, (motýlci, mašličky) uvařené ve vodě a promíchané s orestovanou zeleninou.

Uvařené těstoviny promíchané s olivovým olejem, česnekem, kapary, olivami a nasekanou petrželkou.

Plátky masa plněné sýrem, šunkou a meruňkami, podušené doměkka.

Hutná polévka z krup, brambor a kořenové zeleniny, ochucená houbami a bylinkami.

Přes noc marinované silnější plátky vepřové krkovice i s kostí, zprudka na oleji opečené z obou stran, pak pečené v troubě zaklopené, obložené cibulí a zalité pivem, maso nakonec dopečené odklopené, pěkně na barvu.

Brusinky a paštika. Člověk má hned nutkání toto chuťové spojení vyzkoušet! Recept, který máte hotový doslova během pár minut a kterým vykouzlíte úsměv na rtech všem hostům. Abychom vám prezentovali skutečně delikátní recept, rozhodli jsme se použít farmářskou paštiku od firmy Váhala z Olomouckého kraje. Lahůdka, která díky své kvalitě a chuti získala prestižní ocenění Regionální potravina. Nezbývá než jen dodat: Dobrou chuť!

Nejprve povařená pěkná masitá žebírka z vepříka, potřená marinádou z kečupu, hořčice a česneku, zapečená v troubě spolu s cibulí, mírně podlitá vývarem. Skvělá podávaná s houskovým křenem, čerstvým chlebem a chlazeným pivem.

Na jehlách napíchané brambory spolu se slaninou a cibulí, potřené kořeněným olejem, grilované na roštu.

Fazole chvíli podušené na cibulovém základě spolu s chilli papričkou, rajčaty, salámem a dalšími ingrediencemi.

Farmářský salát je skvělou volbou po celý rok – nabízí kombinaci zdravého a lahodného jídla, které vás nejen potěší, ale díky vyvážené receptuře i zasytí. Zelenina, kuřecí maso a další ingredience v tomto salátu totiž vytváří harmonický celek, který je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu.

Kotlety pokladené plátky cibulí, másla a mleté papriky, upečené v troubě doměkka.

Fasolada je oblíbený řecký pokrm připravovaný hlavně v zimních měsících. Jde o hustou polévku z fazolí, rajčat a dalších surovin. Dala by se také nazvat vegetariánský guláš. Fasoladu můžeme uvařit z předem uvařených fazolí a čerstvých rajčat, rychlá varianta je pak použít sterilované fazole ve slaném nálevu a sterilovaná krájená rajčata.

Přestože jsou Rumuni národ velmi temperamentní, nemusíte mít obavy, že bude tento pokrm příliš pikantní. A díky přípravě pomocí multifunkčního tlakového hrnce české značky Salente Cuco ho připravíte pohodlně a za poměrně krátký čas.

Pomleté maso štiky spolu s cibulí, promíchané se žemlí, dochucené kořením, směs povařená ve vývaru, zamotaná do hadrového ubrousku, servírovaná nakrájená na plátky.

Libanonský fattoush, často vyslovovaný také jako “fadash”, je salát z různých druhů zeleniny a kousků opečeného pita-chleba. Na tento salát lze použít sezónní zeleninu a bylinky. Typickým kořením pro salát Fattoush bývá sumah (sumac), který mu dává kyselou chuť, lze ho však nahradit nastrouhanou citronovou kůrou.

Na pánvi postupně orestovaná cibule, slaninka, pak i kostičky uzeného masa, kolečka mrkve, petržele a plátky česneku, vše zasypané hladkou moukou, zalité vodou nebo vývarem, povařené i s kostkami syrových brambor, nakonec do polévky přidané i fazole.

Přes noc máčené fazole, uvařené ve vodě doměkka, servírované spolu s orestovanou cibulí a slaninou.

Máčené a pak uvařené fazole, podušené s osmaženou cibulí, ochucené pepřem a octem.

Bílé fazole uvařené s uzeným masem a dalšími ingrediencemi doměkka.

Firma Hotovky s.r.o. má pro milovníky fazolí recept na francouzskou dobrotu. Tento pokrm je nenáročný, zvládne jej i začátečník. Ovšem pokud si na něj ani přesto netroufáte nebo se Vám právě vařit nechce, nezoufejte – vyzkoušejte Fazole po bretaňsku ve skle – ohřejete a můžete vychutnávat – doma, u vody, na horách, prostě všude, kde si to dovedete představit.

Bílé fazole promíchané s česnekovou kaší.

Opečný kabanos s cibulí smíchaný s fazolemi a dalšími ingrediencemi, posypaný strouhaným sýrem, v troubě zapečený.

Jedna z variant přípravy chutných fazolí.

Zavařované fazole s cibulí a tymiánem, zalité sladkokyselým nálevem.

Bílé fazole podušené spolu s jablky na cibulovém základě.

Orestovaná klobása s fazolemi a kečupem.

Povařené fazolové lusky opečené na orestované slanině a česneku.

Konzervované fazole podušené spolu s listy špenátu a nastrouhanou mrkví, dochucené solí a česnekem.

Sterilované fazole podušené spolu s paprikami a šunkou na cibulovém základě, zalité rozšlehanými vejci.

Opět jeden recept ze staročeské kuchyně, který stojí za vyzkoušení. Na sádle, cibuli a slanině podušené kostky bůčku, ke konci i spolu se zelím. Pokrm doplněný o den předem uvařených fazolí, dochucený česnekem a smetanou, servírovaný jen tak, nebo spolu s čerstvým chlebem.

Fazole v tomatové omáčce se špekáčky, zelenou paprikou, cibulí a mladou cuketou. Ochucené česnekem a chilli.

Bílé fazole přes noc máčené, pak uvařené doměkka, servírované promíchané s rajčatovou omáčkou, ozdobené opečenou klobáskou a vajíčkem uvařeným na tvrdo.

Do zlatova opečená vaječná omeleta s křupavými fazolkami a rozpuštěným sýrem. Nastartuje vás do dalšího dne, a přitom ji zvládnete za čtvrt hodinky.

Polévka připravená z čerstvých fazolových lusků, cibule, hladké mouky, másla, vody a dalších ingrediencí.

Na proužky nakrájené čerstvé fazolky, povařené v osolené vodě, smíchané s povařenými a rozmačkanými brambory, polévka dochucená vegetou a servírovaná s opečenými žemlovými kostičkami.

Polévka ze zelených fazolek, pórku, červeného zelí, řapíkatého celeru, česneku a dalších ingrediencí, servírovaná s opečenou vekou nakrájenou na kostičky.

Polévka z čerstvých zelených fazolek a rajčat, zahuštěná světlou jíškou.

Zdravá pomazánka plná vitamínů, skvělá servírovaná spolu s tmavým pečivem, ozdobená bylinkami. Je velice fotogenická, ale především moc a moc dobrá!

Zapečené brambory spolu se zelenými fazolovými lusky, houbami a smetanou smíchanou s nastrouhaným sýrem.

Pokrm pro děti od 9 do 12 měsíců. Spařená jablka a fazolky povařené s rajskými jablíčky, vše rozmixované a zamrazené po porcích. Jablka dodají zelenině potřebnou sladkost!

Dušené fazole s rajčaty, cibulí a česnekem.

Ze sterilovaných fazolek připravená chutná příloha k vařenému hovězímu masu. Fazolky můžeme také podávat jako samostatný chod s natvrdo uvařenými vejci.

Pokrm vhodný pro děti starší jednoho roku. Povařené a pak podušené fazolky s paprikou a cibulí, zalité kysaným mlékem.

Jednoduchý recept z mladých zelených fazolek, slaniny, cibule, vývaru, zakysané smetany a koření. Pochází z maďarské kuchyně.

Chutná, přitom rychlá příprava čerstvých nebo mražených fazolek. Podáváme jako samostatný pokrm, například s bagetkou, nebo vařenými brambory, nebo jako přílohu k masitým pokrmům.

Uvařené fazolky na cibulce, slanině, s přidáním nakrájených dužnatých paprik a rajčatového protlaku.

Fazolové lusky podušené na cibulovém základě mírně podlité vodou, dochucené zakysanou smetanou, citronovou šťávou, cukrem a solí, servírované například s vařenými brambory a vejci uvařenými na tvrdo.

Oblíbené fazolové lusky podušené na cibulce, dochucené, kromě jiného, zakysanou smetanou, servírované s vejci uvařenými na tvrdo a vařenými brambory.

Skvělá příloha ke steakům.

Povařené fazolové lusky, dušené společně s rajčaty, česnekem a cibulí, ochucené pepřem a solí.

Vařené fazolky v pikantní cibulové omáčce.

Levná teplá večeře z opečeného kabanosu, vařených těstovin a fazolek, směs dochucená cibulí, česnekem solí a pepřem.

Podušené čerstvé fazolky s mletým masem, podávané přelité žloutkovou omáčkou.

Mladé fazolky jsou v kuchyni velmi oblíbené. Jde o skvělo surovinu vhodnou na mnoho pokrmů. Vyzkoušejte například tento recept na mladé fazolky na paprice podušené s uzeným masem, jsou opravdu skvělé.

Na zpěněné cibulce podušené sterilované fazolky, smíchané s vejci, kořeněné petrželkou.

Krátce povařené a pak orestované zelené fazolky na jedné pánvi s nudlemi, sušenými rajčaty a černými olivami.

Naložené fazolky používáme většinou jako polotovar při přípravě fazolových omáček a polévek.

Předvařené fazolky sterilované ve sladkokyselém nálevu.

Uvařené fazolky zapečené s vepřovým masem ve vlastní šťávě, okořeněné a zalité rozšlehanými vejci s mlékem.

Lusky zelených fazolek chvíli povařené v mírně osolené vodě, dobře okapané zapečené v troubě okořeněné, posypané nastrouhaným sýrem, pokladené vločkami másla.

Uvařené fazolové lusky, zapečené ve vrstvách se šunkou a rozšlehanými vejci smíchanými se smetanou.

Polévka z Bulharska.

Rozmixované vařené fazole společně s dušenou mrkví, pórkem a petrželí, promíchané s mlékem a máslem, servírované pokapané máslem a posypané nasekanými vejci a koprem.

Indická polévka z fazolí, brambor a dalších ingrediencí.

Polévka připravená z konzervy bílých fazolí, vody nebo vývaru, zeleniny, klobásy a koření, je zahuštěná jíškou.

Trochu cizokrajný recept, podle kterého uvařená polévka vaše strávníky mile překvapí především svojí chutí, ale i vůní. Vyzkoušejte Fazole barevné Menu Gold. Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny B a aminokyseliny.

Polévka připravená z fazolí, králičího masa, cibule a dalších ingrediencí.

Polévka z fazolí, cibule, slaniny a dalších ingrediencí zahuštěná jíškou.

Hustá obědová polévka připravená z velkých sušených fazolí, konzervy sterilovaných fazolí, kořenové zeleniny, klobásky a dalších surovin. Polévka je zahuštěná rozmixovanými sterilovanými fazolkami i s nálevem, proto není třeba zahušťovat klasickou jíšku, jde tedy o bezlepkovou variantu fazolové polévky.

Polévka připravená z předvařených bílých fazolí, vařeného uzeného masa, těstovin, slaniny a česneku, zahuštěná světlou jíškou.

Luštěninová polévka se zeleninou a slaninou dochucená kořením a stroužky česneku, ke konci vaření zjemněná smetanou.

Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!

Rychlá polévka ze dvou konzerv nakládaných fazolí, cibulové jíšky, koření a koleček nebo kostiček na tuku orestované uzeniny.

Pomleté uvařené fazole smíchané s prolisovaným česnekem, nasekanou cibulí, nastrouhaným sýrem a dalšími ingrediencemi.

Fazole uvařené se saturejkou, pomleté a smíchané s podušenou cibulí a dýní.

Pomazánka vyrobená pomocí mixéru a to z fazolí, olivového oleje, nastrouhaného sýru, česneku, nasekaných vlašských ořechů, libečku, pepře a soli.

Brownies a fazole. Na první pohled toto spojení nedává tak docela smysl, ale až ochutnáte, pochopíte. Původní čokoládovou pochoutku z mouky, vajec a cukru, si zastánci zdravé výživy přetvořili v dobrotu plnou luštěnin, aby tak mlsání neneslo následky hříchu v jejich bocích.

Fazole podušené na cibulovém základě spolu s česnekem a rajčaty, dochucené mletou paprikou, kmínem, cukrem a octem, při servírování posypané jarní cibulkou a ředkvičkami.

Karbanátky z uvařených a umletých fazolí smíchaných s moravským uzeným, obalené v trojobalu, smažené na oleji dozlatova.

Recept inspirovaný asijskou kuchyní. Jde o konzervované fazole povařené spolu s dalšími surovinami, jako s kokosovým mlékem, thajským zeleným kari, arašídovým máslem, hlívou ….

Sterilované fazole zbavené nálevu a podušené na másle, ochucené pepřem.

Fazolové lusky podušené na másle, zjemněné smetanou.

Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.

Zmrazené fazolové lusky podušené na kostičkách uzeného masa, servírované s vařenými brambory.

Uvařené halušky opečené s cibulí, česnekem, rajčetem a fazolovými lusky.

Dietní pokrm ze sušených hub, podušených sterilovaných fazolových lusků a vajíček.

Recept původem z Indie na fazolové lusky podušené na cibulce spolu s mletým kokosem, dochucené kořením kari a solí.

Vařené mladé fazolové lusky prohřáté na rozehřátém másle s cibulí, servírované posypané nastrouhaným ementálem a ozdobené lístky bazalky.

Vaření fazolových lusků na páře je nejlepší způsob, jak zachovat jejich maximální nutriční hodnotu. Jde o velmi šetrný způsob jejich tepelné úpravy.

Tento způsob použijte opravdu je v nouzi. Přesto lze i fazolové lusky opravdu uvařit v mikrovlnné troubě, pokud tedy není jiná možnost, jak je tepelně upravit.

Ve sladkokyselém nálevu zavařené mladé fazolové lusky.

Fazole podušené spolu s bůčkem nebo klobásou.

Zdravý a časově nenáročný pokrm z červených i bílých konzervovaných fazolí a dalších ingrediencí.

Další varianta chutného pikantního guláše z bílých konzervovaných fazolí, podušených na cibulce a sádle, ochucené česnekem, tymiánem a dalším kořením.

Máčené bílé fazole povařené s klobásou, zahuštěné jíškou, dochucené červenou paprikou a rajčatovým protlakem.

Krémová polévka z povařených fazolí, cibule, slaniny a dalších ingrediencí.

Salát z uvařených bílých a červených fazolí, podávaný promíchaný s cibulkou a ochucený octovou zálivkou.

Takto upravený salát je vhodný pro lidi trpící zácpou.

Svačinový salát připravený z konzervovaných červených fazolí v tomatu nebo ve slaném nálevu a dalších ingrediencí.

Červené fazole uvařené doměkka, smíchané s jogurtem, vejci, paprikou, majonézou, okurkou …

Salát připravený ze zmrazených fazolových lusků a dalších ingrediencí, servírovaný teplý s opečenými krajíčky bílé veky.

Vařené bílé fazole promíchané se sterilizovaným hráškem a cibulí, ochucené zálivkou z hořčice, oleje, vody, nasekané petrželky a sterilizované okurky, cukru, soli, octa a nakrájeného vařeného vejce.

Salát z máčených, povařených červených fazolí smíchaných s uškvařenou slaninou, cibulí a paprikou.

Salát z bílých fazolí, zelených fazolek, červené cibule a dresinku, servírovaný s opečenými rajčátky, posypaný parmazánem.

Aby vám usnadnily přípravu výletního jídla, vybraly autorky Velké obědové bichle pro vás několik receptů, například i tento recept na oběd do krabičky.

Povařené a pak orestované zelené fazolové lusky spolu s anglickou slaninou, cibulí a dalšími ingrediencemi, podávané vychlazené, ozdobené nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a černými olivami.

Ensalada de frijoles je původní název mexického salátu z fazolí a dalších ingrediencí.

Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.

Feferonkovou pastu, připravenou podle tohoto receptu, podáváme jako ostrou, pikantní přílohu k masům, ovaru, uzeninám. Je i skvělá k ochucení gulášů, či různých omáček.

Pikantní pasta vhodná na potírání masa určeného k pečení.

Pestrý přírodní svačinový salát ze směsi sterilované zeleniny, cibule a sýra.

Feferonky plněné rozinkami a zalité náleve z octa, medu a vody, sterilované.

Povařené feferonky zalité nálevem z cukru, soli a vody, sterilované

Pestrý, ostrý přírodní salát ze směsi sterilované zeleniny cibule a sýru, ochucený pikantní zálivkou, recept podle normy 52817 z knihy Receptury studených pokrm Rundštok a kolektiv 1997, novelizované vydání, recept upraven na 1 kg salátu, původní receptura je na 10 kg.

Tento pokrm je znám v mnoha podobách na celém území Jižní Ameriky, v Brazílii, Portugalsku … patří mezi gastronomické klenoty této oblasti.

Na proužky nakrájený fenykl, nejdříve restovaný spolu s cibulí, poté podušený ve vývaru z kostí, ke konci zalitý smetanou.

Na nudličky nakrájený fenykl, povařený pak orestovaný na oleji, servírovaný podlitý rajskou omáčkou a posypaný nastrouhaným sýrem.

Rychlá polévka z orestovaného fenyklu a na oleji a cibulce opečeného hrášku, servírovaná nastavená vodou a pak rozmixovaná.

Pečené vánoční cukroví s vůní a chutí po fenyklu.

Tyčinky potřené vejcem, posypané fenyklem a nasekanými oříšky nebo mandlemi, upečené v troubě dozlatova.

Čerstvý fenykl nakrájený na tenké nudličky, smíchaný s cibulí, cukrem a octem.

Přílohový salát skvělý především k pečenému nebo grilovanému masu a zelenině. Autor receptu je paní Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Salát připravený z na nudličky nakrájeného fenyklu, prolisovaného česneku, nasekané petrželky, cibule nakrájené na jemno a oleje, dochucený octem a solí.

Zajímavá varianta salátu z nastrouhaného fenyklu, salátové okurky, jablka a dalších ingrediencí.

Křupavý salát, který se hodí jako lehká večeře nebo příloha k masu. Aromatický fenykl má mnoho společného s kmínem, anýzem nebo libečkem. Vůní i chutí může někomu připomínat pendrek. V salátu s jablky a sladkou zálivkou jeho chuť vynikne. Nebojte se neobvyklé kombinace, budete překvapení, jak vám bude chutnat.

Na nudličky nakrájený fenykl ochucený česnekem, octem, kečupem, olejem a solí.

Sálat z čerstvého, sladkého fenyklu a jarní cibulky, promíchaný s ochucenou majonézou, servírovaný vychlazený, ozdobený rajčaty nakrájenými na měsíčky.

Tip na svačinu nebo lehkou večeři. Fenykl s ledovým salátem smíchaný s kousky jablek a pomeranče, dochucený bílým jogurtem a citronovíou šťávou, ozdobený ořechy.

Chutný, hodně starý, přitom jednoduchý recept na houby servírované s polévkovou drobenkou. Pochází z Plzeňska. Dříve se drobenka dělala doma z nudlového těsta a sušila, dnes můžeme použít i hotovou, z obchodu.

Kvašená jablka s medem, připravená podle tohoto receptu, si můžete vychutnat v nejrůznějších koláčích, originálních salátech nebo jen tak samotná.

Takto naložená zelenina se může skladovat v chladné temné místnosti dlouhé měsíce. Fermentovaná zelenina bude mít nakyslou chuť, také lehce štiplavou. Skvěle se hodí například jako příloha k různě upraveným masům.

Fermentace (kvašení) zeleniny je velmi oblíbené a jednoduché. Co tak nechat se inspirovat a vyzkoušet doma nechat fermentovat oblíbený květák a ještě s nádechem cizokrajných chutí a vůní. Květák, zkvašený podle tohoto receptu, podáváme jako přílohu k různým pokrmům třeba rizotu, či pečenému masu atd.

Kvašené potraviny jsou doslova zázračným elixírem pro organismus, a to kvůli jejich lepší stravitelnosti, příznivému účinku na funkci střev, mikroflóru nebo výživově bohatšímu složení, díky živým kulturám. Přitom fermentovat zeleninu nebo i ovoce není nic těžkého! Vyzkoušejte tento recept, fermentovaný květák vám bude určitě chutnat.

Nechte se inspirovat a připijte si trochu netradičním Fernet Stock Bavorákem namíchaným z grepového džusu, toniku a Fernet Stock Citrusu.

Legendární Bavorák trochu jinak, místo tonikem je Fernet doplněný nově léty prověřeným nápojem Vinea případně bezinkovou limonádou.

V šejkru připravený nápoj z brandy, fernetu, malinového cukru, žloutku a cukru.

Další z receptů na nakládanou fetu, recept inspirovaný řeckou kuchyní. Vyzkoušejte chuť v oleji naloženého sýru vyrobeného z čerstvého ovčího a kozího mléka.

Typický řecký sýr skvělé chuti naložený do směsi sušených bylinek a česneku, marinovaný v chladnu v olejové lázni.

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.

S příchodem zbrusu nové zeleninové přísady do jídel – NATUR Podravka, přichází Podravka i s novým svěžím receptem, který nadchne všechny milovníky lehkého stravování. Fettuccine se špenátovým krémem a cherry rajčátky jsou ideálním obědem v horkých letních dnech. Recept byl pro Podravku sestaven skvělou Karolinou Kamberskou.

Fettucine jsou oblíbené italské těstoviny, široké nudle v překladu ,,stužky“. Vyzkoušejte z nich tento skvělý, přitom jednoduchý recept.

Uvařené těstoviny fettucine promíchané s orestovanými rajčaty a petrželovou natí.

Bílý rum s colou.

Snadno zapamatovatelný koktejl, gin se suchým vermutem ve stejném poměru.

Nepečená kolečka z fíků, perníku, ořechů, cukru, rumu a skořice, po zatuhnutí zdobená žloutkovou polevou.

Rychlá a chutná nepečená ovocná roláda.

Kostky z upečených korpusů potřených džemem a krémem, namočené v rozpuštěné barevné polevě, ozdobené fíky.

Nepečené cukroví ze sušených fíků, čokolády a ořechů.

Vánoční cukroví v RAW stylu. Chutná skvěle, je zdravé a jistě neurazí ani konzumenty klasického cukroví. Přitom je vyrobené raz dva!

Tip na sladký dort skvělý také jako součást valentýnského menu. Recept pro Vás připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com, více chutných receptů najdete na zdroj blog.kitchenaid.cz.

Nepečený sladký “salám” z fíků, cukru, mletých vlašských ořech a žloutků, podávaný nakrájený na plátky.

Nepečené cukroví z fíků, vlašských ořechů, cukru a žloutků.

Tento recept připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com. Jedná se o variaci na francouzskou kuchyni.

Čerstvé fíky se dnes již dají koupit u nás v obchodech. Jsou z nich také skvělé jednohubky. Zde je recept na jednu z variant, jak podávat čerstvé fíky při různých slavnostních příležitostech.

Vykostěné filety ze pstruha zprudka opečené na másle a tymiánu dozlatova.

Opečené filety pstruha servírované s pyrém z podušené dužiny dýně, fenyklu, cibule a vývaru.

Rychlý, jednoduchý recept na kostky rybího filé ochucené grilovacím kořením, kmínem a solí, zprudka opečené na oleji, servírované s různě upravenými brambory a nějakým studeným dipem či tatarskou omáčkou.

Na másle a oleji opečené rybí filety, servírované se zeleninou a žampiony podušenými ve výpeku v pánvi. Další příloha je pak v tomto případě bramborová kaše.

Osolené porce filé opečené na rozpáleném oleji, podušené spolu s cibulí, olivami, kečupem, protlakem, cukrem a vínem.

Na cibulce opečené rybí filé, podušené spolu s pórkem doměkka.

Jednoduchý recept na chutné grilované rybí filé.

Rybí filé nakrájené na kostky, pokapané citrónem a ochucené solí a pepřem, odležené, zprudka opečené, nakonec v misce zapečené spolu s omáčkou a nastrouhaným sýrem.

Filé z tresky plněné strouhaným parmazánem, koprem, zelenými fazolkami a obalené v rozšlehaném vejci s moukou, strouhance a osmažené na oleji dozlatova.

Ochucené plátky rybího filé zakapané kečupem, upečené v troubě spolu s cibulí a nakrájenou paprikou.

Filé obalené v anglické slanině upečené spolu se zeleninovou přílohou.

Na rybí filé existuje spousta skvělých receptů. My tu máme jeden z nich. Připravte si doma filé podle tohoto netradičního receptu, bude všem určitě moc a moc chutnat!

Jako inspiraci pro vás na rybí filé tu máme také tento skvělý recept. Vyzkoušejte ho a zjistíte, že ryba nemusí být jen smažená a s bramborovým salátem.

Rybí filé (například z tresky nebo pangasiuse) zapečené s jablky, rajčaty a jogurtovou zálivkou.

Vyzkoušejte také tento netradiční recept na rybí filé chvíli grilované v troubě pod grilem, pak potřené rajčatovou pastou a posypané chlebovou strouhankou, zapečené, opět v troubě pod grilem, pěkně dozlatova.

Nejšetrnější a přitom rychlá úprava kostek filé, kterou zvládne určitě každý začínající kuchtík či hospodyňka.

Rybí filety zapečené v papilotě vyrobené z pečicího papíru. S pokrájenou cibulí, paprikou, brambory, čerstvými žampiony a cherry rajčátky.

Na pánvi připravená zeleninová směs, na tu položené v zapékací míse kostky nebo filety rybího filé, zapečené v troubě překryté druhou částí zeleninové směsi z pánve. Pokrm nakonec zapečený pokladený mozzarellou.

Rybí filé zapečené spolu s podušenými houbami, šunkou a sýrem. Jedna porce má zhruba 1332 kJ.

Opečené filé, zapečené v troubě se šunkou, rajčaty, sýrem a okurkami.

Filet mignon je ve skutečnosti malý kousek masa odebraného z konce pravé hovězí svíčkové, v tomto případě pěkně ugrilovaný.

Na pánvi opečené steaky z hovězí svíčkové, přesně ze špičky hovězí svíčkové, servírované s omáčkou připravenou z výpeku po mase a dalších surovin.

Na lůžku z baby salátu servírované porce tresky zprudka opečené na pánvi na tuku, ochucené citronovým pepřem, kmínem a solí.

Okořeněné, citronovou šťávou zakápnuté filety z tresky černé, zprudka opečené na másle a oleji, servírované se špenátem připraveným ve výpeku po tresce.

Filety ze štiky potřené pastou z rozmarýnu, olivového oleje, citronové šťávy, papriky a soli, opečené na troše oleje a másle dozlatova.

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.

V jednoduchosti je krása. Vyzkoušejte tento recept na krátce marinované filety lososa opečené zprudka na pánvi, pak ihned podávané.

Rybí filety s koprovo-limetkovou omáčkou a parmskou šunkou. Restované a pak zapečené v troubě, podávané na těstovinách.

Větší filety z tresky potřené pikantní rajčatovou pastou, hojně posypané ochucenou chlebovou strouhankou, upečené v troubě pod grilem doměkka.

S cibulí zapečené mořské filety z tresky, podávané se studenou bylinkovou omáčkou.

Na pánvi na sucho opečená kachní prsa, dopečená v troubě doměkka, servírovaná nakrájená na plátky.

Na pánvi na sucho opečená kachní prsa, pak dopečená v troubě doměkka, servírovaná nakrájená na plátky spolu s omáčkou z výpeku.

Pštrosí maso jako Regionální potravina? Ano, pštrosí maso, které jsem použili na přípravu tohoto receptu, pochází z největších nelétavých ptáků, kteří jsou chováni na FARMĚ ORYX ve Služovicích v Moravskoslezském kraji. Nechte se unést skvělou chutí pštrosího masa. Vyzkoušejte maso, které ještě nepatří mezi základ naší kuchyně, ale má všechny předpoklady, aby se stalo pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Recept na filo těsto vhodné na přípravu mnoha pokrmů, například na řeckou baklavu nebo kataife.

Salát z čerstvé nastrouhané zeleniny a jablek, dochucený majonézou.

Steak porterhouse po toskánsku je pokrm pro 3-4 strávníky, syrový 3,5-5 cm tlustý totiž váží kolem 1 kg.

Míchaný nápoj z paprikové vodky a vermutu dry.

Míchaný nápoj z vodky, grapefruitového džusu a grenadiny.

Lahodný horký čaj smíchaný s rumem doplněným o plátek citrónu a tyčinkou skořice.

Míchaný nápoj z šery, Cointreau, Campari a sody.

Klasika anglické kuchyně! V těstíčku obalené rybí filety usmažené dozlatova, servírované s hranolkami.

Fish and chips je oblíbený pokrm rychlého občerstvení, který vznikl ve Velké Británii. Jde o rybí filety usmažené v těstíčku servírované s opečenými hranolky.

Tyhle muffinky se můžou zdát obyčejné, ale až je ochutnáte, uvěříte v opak. Díky banánu a avokáda jsou krásně vláčné a krémové. Prášek z kořene maca jim zase dodá spoustu minerálních látek. Třešničkou na dortu je však skořicová chuť, kterou doplňují pekanové ořechy společně se zkaramelizovaným datlovým sirupem na vrchu.

Odlehčené, zdravější vánoční rohlíčky vyrobené z celozrnné špaldové mouky a dalších surovin, hotové obalené v sypké stévii nebo například sušeném rýžovém mléce.

Právě opečené bagely potřené sýrem Cottage a obložené plátky šunky, kolečky rajčat, vejce a listy salátu patří mezi chutné, zdravé fitness pokrmy vhodné ke snídani, večeři nebo jako svačinka.

Dýňová sezóna je tady. Vyzkoušejte náš jednoduchý a přitom velmi chutný recept, který vám pomůže zlikvidovat přebytky z úrody.

Další z vtipných receptů, které diváci poslali Láďovi Hruškovi.

Sníh z bílků promíchaný s flavdrops a kokosem, hmota vytvarovaná do tvaru sušenek, ty upečené v troubě na plechu vyloženém papírem na pečení.

Lívance na snídani nebo večeři, to je vždy dobrý nápad i pro pravé fitness maniaky.

Jednoduché na přípravu, bohaté na živiny a přitom chutnají skvěle! Výborný recept pro milovníky fitness.

Tento nutričně vyvážený koktejl vám pomůže doplnit energii a živiny po sportovní aktivitě. Protein ze žlutého hrachu Iswari mu dodá bílkoviny i krémovost Je dobře stravitelný a připravený během minutky. Díky domácí přípravě máte pod kontrolou složení i chuť. Recept je čistě „plant based“. Ocení ho jak vyznavači rostlinné stravy, tak ti, kteří chtějí svému jídelníčku odlehčit od mléčných výrobků.

Špaldová mouka, kefír, švestky, mák, kefír … Opět samé skvělé potraviny v jednom fitness koláči plném živin.

Do měkka povařené švestky v kaloricky odlehčeném dvoubarevném poháru s mandlovým mlékem a skořicovou chutí.

Dezert Tiramisu pro sportovce.

Na oleji osmahnuté vločky povařené s medem, ořechy a dalšími dobrotami, ze směsi po vychladnutí utvořené koule, ty upečené v troubě na plechu vyloženém papírem na pečení. Marokánky nakonec ozdobené čokoládou.

Nealkoholický míchaný nápoj z citrónové šťávy, cukrového sirupu, sodové vody a grenadiny.

Moktejl z limetkové šťávy, cukrového sirupu, pomerančového džusu a grenadiny.

Předvařené, pak upečené kuře, přelité horkým koňakem. Recept má původ ve Francii.

Orestované ledvinky, flambované, zalité smetanovohořčičnou omáčkou z výpeku.

Orestované kousky ledvinek, zalité brandy.

Plátky z krůtích prsou opečené zprudka na dobře rozpáleném oleji, zapečené pod pokličkou spolu se šunkou a ananasem, flambované.

Punč ze silného černého čaje, pomerančového likéru a rumu.

Zadní hovězí maso nakrájené na nudličky, podlité pivem a dušené doměkka s paprikou, feferonkou, česnekem, pórkem, salámem a párkem.

Chutný dezert z krupice, obložený jahodovým kompotem, servírovaný posypaný mandlovými lupínky.

Tento recept patří do kategorie pudinků, servíruje se ztuhlý, většinou přelitý nějakou sladkou šťávou a ozdobený ovocem.

Červená a maliny představují osvědčenou kombinaci, která na Valentýna rozbuší každé srdce. Mimochodem, maliny byly už ve středověké Evropě považované za symbol lásky a používali je na přípravu různých elixírů, které měly v jejich konzumentech probudit nehynoucí vášeň. Neočekávaná chuť majoránky dodá tomuto „příběhu“ i trochu pikantnosti.

Míchaný nealkoholický nápoj z brusinkového a ananasového džusu, citrónové šťávy a sody.

Recept z Alsaska na chutný slaný koláč z kynutého chlebového těsta obloženého slaninou, cibulí a dalšími ingrediencemi, v horké troubě zprudka upečeného dozlatova. Skvěle se hodí k vínu.

V celku na pánvi opečený velký kus silného steaku z hovězího pupku (spodního šálu), ochucený argentinckým kořením, servírovaný nakrájený na tenké plátky.

Houbařský recept našich babiček jistě přijde vhod i v letošní sezóně. Jde o těstovinové flíčky zapečené v troubě s houbami podušenými na slanině a cibuli, dochucené vejci rozšlehanými v mléce.

Těstoviny zapečené s uzeným masem, vejcem a zeleninou .

Ve vývaru po vařeném bůčku uvařené těstoviny, zapečené spolu s kostičkami bůčku v troubě, přelité vaječnou směsí a zapečené dozlatova.

Pokrm se zeleninou vhodný také pro děti starší jednoho roku.

Další recept na pokrm připravený v elektrické pánvi.

Vepřové maso ve vlastní šťávě z konzervy smíchané s uvařenými flíčky a zapečené s dalšími ingrediencemi.

Asi 30 kusů pečeného cukroví z másla, medu, mléka a mandlových nudliček.

Další polévka z Itálie. Z předvařených drštěk, zeleniny, vína, hovězího vývaru a koření uvařená chutná hutná polévka.

Rozklepané telecí řízky plněné šunkou a vajíčkem.

Pokrm z mletého masa z italské kuchyně, tedy přesně jedna z jeho mnoha variant. Jde o masové válečky různě dochucené, obalené v mouce a pak opečené na olivovém oleji, nakonec podušené spolu se zeleninou ve vývaru a víně.

Prošpikované plátky masa podušené na víně s česnekem, citronovou kůrou a špetkou zázvoru.

Pečené placičky z másla, mouky, cukru, smetany, mandlí, rozinek, medu a kandované kůry, polité čokoládovou polevou.

V troubě upečené placičky z másla, mouky, cukru, smetany, mandlí, rozinek, medu a kandované kůry, spodní část cukroví ještě máčená v rozpuštěné čokoládě.

V troubě upečený piškot obložený meruňkami, potřený krémem a marmeládou, po ztuhnutí ještě ozdobený hustou šlehačkou se ztužovačem, servírovaný rozkrájený na jednotlivé řezy.

Vychutnejte si ledové Daiquiri tak, jak bylo připraveno a vytvořeno ve Floriditě, legendárním havanském baru, proslulým barmanem Constantem Ribalaiguaou v roce 1937.

Kynuté těsto smíchané se směsí z vajec, na kostičky nakrájeného sýra, strouhaného parmazánu a olivového oleje, upečené dozlatova.

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme ale pro vás připravili méně tradiční verzi, recept na focacciu s řepou a feta sýrem.

Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.

Vyzkoušejte letos na jaře upéct i něco kreativnějšího, než je beránek či velikonoční zajíček. Slaný focacciový Zlatý medvídek potěší nejen děti, ale i dospělé. Máte jen klasické formy? Nevadí, nevěste hlavu a stejně se do receptu pusťte, stojí totiž za to.

Vyzkoušený recept na rychlou hrnkovou bábovku dochucenou, kromě jiného, kyselým mlékem, po upečení na řezu s krásným mramorováním.

Tyto brambory se hodí jako příloha například ke steakům, nebo jako samostatný pokrm třeba s hrnkem mléka nebo podmáslí. Brambory jsou opravdu měkké a ty, co jsou vespod, jsou také krásně opečené a jsou moc dobré.

Rychlá buchta z polohrubé mouky, margarínu, moučkového cukru, vajec a kakaa.

V mikrovlnné troubě připravený přílohový knedlík a to do 15 minut!

Snadný a časově nenáročný moučník s tvarohovou a povidlovou nápní. Nakonec posypaný drobenkou.

Nadívaný fogoš (candát), pečený v pergamenu.

Fogoš, tedy candát zapečený, přelitý smetanovo-sýrovou omáčkou, obložený chřestem, posypaný osmaženou strohankou.

Fondán lze koupit, nebo si ho můžeme vyrobit i doma. Tato moderní metoda potahování dortů je velmi populární a umožňuje vytvořit opravdu originální dort.

Fondue je původně pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm, recept pocházející ze Savojska a francouzské části Švýcarska. Ovšem oblibu získal téměř po celé Evropě. Jak to tak bývá, existuje mnoho variant a především nekonečné množství surovin, které lze na tento recept použít.

Omáčka ze sýra, vína, třešňovice a koření určená k namáčení pochutin.

Recept původem z bývalé Jugoslávie. Mleté maso, smíchané s cibulí, česnekem, vejcem, strouhankou a nasekanou petrželí. Vše dochucené kořením, orestované, v podobě kuliček, v rozehřátém oleji.

Variace na vepřový minutkový guláš servírovaný ozdobený grilovanou klobáskou.

Plátky dušené roštěnky přelité krémovou omáčkou s vložkou rozpuštěné slaniny, žampiónů, zeleninového hrášku a okurek.

Fernet s grenadinou (griotkou).

Jelítka připravená na francouzský způsob. Jsou vyrobena z vepřového plecka, ramínka, koření a dalších ingrediencí, směs je plněná do střívek nebo uvařená v pekáči jako prejt.

Chutná studená omáčka vhodná k mnoha zeleninovým salátům.

Harmonie chutí v podobě skvělé polévky.

Známý francouzský recept na polévku připravenou z cibule, vína a dalších ingrediencí, servírovanou s plátky opečené bagety se zapečeným sýrem. Tento recept je poněkud pracnější, ale výsledek stojí zato!

Jedna z rychlejších variant přípravy slavné francouzské polévky z cibule, vína, vývaru a koření, servírovanou s opečenou bagetkou posypanou nastrouhaným tvrdým sýrem.

Jedna z variant oblíbené francouzské cibulačky, kdy se do vývaru přidá 3/4 níže uvedeného množství cibule, která se nechá rozvařit a 1/4 cibule se přidá na závěr a nechá jen změknout.

Jedna z variant na přípravu chutné francouzské polévky z cibule, bílého vína, masového vývaru a dalších ingrediencí, servírovaná ozdobená opečenými krutony z bagety a strouhaným sýrem.

Pokud máte v mrazáku či lednici sklenici s vývarem, je načase ji využít! Připravte si například tuto fazolovou polévku připravenou podle osvědčeného receptu z Francie. Lze ji uvařit do půl hodiny díky hotovému vývaru a konzervovaným fazolím.

Pikantní zálivka skvělá na čerstvé saláty.

Zálivka na saláty připravená z francouzské hořčice, smetany, nasekané zelené petrželky, bílého vína, pepře a soli.

Mladé hříbky opečené na másle, vhozené do čirého hovězího vývaru povařeného s vínem a zeleninou.

Paštika připravená pomocí vodní lázně z nastrouhané nivy, ořechů a smetany.

Veka plněná rajčaty, sýrem a cibulí, přelitá olejovou směsí, zapečená v alobalu.

Jedna z variant na zálivku určenou k ochucení zeleninových salátů.

Tento nápoj podáváme nakonec pohoštění, například ke kávě, s koktejlovou vidličkou.

Česnek nasekaný spolu s cibulí a estragonem, smíchaný s tvarohem.

Limonáda připravená pomocí šejkru.

Zapečené brambory s uzeninou a vejci.

Uvařené kostky rolované plece smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.

Další z mnoha variací na zapečené brambory s vejci, uzeným kuřecím masem a dalšími ingrediencemi.

Brambory prokládané opečenou uzeninou, cibulí a plátky vajec, zalité rozšlehanými vejci s mlékem, v troubě zapečené.

Naše české zapečené brambory, kterým říkáme francouzské brambory, znaly již naše babičky a prababičky. Přesto patří i dnes k jídlům, ke kterým se mnohá česká rodina ráda vrací. A těch variací co existuje! Zde je jedna podle naší kamarádky Nadi Indruchové.

Malé rolády naplněné na cibulce podušenými žampiony, orestované a potom podušené doměkka.

Makronky jsou původem z Itálie, ale největší zalíbení v nich našli právě Francouzi. Jsou malé, buclaté, křupavé navenek a měkké zevnitř, a přitom k jejich výrobě stačí jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept podle cukrářky Ivety Fabešové.

Máslo s moukou sloužící k zahuštění a zjemnění pokrmů, jako omáček, masových směsí, gulášů ….

Rybí závitky plněné sýrem, přelité vinnou omáčkou, v troubě zapečené.

Recept z Alsaska na slané preclíky vhodné nejen jako příloha, ale také jako pochutina k vínu či pivu.

V octovo-olejovo-cibulové marinádě naložené kuřecí řízky, osušené, obalené v těstíčku a usmažené v oleji dozlatova.

Slané pečivo z mouky, másla, droždí a mléka.

Škvarky z bůčku, vepřového sádla a bílého vína, servírované s francouzskou hořčicí a bagetou.

Sladká snídaně francouzských králů. Dnes si na ni můžeme pochutnat i my. Stačí trochu času a dobré suroviny včetně, nejlépe čerstvého, sezónního ovoce.

Housky plněné karamelizovanou cibulí, šunkou a mozzarellou, namočené ve vaječné směsi, opečené dozlatova.

Klasická sladká francouzská snídaně, plátky toustového chleba slepené k sobě skořicovým máslem, pak obalené v těstíčku z vejce, skořice, mléka a cukru, usmažené pěkně dozlatova, servírované posypané cukrem nebo přelité sirupem.

Tato zeleninová polévka je podle starého francouzského receptu, podává se horká s krajíčky chleba.

Steaky z 200 g pravé svíčkové zalité smetanovou omáčkou.

Sladkokyselá chuť tohoto francouzského dezertu skvěle vynikne ve spojení s kvalitní kávou.

Dobře promíchaná směs hořčice s olejem a octem, která tvoří řídkou emulzi bez hrudek.

Směs hořčice s olejem a octem. Dresink voní a chutná po hořčici, vyniká kyselost octa.

Guláš z hovězí kližky, vepřové plece, nakládaných fazolí, červeného vína a dalších ingrediencí.

Karotka nakrájená na kolečka, povařená spolu s česnekem v mírně osolené vodě, servírovaná jako salát přelitá domácím dresinkem.

Čekáte návštěvu a nevíte, čím ji pohostit? Nebo jste jenom dostali na něco chuť a přemýšlíte, co zobnout? Právě pro tyto situace můžete připravit jednoduchý recept oblíbeného kuchaře Petra Stupky na slaný francouzský koláč neboli quiche. V náplni najdete anglickou slaninu, smetanu, vejce, cheddar a cibuli.

Plátek telecího, vepřového nebo i kuřecího masa obalený v mouce a rozšlehaném vejci, osmažený z jedné strany s kousky šunky smíchanými s vajíčkem.

Salát ze sterilované zeleniny nakrájené na kostičky, s jablkem a ochucenou majonézou.

Svačinový salát ze směsi zeleniny a vařených brambor nakrájených na pravidelné kostičky, spojený ochucenou majonézou.

Salát ze směsi zeleniny a vařených brambor nakrájených na pravidelné tvary kostiček spojený ochucenou majonézou.

Salát ze směsi brambor, zeleniny a šunky spojený ochucenou majonézou.

Salát ze zeleniny a jablek spojený majonézovou spojkou.

Tento, v domácích podmínkách, vyrobený sýr podáváme nejlépe s bílým pečivem.

Pokud vám chybí francouzské metropole a zakládáte-li si na sladkých snídaních, vyzkoušejte recept na křupavý French toast podávaný s tvarohem, čerstvým ovocem a nasekanou čokoládou posypaný opraženými Corn flakes.

Snídaňový toustík obložený plátkem sýra, zapečený, podávaný ozdobený volským okem.

Sezóna jahod je zkrátka časem radosti a kulinářské inspirace. Zařaďte jahody do svého jídelníčku a vychutnejte si tento úžasný dar přírody. Vyzkoušejte například tento recept, inspiraci od Penny.

Lehký a chutný recept na svačinu podle Drůbežářského závodu Klatovy, který vykouzlí úsměv na tváři každému strávníkovi.

Vaječné tousty obložené letním ovocem, dochucené medem nebo čokoládou a skořicí, ozdobené šlehačkou a mátou.

Z dopředu uvařených brambor, vařené mrkve, vařených fazolových lusků, majonézy a dalších ingrediencí připravený chutný přílohový salát.

Tradiční francouzský ovocný koláč s mandlovou nádivkou. V tomto případě je doplněný o půlky zralých meruněk.

Ačkoliv je Frank Sinatra primárně popisován jako zpěvák a muzikant, jeho pozoruhodný život zahrnuje také neméně významnou hereckou kariéru. K tomu čtyři manželství a jednu životní lásku, která se jmenovala Jack Daniel’s. Začalo to v roce 1947, když Frank posedával v jednom New Yorském baru. Od svého přítele, komika Jackieho Gleasona, chtěl doporučit drink, který mu pomůže upustit páru. Jackie mu na to řekl: „Jack Daniel’s. To je přesně to, čím bys měl začít.“ A tak vznikl příběh, v němž má tato americká whiskey v životě Franka Sinatry své nezastupitelné místo.

Hovězí pečeně připravená na paprikovém základě.

Hovězí zadní nebo plec okořeněná, prošpikovaná tenkými párky, podušená v tlakovém hrnci doměkka, servírovaná nakrájená na plátky s chuťově po koření výraznou zahuštěnou omáčkou připravenou ze základu, ve kterém se dusilo maso.

Světlá, krémově zahoustlá, po paprice narůžovělá polévka, servírovaná s vložkou nakrájených párků.

Skvělá svačinová polévka nastavená párky a bramborem, dříve, v minulém století, hojně oblíbená v automatech, bufetech a závodních jídelnách.

Krémově zahoustlá, po paprice narůžovělá, polévka s vložkou nakrájených párků a brambor.

Vyuzené párky vyrobené z hovězího masa, vepřového libového plecka, vepřového výřezu, vepřových laloků, vody a koření.

Studená káva, vyšlehaná z rozpustné kávy a mléka, vhodná ke konzumaci především v letních měsících.

Rajčatové omáčky jsou klasika. Co ale vyzkoušet něco nového? Třeba trendy omáčku z pečených paprik. Stačí šoupnout papriky do trouby, rozmixovat je a zjemnit dle potřeby smetanou. Tento recept skrývá ještě oblíbený salám každého Španěla, chorizo, které je typické svou chutí uzené papriky, která je jeho definující ingrediencí. Tuto dvojitou nálož hluboké chuti pečené a uzené papriky doplňte šťavnatými cherry rajčaty a dozdobte bazalkou a parmezánem. Ideální recept pro ty, kteří chtějí experimentovat, ale ne zas tak moc.

Míchaný nápoj z Paříže. Míchá se ze šampaňského, koňaku a citrónové šťávy

Míchaný nápoj z Paříže. Míchá se ze šampaňského, tequily, javorového sirupu a citrónové šťávy.

Míchaný nápoj z Paříže. Míchá se z šampaňského, ginu, brandy a citrónové šťávy.

Míchaný nápoj z Paříže. Míchá se ze šampaňského, ginu a citrónové šťávy.

Míchaný nápoj z Paříže. Míchá se ze šampaňského, bourbonu a citrónové šťávy.

Na cibulovém základě orestovaná vepřová játra, promíchaná s vejci.

Časově náročný, ale jinak skvělý chlazený punč z ovoce, bílého rumu, ginu, bílého suchého vína a cukrového sirupu.

Typický valašský koláč, velký tenký a kulatý, zdobený povidly, tvarohem, hruškami, mákem …

Masové kuličky servírované spolu s teplou citronovou omáčkou a rýží nebo těstovinami.

Frikedelky z mletého masa, žloutku, housky, petrželky, cibule a hořčice, obalené ve slanině, na oleji opečené, podávané se zapečenými bramborami.

Recept z Ameriky na karbanátky připravené z mletého hovězího masa, tvarohu, vejce, cibule a dalších ingrediencí, usmažené na pánvi na oleji.

Oblíbená německá klasika, tedy na oleji opečené masové kuličky servírované s bramborovým salátem.

Recept z New Yorku na masové kuličky (karbanátky) servírované s osmaženou cibulí, ozdobené petrželkou.

Dušené kousky z králíka s bylinkami, zalité vínem.

Pomleté hovězí zadní, promíchané s nasekanou cibulí, tvarohem, vejcem, petrželkou a kořením, ve tvaru placek usmažené na rozpáleném oleji dozlatova.

Smetanová polévka z jižních Čech. Se třemi druhy cibule, brambory, smetanou a naloženými houbami.

Palačinkové placky pokrájené na proužky a orestované na oleji, chutná vložka do polévek.

Kuřecí křidélka opečená ve fritovacím hrnci, ochucená česnekem, solí nebo vegetou a grilovacím kořením.

Chutný oběd, večeře nebo i občerstvení na různá párty a oslavy. Jde o velice jednoduchý recept, ke kterému je ovšem potřeba fritovací hrnec a také čerstvé pečivo.

Chlebová pikanterie.

Nevaječná? Ano! Protože i vegani chtějí čas od času jídlo, na které byli zvyklí velkou část jejich života. Jak na to jinak? Tak pojďme. Níže dostanete veškeré informace, které potřebujete k vytvoření tohoto chutného a skoro stejně jednoduchého pokrmu, jako klasická vaječná omeleta.

Uvařené těstoviny fusilli (tenké makarony, penne, rigatoni …) spolu se zeleninou, zapečené dozlatova s vejci a dvěma druhy sýrů.

Koktejl připravovaný v mixéru a to z tequily, triple sectu (nebo pomerančového likéru) a ledové tříště.

Dobrota pro dobrou náladu: zdravé ovoce, jogurt, bohatý na vápník i kyselinu glutamovou, mléko a k tomu ještě skvělé osvěží v teplých dnech… Skloubit lehkost, skvělou chuť, a ještě pomoci zdraví nemusí být tak složité. A zmražený jogurt navíc připravíte během pár minut…

Chlazený punč z červeného šumivého vína, tmavého rumu, pomerančového a ananasového džusu, citrónové šťávy, cukrového sirupu a zázvorové limonády.

Koktejl s lahodnou chutí z tequily, triple sec nebo Cointreau a grapefruitového džusu.

Indický moktejl z čistého jogurtu, džusu, citrónové šťávy a cukru.

Inspirujte se i tímto receptem s instantní novinkou Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu. Pozor, přidán i video recept!

Tip na krabičkový oběd. Ať si ho dáte do krabičky, termosky nebo vhodné sklenice, určitě si na něm pochutnáte kdekoliv i mimo domov. V práci, na výletě…

Těstoviny zapečené s žampionovými hlavičkami plněnými masovou směsí, přelité smetanou promíchanou se strouhaným sýrem.

Uvařené těstoviny promíchané s ochucenou špenátovou omáčkou, opraženými piniovými oříšky a listy špenátu, posypané strouhaným parmazánem.

Uvařené těstoviny promíchané s podušenými žampiony, kukuřicí a hráškem, servírované posypané parmazánem.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.