REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelené ořechy zavařené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na tento recept používáme nedozrálé a dosud zelené ořechy menší velikosti se zelenou vnější částí, tzv. rubinou, u kterých není ještě vyvinuta skořápka a celý obsah plodu je při vpichu zcela měkký. Takto zavařené ořechy se konzumují jako kompot.


Ingredience:
zelené ořechy
Nálev na 1 l vody:
2 kgcukru
1 kshřebíčku
1 ksskořice
1 lvody
zavařovací sklenice s uzávěrem
voda na máčené ořechů

Postup:

1. Zelené ořechy propícháme na několika místech silnější jehlou nebo vidličkou (pracujeme v rukavicích, protože šťáva z ořechů barví pokožku a skvrny se špatně odstraňují)
2. Plody dáme do smaltové nádoby a zalijeme vodou, kterou asi 1 týden každý den vyměňujeme
3. Svaříme cukr s vodou tzv. na nit a roztokem ořech zalijeme, po 3 dny cukrový roztok denně slijeme, převaříme, necháme zchladnout a znovu nalijeme na ořechy
4. Třetí den ořechy v nálevu povaříme, pak je vyjmeme, vyskládáme do sklenic, do každí přidáme hřebíček, kousek skořice a zalijeme cukerným nálevem
5. Sklenice důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 10 minut při teplotě 90 °C.

Poznámka:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy