REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dezertní jablečné víno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovocná vína a jejich výroba v domácích podmínkách.


Ingredience:
Recept na 5 l:
6-7 kgvylisovaná šťáva z jablek
850 gcukru
600 gcukru (do čistého vína)
1/2 lvody
kvasinky Champagne Ay

Postup:

1. V teplé vodě rozmícháme 85 dkg cukru a přidáme ke šťávě s kvasinkami Champagne Ay a promícháme 2. Nádoby při zakvašování uzavřeme kvasnou zátkou, kterou dobře utěsníme voskem nebo parafínem , aby vzduch nepronikal mezerami a nádoby postavíme do místnosti s teplotou kolem 20°C
3. Doba kvašení je podle teploty 3-5 týdnů. Že je víno vykvašené poznáme tak, že bublinky kysličníku uhličitého přestanou kvasnou zátkou unikat.4. Do čistého vína přimícháme dalších 60 dkg cukru (jemný cukr rozpustíme v teplém víně)5. Víno ponecháme ještě 2-3 týdny, aby se vytvořily vonné a chuťové látky
6. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
7. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat
8. Neplné doléváme stejným vínem z některé jiné láhve
9. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5g taninu a 0,6 až 1g želatiny
10. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme
11. Po zčištění víno znovu přetočíme
12. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70°C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Zátky by neměli hrdlo přesahovat, aby se z důvodu bezpečnosti mohli parafinovat
14. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14°C.

Doporučení:

Více viz. naše škola vaření: Výroba ovocných vín. Šťávu z jablek zakvašujeme co nejdříve po vylisování, nejpozději do 24 hodin.

Poznámka:

Výroba šťávy z ovoce:Ovoce pereme pod tekoucí vodou nebo propíráme v koši ponořeném ve vodě, mícháme tyčí. Při tom odstraníme všechny nahnilé plody. Pak ovoce drtíme. Nejlépe vyhovuje drtič, jehož kovové části jsou z nerezavějícího materiálu. Ovocnou drť lisujeme. Pro menší množství ovoce vyhovuje malý košíkový s podstavcem , odkud vytéká šťáva do nádoby podstavené pod ní. Ovocnou drť dáváme do lisu a prokládáme dřevěnou mřížkou, aby bylo lisování účinnější. Nejdříve vytéká šťáva samovolně, později lis přitahujeme pomalu šroubem.Jiný větší lis je tzv. plachetkový, kde působí tlak na ploché balíky ovoce zabaleného do plachetek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy