REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


CH

Chai čaj je tradiční indický nápoj z černého čaje, mléka a koření, který v zimních měsících dokáže odehnat chmury ze špatného počasí. Má netradiční chuť a skvěle zahřeje.

Domácí vyuzené klobásky sice dají trochu práce, ale výsledek stojí za to! Rozpis na 10 kg klobás.

Doma vyuzené klobásky ze směsi zadního hovězího, vepřové krkovičky, vepřového výřezu, česneku, hovězího vývaru a koření, natlačené ve sdíraných střívkách.

Paštika vyrobená z vepřové plece, bůčku, hladké mouky a vejce, kromě jiného dochucená paštikovým kořením, ve formě naplněná vejci uvařenými na tvrdo.

Polévka z černého piva, chleba a koření, podávaná s opečenou klobásou.

Jednoduchá pomazánka skvělá jen tak, na chleba, ale hodí se i na chlebíčky či jednohubky. Recept, který stojí za vyzkoušení!

Povařené kostky bůčku spolu s cibulí a česnekem dochucené kmínem a solí, zalité vodou, pak rozmixované ručním tyčovým mixérem.

Kousky vepřové plece nebo kýty okořeněné, naložené v oleji, napíchané na grilovací jehly spolu s kolečky klobásy, slaniny a cibule, grilované na venkovním grilu ve formě špízu. Rozpis na 2 porce!

Na grilovacích jehlách napíchané kostky vepřové kýty nebo plecka, silnější kolečka klobásy, plátky anglické slaniny, papriky a cibule, “šavle” grilované na roštu grilu.

V domácích podmínkách vyrobené klobásy z vepřové krkovičky, vepřového výřezu, zadního hovězího masa, vody a koření. Klobásy jsou tepelně upravené uzením, popřípadě je dovařujeme ve vodě.

V remosce na másle upečené kuřecí čtvrtky, ochucené kmínem a oblíbeným kořením. Jednoduchý klasický recept na kuřecí maso.

Mazanec z kynutého těsta dochucený rozinkami, sušeným ovocem a mandlemi, posypaný nasekanými mandlemi a moučkovým cukrem.

Salát z nakrájené papriky, rajčat, točeného salámu a cibule, dochucený smíchanou majonézou s jogurtem, posypaný nasekanou pažitkou.

Opečený toastový chléb potřený máslem a hořčicí, obložený anglickou slaninou, sterilovanou okurkou a cibulí.

Jednoduchá úprava mletého vepřového masa spolu se zeleninou, recept ze staré kuchařky z 60. let minulého století.

Chalva má bohaté využití v sladké kuchyni, například na zvýraznění chutí kaší, polev, na zdobení, nebo se jí jen tak, například k čaji nebo kávě.

Koktejl ze šampaňského, koňaky (brandy) a hořké.

Koktejl z brandy a rosso vermutu s dvěmi kapkami hořké.

Recept původem z Francie na chutný ovocný dort.

Skvělá svačina k dobře vychlazenému pivu.

Plátky z vepřové kýty potřené bramborovým těstem, zabalené v alobalu a upečené v předehřáté troubě doměkka.

Kompot s vínem a rumem.

Z pravé svíčkové, v troubě pod grilem, připravené maso, podávané, v tomto případě, s bylinkovým máslem.

Salát z nakrájených nudliček uzeniny a sýra s kolečky cibule a nadrobno nakrájenou pažitkou, přelitý zálivkou.

Chcete zkusit, jestli je spojení čaje a sýru, navzdory prvnímu zdání, dokonalým partnerstvím? Nabízíme jeden z mnoha možných receptů na cheese tea.

Grilované masové placičky spolu s plátkem sýru, servírované v grilované bagetě s listem salátu, majonézou a kolečky cibule.

V lesích se to začíná pomalu modrat, a tak nadešel čas borůvkových knedlíků, koláčů a žahourů. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného, tak pro Vás Karolína Kamberská připravila tento neodolatelný Cheesecake s borůvkami. Recepty od Karolíny Kamberské.

Pečený chutný dezert z čokoládového základu ochuceném smetanovým sýrem, malinami a dalšími ingrediencemi.

Sladká tečka na konec patří do všech světových kuchyní. I do té italské. Máme tu další z receptů www.laformaggeria.com. Oslaďte si život a vyzkoušejte tento sladký dezert plný smetany a ovoce servírovaný v pohárech nebo ve skleničkách, inspirovaný klasickým cheesecake.

Co jiného naservírovat svému milovanému protějšku než aromatickou maracuju snoubící se s exotickou tonkou a mangem? Vyzkoušejte tento cheesecake pro zamilované. recept od cukrářského mistra Josefa Maršálka.

Slavný americký dort připravený z krémového sýra nebo tvarohu a dalších ingrediencí.

Oblíbený cheesecake s korpusem ze sušenkového těsta a náplní z tvarohu, bílé čokolády, citrónové šťávy a jogurtu. Přelitý višňovou omáčkou.

Tip na silvestrovský cheesecake připravený z korpusu z TUC krekrů a másla, náplně z tvarohu, Lučiny a dalších surovin. Cheesecake nakonec ozdobený teplým karamelem, servírovaný dobře vychlazený.

Jedna z variant na legendární cheesecake, dezert z USA.

Těsto z rozdrobených nebo rozmixovaných máslových sušenek a dalších ingrediencí předpečené, naplněné smetanovou náplní, dopečené v troubě dozlatova.

Cheesecake je dezert oblíbený po celém světě, tento recept je další z inspirací Ládi Hrušky.

Jak málo ingrediencí někdy stačí na chutný pokrm. Tento cheesecake je asi rekordmanem, dá se totiž připravit jen ze tří surovin! Z mascarpone nebo krémového (smetanového) nesoleného sýra, bílé nebo tmavé čokolády a vajíček. Recept pochází z Japonska, v originále má název: Japanese soufflé cheesecake.

Osvěžující, posilující nápoj z Cherry brandy, třešňovice a žloutku.

Takto sýrem naplněné, marinované cherry papričky podáváme jako předkrm, přílohu ke grilovaným či uzeným masům, či například jako vhodnou součást studených obložených mís.

Na másle opečená játra, podušená zalitá cherry nebo portským vínem, později smetanou, játra pak rozmixovaná, paštika dochucená kořením a zjemněná máslem a další smetanou.

Rychlé ovocné jednohubky, kterými potěšíte hlavně děti, protože připomínají tolik oblíbená cake pops – dortová lízátka. Vytvořte několik variant a uvidíte, které u malých nenasytů zabodují.

Horký nápoj z třešňovice a kompotových višní.

Domácí chleba upečený v troubě z kynutého těsta připraveného z hladké, celozrnné a pšeničné mouky, droždí, cukru, medu, chia semínek, vlažné vody a soli.

Lívance připravené ze špaldové mouky, chia semínek, mandlového, kokosového, sójového, nebo i klasického kravského mléka, cukru, prášku do pečiva a špetky soli, usmažené na lívancové pánvi, servírované například pokapané javorový sirupem, nebo potřené džemem, čokoládou, posypané ořechy, ozdobené ovocem …

Marmeláda připravená z rozmixovaných jahod, chia semínek, nastrouhané kůry z bio citronu a vanilkového extraktu.

Sladké zdravé mlsání podle receptu připraveném společností Česká veganská společnost. Jde o pohár z rozmixovaných ostružin spolu s agáve sirupem a kokosovým mlékem, rostlinného jogurtu a chia semínek.

Zeleným chia pudinkem s Blendeou můžete mile překvapit při víkendové snídani do postele nebo si jej třeba nachystat do uzavíratelné skleničky, v pondělí si trochu déle pospat a zblajznout ho v MHD cestou do práce. V uzavíratelné skleničce s ním spoustu parády uděláte i na výletech, kde výborně poslouží jako svačinka.

Rozmixované banány spolu s kokosovým mlékem, medem a chia semínky, servírované ozdobené drobným ovocem.

Přinášíme další variaci oblíbeného CHIA PUDINKU. Tentokrát vám chuťové buňky probudí BAOBAB – velmi zajímavá super-potravina kyselkavé chuti.

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale je potřeba započít ji přibližně půl dne předem. Tolik času totiž potřebují semínka chia, aby krásně změkla a vytvořila rosolovitou hmotu podobnou pudinku.

Recept na autentické chiles en nogada, slavnostní jídlo v barvách mexické vlajky. Jde o starý rodinný recept z Mexika z 50. let 20. století. V tomto jídle Mexičané dokázali spojit ostrou chuť chilli papriček se sladkými tóny některých dalších surovin. Pokrm se ve velkém servíruje především v den nezávislosti Mexika, tedy v polovině září.

Opečené kostky masa dušené na cibulovém základě s rajčatovou omáčkou, kořením a česnekem doměkka.

Předvařené brambory plněné směsí z mletého masa, chilli papričky a dalších ingrediencí, zabalené do alobalu, na grilu dopečené.

Oblíbené jídlo z Texasu které však pochází z Mexika. V Americe se stal tento pokrm populární v době “zlaté horečky”, kdy ho tamější hledači zlata vařili přímo v kotlíku na otevřeném ohni.

Je slavný pojem z Texasu z dob zlaté horečky v Americe, kdy tamější hledači pokladů vařili tento pokrm přímo v kotlíku na otevřeném ohni. Původ má ovšem tento recept v Mexiku.

Hovězí mleté maso podušené na cibulovém základě spolu s rajčaty, paprikou, celerem, červený vínem a dalšími ingrediencemi.

Chilly Con Carne je jednou z texaských specialit. Toto jídlo je velmi jednoduché na přípravu, avšak chuťově velmi vyvážené a výrazné. Hlavní přísadou jsou chilli papričky. Jako přílohu doporučujeme zvolit bílý chléb, anebo kukuřičnou tortillu.

Inspirováno receptem z pořadu Jamie vaří rychlovky. Mleté hovězí maso opečené zprudka na oleji, zalité rozmixovanou tomatovou omáčkou, podušené doměkka spolu s dalšími ingrediencemi.

Mleté hovězí maso podušené s dalšími ingrediencemi, zapečené s polentovými knedlíčky.

Některé pokrmy vám svou vůní mohou připomenout dovolenou. Jedním z nich je také chilli con carne, jehož základem je mleté hovězí maso, fazole a samozřejmě nechybí pikantní chilli. Kdo bude chtít trochu experimentovat, může dát do jídla místo cukru hořkou čokoládu. A abyste se moc nenadřeli, zapojte do vaření vašeho parťáka, multifunkční hrnec (např. Salente Cuco). Autor receptu, kuchař Petr Stupka, vám přeje dobrou chuť!

Rajčatová šťáva ochucená worcesterskou omáčkou, utřeným česnekem, rozdrcenými chilli papričkami …

Sladké vám nic neříká, zato ostrému jídlu dáváte zelenou? Stačí trocha chilli hořčice a váš pokrm bude mít říz. Záleží pouze na vaší chuti, jak moc ostrou hořčici připravíte. Chilli hořčice přijde vhod jak během letního grilování, tak i při marinování masa. Jen při experimentování s chilli dejte pozor, aby vám z toho nebylo až příliš horko.

Tento chilli jam se hodí téměř ke všem druhům studených mas. Postačí vám food processor, do kterého nahážete všechny suroviny a pomelete na jemno. Vřele doporučuji vyzkoušet.

Cukrářským sáčkem naplněné formičky na pralinky sladkou voňavou čokoládovou hmotou, po ztuhnutí v mrazáku ještě hojně posypané holandským kakaem, servírované v papírových košíčcích jako sladké pokušení.

Marinované středně velké krevety, orestované, servírované s ochucenou majonézou. Skvělý silvestrovský teplý předkrm nebo také chuťovka k vínu.

Kuřecí stehna potíraná marinádou z chilli omáčky, mleté papriky, nasekaného česneku, sójové omáčky a oleje, pečená na grilu.

Změklé máslo smíchané s jemně nasekanou chilli papričkou.

Ostrá omáčka ke grilovaným masům.

Tato extra pikantní omáčka je obvzláště vhodná jako příloha ke grilovaným pokrmům, především k rybám a mořským plodům.

Tato ostrá omáčka je skvělá jak k zelenině, tak k různě upraveným masům.

Ostrá rajčatová omáčka vhodná k přelití čerstvě uvařených těstovin.

Doma vyrobená pikantní sladko-kyselá omáčka, skvělá k pečeným, dušeným, či grilovaným masům, do omáček apod.

Vyzrálé švestky podušené s octem, drceným česnekem, chilli, zázvorem, hřebíčem a novým kořením. Po provaření uzavřené do skleniček.

Další z inspirativních receptů firmy Hellmann`s. Tento je na osolenou vepřovou panenku hojně potřenou grilovací omáčkou Hellmann`s Brazilian Hot Churrasco, posypanou strouhankou a upečenou na grilu obalenou ve slanině.

Jedna z variant marinády vhodné na marinování krevet a mořských plodů.

Klasická majonéza s přídavkem chilli omáčky, zelené papriky, pažitky a kapie.

Z roštěnky nakrájené nudličky masa, opečené na oleji, podušené s kapií.

Další z kategorie minutkových gulášů, tento je připravený z odblaněné hovězí svíčkové, cibule, rajčatového protlaku a koření. Guláš je mírně ostrý, skvělý servírovaný s opečenými brambory či hranolky.

Nejde o klasický, dlouho dušený guláš s kusy masa, ale spíše o rychlou minutku. V kuchařkách i na internetu najdete mnoho receptů na minutkové guláše. Při jejich přípravě je důležité použít maso, které se hodí na jeho krátkou přípravu na pánvi. Rychlému změknutí masa přispívá i nakrájení na drobné kostičky či nudličky, na rozdíl od klasických, dlouho se táhnoucích, gulášů, při jejich přípravě naopak používáme větší kusy masa.

Guláš připravený do 30 minut může chutnat také skvěle! Tento recept je na minutkový guláš připravený z hranolek pravé svíčkové, cibule, worcesterské omáčky, kápií, kečupu a koření.

Míchaný nápoj z tequily, limetkové šťávy a jablečného džusu.

Skvělá argentinská omáčka k hovězím steakům. Má mnoho variant, v Uruguay se přidává čerstvé oregano, v USA čerstvý koriandr. Jsou známé i varianty s jemně nasekanou červenou paprikou. Omáčku lze použít jako marinádu, do které steaky naložíme, nebo omáčkou hotové steaky přelijeme.

Na olivovém oleji opečená cibule a česnek, smíchaná s bylinkami, octem a kořením, omáčka vhodná jako příloha ke grilovaným masům.

Další recept z rubriky TV Nova “Vaříme levně a chutně” od Ládi Hrušky.

Jednoduchý recept, z mexické kuchyně, na mlsání k televizi k vínu či pivu. Chipsy, připravené podle tohoto receptu, se podávají teplé s tradiční mexickou omáčkou salsou, nebo mexickou omáčku můžeme nahradit například ajvarem.

Miska plná chutných uzených kousků lososa servírovaného spolu s rýží suši, okurkou a zázvorem.

Chlazený rozmixovaný nápoj z mléka, jogurtu, borůvek, banánu a javorového sirupu.

Vařené brambory promíchané s povařeným sírovcem a dalšími ingrediencemi, podávané dobře vychlazené jako obědový salát.

Silný černý čaj, dobře vychlazený, servírovaný s několika kostkami ledu a plátkem citrónu nebo pomeranče.

Dopředu uvařený a vychlazený černý čaj, servírovaný s moštem z hroznů nebo jablek, ledem a plátkem citrónu.

Pomazánka z restované červené cibule. Zjemněná krémovým sýrem mascarpone a podávaná na chlebu Darken.

Jedna z nejčastějších svačin, či přesnidávek, chléb namazaný máslem a obložený ovocem, či zeleninou. Hlavně pro inspiraci Vám níže uvádíme některé tradiční ingredience:

Chléb potřený plnotučnou hořčicí, obložený na pánvi usmaženou vaječnou omeletou, ozdobený cibulí a kyselou okurkou. Za totality se tento chleba s vaječnou omeletou prodával v rychlém občerstvení pod pojmem smaženka, nebo vaječná smaženka, někde se jí říkalo také vaječnice.

Lehká svačinka nejen pro štíhlou linii.

Nedokrojený bochník chleba promazaný máslem plněný plátky uzeného masa, jarní cibulkou a nivou. Zabalený do alobalu a zapečený.

V minulosti pravidelná snídaně či večeře mnoha českých rodin. Krajíce chleba potřené máslem a obložené tvarůžky, posypané kmínem, pepřem, červenou mletou paprikou a kolečky jarní cibulky nebo pórku.

Tip na zdravou snídani, svačinku či večeři. Stačí málo, čerstvý chléb podle vašich preferencí, máslo, bylinky a například sedmikrásky na ozdobu. Variací může být více, ještě přidat vejce, či jinou vhodnou surovinu, ale nezapomínejme, že někdy je více, méně!

Další levný recept Ládi Hrušky, tentokrát na chutný domácí chléb.

Plátky bílého chleba potřené sýrovou pomazánkou, zapečené v troubě, servírované ozdobené plátky mladých kedluben, ředkviček apod.

Chleba prokládaný šunkou, rajčaty a špenátem, posypaný ricottou, zalitý ochucenými vajíčky, zapečený dozlatova.

Chlebánky, nebo také chlebové kramfleky je recept našich prababiček na využití tvrdého chleba, který byl ochucený podobně jako bramborák.

Chlebíčky z bílé veky potřené balkánským sýrem, dozdobené taveným sýrem, vějířkem sterilované okurky a petrželkou.

Plátky bílé veky potřené křenovým máslem, obložené uzeným lososem.

Plátky bílé veky obložené pikantním salámem obaleným v pepři, kyselou okurkou, vajíčkem a majonézou.

Pečený chlebíček z mouky, vejce, cukru, kandovaného ovoce, datlí a dalších ingrediencí.

Plátky bílé veky potřené máslem a obložené debrecínskou pečení a vajíčky.

Bistro Sisters u vás doma – udělejte si chlebíček s dýňovou pomazánkou, sušenou jelení kýtou a brusinkami. Jako základ tohoto chlebíčku jsme zvolili klasickou chlebíčkovou veku – kombinace vláčné máslové veky a dýňové pomazánky je fantastická. Jestli ale upřednostňujete tmavé pečivo před světlým, můžete sáhnout po celozrnném žitném chlebu.

Plátky bílé veky potřené máslem a pokladené dobře vychlazeným kaviárem, ozdobené citrónem, paprikou a petrželkou.

Tento avokádový chlebíček je variace na klasickou verzi, co si můžete dát v každé lepší kavárně. V tomto receptu je avokádo zpracováno do pesta a jeho přirozená oříšková chuť je ještě zvýrazněna kešu oříšky. Krevety jsou pak pomyslnou třešničkou.

Olejovkami obložená bílá veka s máslem, cibulí, sterilované papriky, zdobená plátkem citrónu a snítkem petrželky.

Pečený sladký chlebíček z mouky, vejce, rebarbory a dalších ingrediencí.

Plátky bílé veky potření máslem a obložené tresčími játry.

Plátky bílé veky obložené tvarůžky, ozdobené máslovou růžičkou.

Plátky bílé veky potřené bramborovým salátem, obložené kousky masa z vykostěného uzenáče, posypané nadrobno nakrájenou cibulí a ozdobené kouskem kapie.

Plátky bílé veky potřené máslem a obložené lososem, kolečky vejce a snítky petrželové natě.

Chlebíčky z bílé veky potřené máslem a ozdobené uzenými šproty, cibulí, kolečky vajíček a petrželí.

Plátky bílé veky obložené vlašským salátem, šunkou, okurkou a vajíčkem.

Plátky bílé veky obložené vlašským salátem, šunkou a salámem, okurkou, paprikou a vajíčkem.

Plátky bílé veky potřené máslem a obložené šunkou a tvrdým sýrem.

Plátky bílé veky potřené máslem a obložené tvrdým sýrem a salámem.

Občas je dobré v kuchyni připravit i něco “neobvyklého”. Tento recept je výborný a velmi inovativní! Je to vlastně koláč s jablky a oříšky připravený ve formě na biskupský chléb, nebo jiné formě ve tvaru truhlíku.

Tento salát má původ v klasickém bramborovém chlebíčkovém salátu, který se vyráběl v minulém století podle tehdejších norem. Gramáže jsou, od původní receptury, jen drobně upravené. Salát, jak jeho název napovídá, je především vhodný na chlebíčky. Dodává jim výtečnou chuť. Stačí veku či bagetu pokrýt tímto salátem, přidat nějakou uzeninu, například šunku, vejce, sýr…. získáte tak chlebíčky, po kterých se na vaší párty jen zapráší.

Tyto chlebíčky se zvlášť dobře hodí jako teplý předkrm anebo jako mezichod.

Plátky bílé veky, nebo i jiného vhodného pečiva, obložené čertovskou pomazánkou, chlebíčky dále ozdobené plátky salámu, na tvrdo uvařenými vejci, půlkami cherry rajčátek, kolečky okurky hadovky a ředkvičky.

Chlebíčky z tmavého chleba obložené upečenou červenou řepou a kozím sýrem, pokapané medem a olivovým olejem, v troubě zapečené.

Chlebíčky potřené směsí z marinovaných jater podušených na slanině spolu s cibulí a česnekem, servírované posypané petrželkou a zrníčky granátového jablka.

Jedna z možností, jak servírovat marinovaného lososa. Gravlax je velice chutný na čerstvém pečivu, doplněný o chutnou pomazánku, vejce, okurku, majonézu a především snítky kopru a kousky citronu. Lososa můžeme také jen pokapat citronovou šťávou, rozhodně však na citron nezapomeňte, dodává totiž marinovanému lososu, spolu s čerstvým koprem, tu správnou chuť.

Javorovým sirupem, vanilkovým cukrem a rozmačkanými jahody ochucený tvaroh, natřený na plátky veky.

Na plátcích bílé veky namazaná pomazánka z krabích tyčinek ozdobená citrónem, proužkem červené papriky a kouskem salátu.

Uzený losos prolisovaný spolu s máslem, servírovaný na bílém chlebu zdobeném sterilovaným chřestem.

Míchaná vejce obložená na topinkách se sardinkami.

Chleby potřené máslem, obložené opečenými sledi, ozdobené cibulí nebo usekanou petrželkou. Pokrm obsahuje vitamín D.

Plátky bílé veky potřené pomazánkovým máslem, zdobené kolečky rajčat a ochucenou majonézou.

Opečené plátky bílého chleba, zapečené se směsí z vajíček, rajčat, cibule a sýra.

Plátky tmavého chleba potřené pomazánkou z brynzy, rajského protlaku, másla, hořčice a mleté papriky, ozdobené plátky rajčat.

Plátky bílé veky potřené máslem a zdobené rostbífem,majonézou, rajčetem a kolečkem cibule.

Opečené krajíčky bílé veky potřené ochucenými tresčími játry.

Jedna z variant na chutné chlebíčky potřené doma vyrobenou vajíčkovou pomazánkou a obložené plátky sýrů, kolečky okurek, ředkviček a vajec a dalšími dobrotami.

Jednoduché a rychlé občerstvení.

Žitný chléb pomazaný máslem, obložený slanečky a pokrytý šlehanou smetanou.

Bílý chléb pomazaný máslem a pokladený plátky sýra a krevetami, ozdobený majonézou a čerstvou petrželkou.

Plátky bílé francouzské bagety potřené máslem, obložené nivou, čerstvými fíky a hrozny vína.

Plátky bílé veky potřené máslem a obalené v nastrouhaném sýru, zapečené v troubě.

Zapečené plátky bílé veky potřené směsí z nastrouhaného tvrdého sýra smíchaného s vejci a máslem.

Další svačinová inspirace pro naše nejmenší. Plátky chleba potřené lučinou, obložené šunkou a z plátků sýra vykrojenými postavičkami.

Chleboráčky, bramboráčky z chleba se skvěle hodí jako příloha k různým masům s omáčkou, ale moc dobré jsou jen tak, například k pivu či vínu. Jde o recept vhodný na zpracování staršího chleba.

Drobenka vhodná na dochucení těstovinových pokrmů, zapékaných slaných nádivek … jídlu dodá vůni a křupavost.

Z receptů našich babiček. Chleba orestovaný s cibulkou, povařený s bujónem a doplněný o ztracené vejce.

Omáčka připravená povařením cibule s hřebíčky, mlékem, bílou vekou a kořením, umíchaná dohladka a zjemněná máslem.

Povařený kus předního hovězího masa nebo oháňky, servírovaný nakrájený na plátky s omáčkou z orestovaných chlebových kůrek a dalších ingrediencí.

Opravdu netypická omeleta z krajíce rozlámaného chleba, vajíček, salámu a slaniny.

Na tuto polévku můžeme využít starší chleba, který nám zbyl z předchozích dnů.

Po staročesku připravená polévka připravená ze sušených hub, kůrek chleba, mléka, másla a koření.

Italský recept na tradiční chlebovou polévku z vývaru a kostek chleba dochucenou houbami a sýrem.

Hutná polévka z lidové kuchyně.

Chlebová polévka je pokrm, který v sobě nese vůni tradice a pohodlí domova. Tato jednoduchá, ale výživná polévka má své kořeny v kuchyních, kde se neplýtvalo ničím a každý zbytek chleba našel své využití. K přípravě chlebové polévky je ideální žitný nebo kváskový chléb. Ze zdánlivě obyčejné polévky však lze připravit mistrovské dílo, když sáhnete po kvalitním a čerstvém bochánku.

Polévka připravená ze staršího chleba, cibule, špekáčků, vejce a koření.

Polévka z kousků suchého chleba, vody, kostky masoxu, kořenové zeleniny, slaniny, vejce a květáku.

Recept ze Slovácka na jednoduchou polévku z kousků staršího chleba, podmáslí a dalších ingrediencí.

Chlebová strouhanka dříve nahrazovala dnes známou klasickou strouhanku z bílého pečiva. Sloužila hlavně na zahuštění pokrmů.

Bramboráčky připravené z chlebového těsta a kostiček anglické slaniny, ochucené česnekem, majoránkou, pepřem a solí.

Opečenky – chlebové placky ze starého chleba, slaniny, vajec a česneku. Skvělé jako příloha i mlsání k pivu.

Nakrájené kostičky staršího chleba, opečené na malém množství oleje dozlatova.

Kynuté chlebové placky upečené v troubě, vhodné k plnění masových nebo zeleninových směsí.

Chlebové kostky zalité horkým vývarem, smíchané s česnekem, majoránkou, moukou, mlékem a vajíčky. Smažené na oleji.

Krajíce chleba bez kůrky potřené pomazánkovým máslem s nadrobno nakrájenou paprikou, obložené listy salátu, plátky šunky, stočené do rolády a pak nakrájené na plátky.

Střídky z chleba mírně rozmočené, smíchané s vejci, hladkou moukou a kořením, usmažené dozlatova.

Toastový chleba potřený sýrem, obložený šunkovým salámem, obalený v trojobalu a usmažený dozlatova.

Polotovar na přípravu francouzské pizzy.

Nastrouhaný chleba ve vrstvách poskládaný s plátky jablek, doplněný o cukr, rozinky, vejce a mléko, zapečený v troubě dozlatova.

Menší bochník chleba nakrojený z vrchu do kříže, dochucený olivovým olejem, solí, bylinkami a sýrem, zapečený v troubě dokřupava.

Kvas vhodný na přípravu pečiva, nebo ochucený solí a kmínem vypracovaný na bochánky, upečené v troubě dozlatova.

Aby jste neměli problémy se zažíváním, při různých dietách, popíjejte tzv. chlebový nápoj.

Opečené kousky chleba servírované promíchané s červenou paprikou, cherry rajčátky a bylinkami, přelité zálivkou.

Smočený starší chleba promíchaný s cibulí, rajčaty a lístky bazalky, přelitý marinádou.

Plátky černého chleba potřené hořčicí, obložené dopředu upečeným bůčkem, kolečky cibule, okurkou a listy čerstvého salátu.

Plátky chleba potřené hořčicí, pokladené upečeným bůčkem, cibulí a okurkou, ozdobené listy salátu.

Polévka z telecího masa, kysané smetany, červené řepy….

Chlupáče, jinak také nazývané bosáky či drbáky, se běžně připravují z brambor. Tento recept je na zdravější variantu chlupáčů z cukety.

Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.

Recept našich babiček na tzv. drbáky. Bramborové knedlíky servírované jako příloha k pečenému masu, popřípadě také jako samostatný chod.

Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu, případně i jako hlavní chod.

Chlupaté knedlíky s povidly a tvarohem představují dokonalou harmonii mezi slaným a sladkým pokrmem. O původu chlupatých knedlíků se vedou spory, jedni tvrdí, že pocházejí z Krkonoš, podle jiných jsou ze Šumavy. V každém případě svůj název získaly podle menší vrstvy vysráženého škrobu, která se tvoří na jejich povrchu a připomíná chloupky. Základ knedlíků tvoří brambory, mnohostranně využitelná surovina, v tomto receptu vyladěná omáčkou ze švestkových povidel.

Knedlíky připravené z nastrouhané cukety smíchaná s moukou a rohlíky, uvařená ve vodě, servírovaní s osmaženou cibulkou.

Tento recept pochází z minulého století. Takto se připravuje ve Východních Čechách. Jde vlastně o klasické chlupaté knedlíky, které se servírují promíchané se smaženicí z lesních hub. I když pokrm nevypadá nijak vábně, kdo má rád houby, si na něm určitě pochutná.

Na cibulovém základě spolu s rajčaty podušené malé chobotničky.

V originále se tento recept jmenuje “Krasáto ochtapódi”. Tato variant je z pořadu “VIP Prostřenp” od pana Vágnera.

Takto připravený pokrm servírujeme s čerstvým pečivem a to jak teplý, tak případně i studený. Chobotnice na červeno se hodí i jako součást zeleninových salátů.

Menší chobotničky máčené v mléce, pečené v troubě na cibuli a česneku, podlité červeným vínem.

Síla vodky a kvalitní kávy je protkána jemným smetanovým likérem s pravou belgickou čokoládou, který se rozplývá na jazyku právě u tohoto koktejlu.

Na tvrdo uvařená vejce, máčená 24 hodin v osolené a okmínované vodě.

Lívance z kynutého těsta usmažené v lívanečníku dozlatova, servírované posypané skořicovým cukrem.

Choloděc je aspik s masem, vejci a zeleninou, obdoba našeho sulcu. Recept z ruské, ukrajinské, běloruské i polské kuchyně.

Pokrm z Alsaska. Uzené maso, klobásy, uzený bůček, zelí, brambory …. vše uvařené dohromady v jednom hrnci.

Alsaský hrnec, národní pokrm z Francie připravený z podušeného zelí spolu s několika druhy mas a klobásek.

Tradiční ruský recept na vodku pro nastydnuté. Po jejím loknutí vám skočí rovnou do nosu a z jejího prudkého ataku až zaslzí oči, ovšem dutiny se okamžitě vyprázdní! V různých variacích na tento recept se pak objevují v ingrediencích chilli papričky, hřebíček nebo zrnka pepře.

Recept pochází ze třicátých let 20. století. Překvapí svojí chutí, přitom rohlíky tam nejsou vůbec znát!

Cukroví usušené ve vlažné troubě, připravené z práškového cukru, nastrouhaných ořechů, vaječných bílků, citronové kůry a šťávy.

Povařený chřest obalený v ochuceném těstíčku a usmažený dozlatova, servírovaný s holandskou omáčkou.

Teplý předkrm z chřestu (špargle).

Recept na zeleninovou přílohu podle pana Jaroslava Sapíka z pořadu Česko na talíři. Volně upraveno ReceptyOnLine.cz.

Chřest s bolzanskou omáčkou z majonézy, vajíček, bílého pepře a petrželky je delikátní předkrm, který připravíte snadno a rychle.

V osolené vodě povařený chřest, servírovaný s omáčkou a vejci.

Oblíbené jídlo ve Francii, uvařený chřest podávaný s kousky vaječné omelety (nebo zabalený do omelety), přelitý holandskou omáčkou.

Uvařené nudle promíchané s opečeným chřestem, tymiánem, třešňovými rajčaty, citronovou kůrou a šťávou, podávané posypané strouhaným parmazánem.

Vařený zelený nebo bílý chřest, jehož sezóna právě začala, podávaný se smetanovou omáčkou, brambory, v páře dušenou šunkou a salátem z čerstvých listů rukoly.

Němci jsou jedni z největších konzumentů chřestu. Chřest, německy Spargel, je považovaný za královskou zeleninu. Tento recept je na königlich gemüse, upravenou jednoduše a chutně, jak ji upravují právě Němci.

Chřest uvařený doměkka, servírovaný zamotaný do opečených plátků šunky, hojně přelitý omáčkou z bešamelu ochucenou sýrem.

Ve vodě chvíli povařený chřest, okapaný zabalený do schwarzwaldské šunky, zapečený v troubě, servírovaný s pošírovaným vejcem.

Další varianta servírování zeleného chřestu. Stačí ho krátce uvařit, zabalit do šunky a pak do teplé, čerstvě usmažené palačinky.

Svazky chřestu uvařené v mírně osolené a oslazené vodě, zalité sladkokyselou zálivkou.

Ve vodě uvařený chřest, obložený slaninou, servírovaný spolu s ragú ze smržů a například opečenými brambory nebo opečenou bagetou.

Palačinky naplněné chřestem, servírované přelité dresinkem z dijonské hořčice, oleje, vody a nadrobno nasekaných bylinek.

Plátky šunky potřené ochucenou majonézou s vložkou sterilizovaného chřestu, poté zabalené do rolky, servírované vychlazené na listech hlávkového salátu ozdobené dílky citrónu a petrželkou.

Špargl neboli chřest, jako zdravý dietní předkrm, či příloha.

Recept na zavařený chřest. Díky chilli papričce a koření dostanou pazouchy chřestu naloženého a zavařeného podle tohoto receptu nádech pikantnosti.

Zavařování chřestu v nálevu – klasickým sladko kyselým nálevem zalité předvařené pazouchy chřestu, sterilované dobře uzavřené v zavařovacím hrnci.

Bílá polévka z vývaru z povařeného chřestu, smetany a koření.

Polévka připravená z nasekaného, povařeného chřestu, kostky bujónu a smetany, zahuštěná jíškou.

Krémová polévka z chřestu, smetany a dalších ingrediencí.

Polévka z povařeného chřestu a jarní cibulky, dochucená smetanou a kořením, ozdobená opečenou slaninou a jarní cibulkou.

Zajímavá varianta polévky z chřestu, mléka, vody, zeleninového bujónu a dalších ingrediencí, kterou nás opět inspiroval Láďa Hruška, reportér TV Nova.

A tentokráte jsme se zatoulali do francouzské kuchyně, ze které pochází právě tento recept. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Krémová polévka z chřestu, cibulek a smetany, při servírování ozdobená kousky uzeného lososa.

Recept z Mexika na polévku připravenou z čerstvého nebo konzervovaného chřestu, kuřecího vývaru a smetanového sýra nebo kysané smetany. Původní název: CALDO DE ESPÁRRAGO CON QUESO.

Rohlíčky z listového těsta naplněné anglickou slaninou a chřestem, upečené v troubě dozlatova.

Chlebíčky s chřestem, majonézou a jogurtem.

Na malé kostičky nakrájený chřest, paprika a cuketa, zelenina orestovaná doměkka, ochucená česnekem, pepřem a solí. Chutná zeleninová příloha k různě upraveným masům, nebo i samostatný vegetariánský chod servírovaný například s tvarohovými knedlíky připravenými na slano.

Spařený chřest smíchaný s podušenou rýží a orestovaným lilkem.

Pečený koláč z listového těsta plněný chřestem, mozzarellou, rozšlehanými vejci a strouhaným parmazánem.

Krémová polévka ze sterilizovaného chřestu rozmixovaného i s nálevem, světlé jíšky, vývaru, mléka, smetany a žloutku, dochucená muškátovým oříškem, servírovaná ozdobená hlavičky chřestu a posypaná nasekanou petrželkou.

Do poloměkka uvařený chřest, zapečený ve vrstvách s plátky brambor a šunky, přelitý ochucenou zakysanou smetanou.

Recept původem z Maďarska na chutný předkrm.

Salát z chřestu, rukoly, ředkviček, oliv a cherry rajčátek, servírovaný přelitý ochucenou zálivkou.

Salát připravený z povařeného chřestu, šunky prosciutto, cherry rajčátek, vajec uvařených na tvrdo, ředkviček …

Povařený zelený chřest v jarním salátu s nakrájenou šunkou, sýrem, rajčaty, kukuřicí, olivovým olejem, solí a pepřem.

Salát z povařeného chřestu, špenátu, rukoly, grepu a opečených krevet, přelitý ochuceným dresinkem.

Na kousky pokrájená a smíchaná zelenina, sýr a ovoce, směs přelitá sladkokyselou zálivkou, salát servírovaný doplněný o plátky opečeného kuřecího masa.

Vařený bílý chřest nakrájený na kousky, smíchaný s majonézou, servírovaný na listech hlávkového salátu spolu s plátkem citrónu, salát ještě ozdobený nasekanou petrželkou.

Salát z vařeného bílého chřestu s kousky grapefruitu a pomeranče, zalitý zálivkou z ušlehané smetany, majonézy, rajského protlaku, cukru, pepře a soli.

Chutný obědový těstovinový salát z penne, vařeného chřestu, cherry rajčátek a šunky, servírovaný ochucený česnekovo-olivovou zálivkou.

Gurmáni jsou nadšení, chřestová sezóna je v plném proudu! Proto by byl hřích nezahrnout ho do nějakého lákavého receptu. Tato zelenina je plná vitaminů a minerálů (C, E). Přináší našemu organismu řadu benefitů. Chřest je skvělou alternativou pro všechny, kteří moc nevyhledávají zeleninu a současně mají mlsný jazýček. My jsme ho využili v našem salátu. Ale nenechte se mýlit. I když se jedná o salát, najdete v tomto pokrmu plnohodnotný oběd nebo večeři.

Úhledně pokrájený uvařený chřest, přelitý ochucenou majonézou zjemněnou šlehačkou, ozdobený kornoutky šunky, dílky natvrdo uvařeného vejce a dílky rajčat.

Jednoduchý letní salát z mladého zeleného chřestu, žampionů a dalších surovin. Skvělý jako osvěžující bezmasí oběd nebo lehká večeře do letních veder.

Polévka vhodná při onemocnění chřipkou. Jedná se o drůbeží vývar nejlépe typu C ochucený česnekem, cibulí, zázvorem a pórkem.

Polévka z mléka, nudlí a medu.

Plátky housky spojené hustou zavařeninou, obalené a usmažené dozlatova.

Plátky veky namočené v mléce, obalené v cukru se skořicí a rozšlehaném vejci, usmažené dozlatova.

Regionální název pro polévku připravenou z brambor, hrubé mouky, vajec, mléka, cibule a koření.

Staročeská polévka servírovaná s noky z bramborového těsta.

Pokud jste doposud ještě nikdy nevyzkoušeli čerstvý a křupavý churro, který byl namočený v hustém a horkém kakau, pak jste ještě nezažili to nejlepší, co vám Španělská kuchyně může nabídnout. Jedná se o těsto smažené v horkém oleji dozlatova, sypané cukrem a podávané čerstvé a křupavé právě s horkou čokoládou nebo kakaem.

Pokud máte rádi sladkosti, pak byste neměli minout slavné churros – pochoutku vyrobenou ze smaženého těsta a posypanou cukrem a skořicí. Churros jsou oblíbené nejen jako ranní či odpolední pochoutka, ale také jako pozdní noční občerstvení pro ty, kteří si chtějí vychutnat něco sladkého po dlouhé noci. A okouzlit například návštěvu tím jednoduše můžete i vy. Je to snadné!

Churros po Česku? Proč ne! Jde o velmi lehký recept na sladké mlsání inspirované pravým španělským churros.

Svačinka ve tvaru činek na posilování, skvělá inspirace na občerstvení nejen pro malé školáky, ale i pro děti předškolního věku.

Čatní z nezralých rajčat.

Chutney se hodí ke grilovaným masům a sýrům. Chutná i s kozím sýrem nebo se sýry s bílou plísní na povrchu. Má pikantní, zvláštní kyselo-sladko-slanou chuť.

Chuťovky s dunajskou nebo čabajskou klobásou, sýrem a okurkou.

Kousky eidamu obložené čerstvým nebo kompotovaným angreštem, případně hrozny vína.

Kostky eidamu obložené vrstvou žervé nebo lučinou a ozdobené celou čerstvou jahodou.

Kostky eidamu obložené proužky uzeného lososa stočené do kornoutku, zajištěné párátky, podávané jako jednohubky.

Obdélníčky eidamu obložené dílkem mandarinky, sýrem a plátkem jablka, zajištěné párátky, podávané jako jednohubky.

Kostky eidamu obložené nakládanými cibulkami, servírované jako jednohubky zajištěné párátky nebo bodýlky.

Eidamové kostky obložené houbami naloženými v octe, servírované jako jednohubky.

Kostky eidamu obložené překrojenými dílky oloupaného pomeranče, spíchnuté párátky nebo bodýlky.

Na kostky nakrájený eidam, obložený růžičkou másla, třešní nebo višní a vlašským ořechem, doplněný párátkem nebo bodýlkem.

Kostky ementálu obložené banánem, vlašskými ořechy nebo višněmi, servírované jako jednohubky.

Obdélníčky ementálu potřené žervé a obložené půlkami vlašských ořechů, proužky kapie, kolečky čabajky a okurky, podávané jako jednohubky.

Na trojúhelníčku hermelínu posazená růžička másla, popřípadě doplněná o půlku vlašského ořechu.

Trojúhelníčky sýra potřené majonézou, posypané nastrouhanými ořechy, ozdobené kousky rajčat, servírované jako jednohubky spíchnuté párátky nebo jednohubkovými bodýlky.

Chuťovky z rohlíků se sýrem, majonézou a česnekem.

Malý plátek rohlíku s očkem z kyselé ryby, ozdobený okurkou a kolečkem cibule.

Plátek rohlíku s tvarohovým krémem a ananasem.

Opečený toustový chleba obložené okurkou, rajčetem a vejcem, servírované polité dresinkem a ozdobené řeřichou.

Z plátků bílého toastového chleba, měkkého kozího sýra a plátků pršutu připravené chutné jednohubky.

Plátky rohlíků potřené pomazánkou připravenou z tresčích jater, zdobené nadrobno nakrájenou cibulí.

Pikantní jednohubky z koleček slaných rohlíků, uzenářské pěny, feferonky a cibulek, zdobené snítky petrželky.

Bílý chléb vykrojený do koleček, namazaný máslem a pokrytý plátky uzeného lososa a vejci.

Plátky rohlíků potřené ochucenou majonézou, zdobené sardelovými očky.

Plátky rohlíků potřené máslem, obložené tvrdým sýrem a kouskem ananasu.

Velice chutná, přitom jednoduchá chuťovka, kterou zvládne připravit každý i úplný kuchařský začátečník.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.