REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninové cous-cous (kus-kus)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejoblíbenější jídlo v Alžírsku a Tunisku.


Ingredience:
500 gpředvařeného cous-cous
500 gbrambor nakrájených na 5 cm dlouhé hranolky
75 mlolivového oleje
2 lžícerajčatového protlaku
1 lžičkakuchyňské soli
1 lžičkacelého kmínu
1/2 lžičkyzázvoru
4 kscukety
4 ksoloupané střední mrkve nakrájené podélně na čtvrtky
3 ksoloupaná velká rajčata bez jádřinců nakrájená na čtvrtky
2 ksrozdrcené stroužky česneku
2 ksčerstvé chilli papričky
1 ksbobkového listu
čerstvě umletý černý pepř

Postup:

1. Cous cous zalijeme v míse studenou vodou, rukama promícháme, zbytek vody odlijeme a necháme 15 minut bobtnat
2. Znovu přelijeme vodou, promícháme, odlijeme vodu a necháme stát dalších 15 minut
3. Mezitím rozpálíme 60 ml olivového oleje ve vyšším hrnci, přidáme česnek, který za stálého míchání necháme na oleji osmahnout, pak sůl, kmín, zázvor, pepř, bobkový list a rajčatový protlak a dobře zamícháme
4. Po chvíli přidáme chilli, mrkev, cuketu a rajčata, podlijeme vodou a na mírném ohni zeleninu dusíme
5. Na dno hrnce postavíme pařák, pokrytý čistým malým textilním ubrouskem, na který přemístíme z mísy cous cous
6. Zeleninu pod pařákem podlijeme větším množstvím vody a vše vaříme asi 40 minut
7. Po 20 minutách polijeme svrchu cous cous zbývajícím olivovým olejem a k zelenině pod pařákem přidáme brambory
8. Cous cous občas promícháme vařečkou a dovaříme do konce
9. Hotové cous cous přendáme na velký talíř a lžící pokapeme omáčkou z udušené zeleniny
10. Uprostřed uděláme jamku, do níž vložíme dušenou zeleninu a brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy