REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvaska

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Existuje několik základních receptů na vězeňský chlast. Tento recept proslavil filmový muzikál Kvaska od Daniela Landy.


Ingredience:
tolik pomerančové šťávy, kolik seženete (1,5 l)
6 kskrajíčků chleba (nejlepší je tmavý nebo celozrnný)
500 gcukru (lze nahradit sušenkami nebo kečupem)
1 lvody
trochu teplé vody na máčení chleba
láhev nebo kanistr o oběmu 3, l

Postup:

1. Chleba necháme v míse s teplou vodou máčet tak 10 minut (vodu lze použít například z radiátoru, mísu můžeme nahradit sáčkem), každý krajíček zmáčkneme, aby voda dostala hnědý odstín
2. Cukr nasypeme do plastové láhve (lahví), zalijeme litrem teplé vody a důkladně protřepeme, aby se cukr úplně rozpustil
3. Chlebovou směs propasírujeme přes tričko do lahve (lahví), přidáme pomerančovou šťávu a znovu protřepáme
4. Dobře uzavřené dáme na teplé místo, třeba k radiátoru nebo do kýblu s teplou vodou omotaného polštáři nebo ručníky (při používání teplé vody musíme vodu každých 5-6 hodin vyměnit)5. Třikrát denně musíme láhev otevřít, aby se dostal ven tvořící se kysličník uhličitý, pokud zapomeneme, bouchne to
6. Kvaska je hotová za 5 dnů, pak se dá popíjet.

Doporučení:

Šťávu z pomeranče lze nahradit několikadenními zbytky ovocného salátu, nebo ji vynechat, pak bude alkohol chutnat jinak, ale bude to pořád alkohol. Místo jedné láhve můžeme použít láhve tři, ovšem žalářní chlast může vykvasit kdekoliv, třeba i v klozetových mísách.

Poznámka:

Chleba se v tomto receptu používá kvůli kvasinkám, pokud seženete někde jinak kvasinky, třeba ty v prášku, chleba nemusíte vůbec použít. Rovněž se nemusí pasírovat přes tričko, ale prostě nechat ve vodě, pak bude ale Kvaska dost zakalená.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy