REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlovka z vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční česká žemlovka upečená ze zbytků vánočky, nastrouhaných jablek, tvarohu, vajec, mléka a dalších surovin.


Ingredience:
300 gstarší vánočky
250 gtvarohu
80 gmásla
250 mlmléka
1 hrstoloupaných a posekaných mandlí
1 hrstrozinek
2 sáčkyvanilkové cukry s rumovou příchutí (Vitana)
6 ksstředně velkých jablek
2 ksvejce
2 lžícecitronové šťávy
2 lžičkyna jemno strouhané citronové kůry
2 lžičkymleté skořice
javorový sirup nebo moučkový cukr na ozdobu

Postup:

1. Pekáček vymažeme trochou másla, vánočku nakrájíme na plátky
2. V mléce rozmícháme žloutky a z bílků se špetičkou soli vyšleháme pevný sníh
3. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrouháme na tenké plátky, zakápneme citronovou šťávou, aby nám jablka nezhnědla
4. Tvaroh osladíme rumovým cukrem, přidáme citronovou kůru a vmícháme bílkový sníh
5. Do vymazaného pekáčku vyskládáme plátky vánočky a pokropíme polovinou žloutkového mléka, přidáme ochucený tvaroh, na který pohážeme rozinky, přidáme nakrouhaná jablka, dle chuti osladíme krupicovým nebo vanilkový cukrem, zasypeme skořicí a mandlemi
6. Nahoru dáme zbytek vánočkových plátků a zalejeme zbytkem mléka, poklademe plátky másla
7. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 až 30 minut
8. Na talířích pocukrujeme nebo zakápneme javorovým sirupem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy