REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní čočková polévka s rýží

Přes noc namočená čočka, uvařené spolu se zeleninou ve vývaru doměkka, nakonec nastavená samostatně uvařenou rýží, podávaná posypaná nastrouhaným sýrem.


Ingredience:
120 gčočky
120 grýže
1 ksmrkve
1 ksvětší cibule
1-2 ksstroužky česneku
1,5 lzeleninového vývaru nebo vody a 3 kostek zeleninového bujónu
řapíkatý celer
voda
pepř
olej
sůl

Postup:

1. Ve velkém hrnci na oleji osmahneme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, očištěnou a také nadrobno pokrájenou zeleninu, tedy mrkev, celer a česnek
2. Přidáme okapanou čočku, kterou jsem přes noc měli namočenou ve vodě, promícháme a pokrm začneme podlévat teplým vývarem
3. Osolíme, okořeníme pepřem, vaříme tak dlouho, až zelenina změkne, vedle v hrnci v mírně osolené vodě uvaříme rýži
4. Ke konci do polévky přidáme měkkou, okapanou rýži, vše prohřejeme
5. jednotlivé porce horké polévky na talířích posypeme nastrouhaným sýrem.

Doporučení:

Kdo má rád polévky ostřejší, může přidat lžičku mleté pálivé papriky nebo chilli, či přímo nasekanou chilli papričku.



reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy