REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečné víno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovocné víno z vylisovaných jablek, kvasinek Champagne Ay, vody a cukru.


Ingredience:
Recept na 5 l:
6-7 kgvylisovaná šťáva z jablek
kvasinky Champagne Ay
Dle kyselosti:
1/2 lvody
700 gcukru

Postup:

1. V případě větší kyselosti jablek v teplé vodě rozmícháme cukr a přidáme ke šťávě s kvasinkami Champagne Ay a promícháme (jinak cukr s vodou vynecháme a pouze přidáme kvasinky do šťávy)2. Nádoby při zakvašování uzavřeme kvasnou zátkou, kterou dobře utěsníme voskem nebo parafínem , aby vzduch nepronikal mezerami a nádoby postavíme do místnosti s teplotou kolem 20 °C
3. Doba kvašení je podle teploty 3-5 týdnů. Že je víno vykvašené poznáme tak, že bublinky kysličníku uhličitého přestanou kvasnou zátkou unikat.4. Víno ponecháme ještě 2-3 týdny, aby se vytvořily vonné a chuťové látky
5. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
6. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat
7. Neplné doléváme stejným vínem z některé jiné láhve
8. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny
9. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme
10. Po zčištění víno znovu přetočíme
11. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
12. Zátky by neměli hrdlo přesahovat, aby se z důvodu bezpečnosti mohli parafinovat
13. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.

Doporučení:

Více: Výroba ovocných vínŠťávu z hrušek zakvašujeme co nejdříve po vylisování, nejpozději do 24 hodin.

Poznámka:

Výroba šťávy z ovoce:Ovoce pereme pod tekoucí vodou nebo propíráme v koši ponořeném ve vodě, mícháme tyčí. Při tom odstraníme všechny nahnilé plody. Pak ovoce drtíme. Nejlépe vyhovuje drtič, jehož kovové části jsou z nerezavějícího materiálu. Ovocnou drť lisujeme. Pro menší množství ovoce vyhovuje malý košíkový s podstavcem , odkud vytéká šťáva do nádoby podstavené pod ní. Ovocnou drť dáváme do lisu a prokládáme dřevěnou mřížkou, aby bylo lisování účinnější. Nejdříve vytéká šťáva samovolně, později lis přitahujeme pomalu šroubem.Jiný větší lis je tzv. plachetkový, kde působí tlak na ploché balíky ovoce zabaleného do plachetek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy