Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Recepty jídel: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)

předkrmy 12, polévky 4, hlavní jídlo 34, přílohy 3, saláty 4, ostatní 2, moučníky, dezerty 7,

Bifteky podle Lindströma

Tento recept má kořeny ve Švédsku.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > hlavní jídlo

Bramborové opečenky

Recept ze Švédska na chutnou přílohu z brambor.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > přílohy

Brennessel polévka

Skandinávská bylinková polévka z povařených kopřiv, zeleninového vývaru a dalších ingrediencí, rozmixovaná, servírovaná s krutony.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > polévky

Dánský sýrový košíček

Recept z Dánska na chutný předkrm z rybích produktů, tvarohu a sýra.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > předkrmy

Dánský velikonoční sleď

Ve Skandinávii patří sleď k nejoblíbenější rybě. V Dánsku se podává například pečený, jako tradiční velikonoční pokrm spolu s vařenými brambory a salátem z červené řepy.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > hlavní jídlo

Dušené červené zelí na dánský způsob

Rychlý recept na dušené zelí.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > přílohy

Dušený špenát II.

Recept ze Švédska.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > hlavní jídlo

Fettisdagsbullar semlor

Je to takový švédský kříženec buchty s větrníkem. Tradičně se tyto buchtičky, jejichž název lze volně přeložit jako buchty tlustého úterý, pečou poslední den před půstem, který trvá až do Velikonoc. Servírují se posypané cukrem se skořicí v hlubokých talířích. Pokud jsou bez náplně, přelívají se navíc ještě horkým mlékem.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > moučníky, dezerty

Grilovaní uzenáči

Recept ze Švédska.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > hlavní jídlo

Halibut se slaninou a zeleninou

Recept původem z Norska na pečeného Halibuta se zeleninou, anglickou slaninou a žampióny.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > hlavní jídlo

Hasselback brambory

Brambory Hasselback s klobásou a slaninou se narodily ve Švédsku a získaly svůj název podle restaurace, ve které se poprvé podávaly.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > přílohy

Jablka pečená v těstě

Recept ze Švédska na plněná jablka zabalená do těsta a po té upečená.

Kategorie: Světová kuchyně > Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) > moučníky, dezerty


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy