REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dezertní borůvkové víno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovocné víno, tentokrát recept na dezertní víno z borůvek.


Ingredience:
Na 5 l vína:
5 kgborůvek
1 kgcukru
600 gcukru (po vykvašení)
1 lvody
fosforečňan amonný
kvasinky Malaga nebo Champagne

Postup:

1. Rozmačkané borůvky ihned vylisujeme a zbylé výlisky s přídavkem vody vylisujeme druhý den
2. Obě šťávy smícháme, rozpustíme cukr a přidáme 2g fosforečňanu amonného, abychom urychlili kvašení
3. Necháme 2-3 dny nakvasit
4. Několikrát denně zamícháme, aby se koláč, který plave nahoře, promíchal
5. Tento koláč vylisujeme přes plátno a čistou šťávu odspodu slijeme a přecedíme sítkem (žíněným)6. Na zkvašení použijeme kvasinky Champagne nebo Malaga
7. Větší množství vína zakvašujeme v sudech, které však musíme velmi pečlivě vymýt a vysířit. Pro začátečníky jsou vhodnější okurková láhev nebo velké skleněné speciální láhve na víno, kde můžeme pochod kvašení dobře pozorovat. Demižóny (opletené) nemůžeme dezinfikovat zapálenou sírou, proto je vyplachujeme po vymytí ještě teplou vodou s tabletou kaliumpyrosulfitu (10g na 5l vody
8. Po vykvašení a vyčištění vína ještě přidáme 60dkg cukru, který rozpustíme přímo ve vodě.9. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
10. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné
11. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5g taninu a 0,6 až 1g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
12. Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
13. Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70°C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
14. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14°C.

Doporučení:

Borůvky používáme jen úplně zralé, protože se rychle kazí a víno z nezralých borůvek by mělo hořkou chuť.

Poznámka:

Více: Výroba ovocných vín.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy