REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žebírka v memphiském stylu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovaná klasika z USA na marinovaná vepřová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí a pilinách z třešňového dřeva. Recept pochází od šéfkuchaře pana Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
3,5-4 kgvepřových žebírek (kost musí být obalená masem)
70 gmleté sladké papriky
20 gmořské soli
18 gčerstvě namletého černého pepře
18 gtmavě hnědého cukru
špetka utřeného nebo sušeného česneku
špetka mletého římského kmínu
špetka kajenského pepře
špetka sušené hořčice
Na omáčku:
550 mljablečného octa
150 mlžluté hořčice
dvě špetky soli

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kořenící směs; v menší misce smícháme papriku, černý pepř, hnědý cukr, sůl, kajenský pepř, česnek, kuličky hořčice a římský kmín, metličkou vše dobře promícháme
2. Dvě třetiny této směsi vetřeme z obou stran do žebírek, ty vyskládáme na pekáč, přikryjeme mikrotenovou fólií a nechte 4-8 hodin marinovat v lednici, občas maso otočíme
3. Omáčku na přelévání žeber si připravíme smícháním jablečného octa s hořčicí a solí, směs metličkou vymícháme a necháme ji v pokojové teplotě stát
4. Do grilu na rozpálené dřevěné uhlíky nasypeme tak hodinu ve vodě namočené a potom důkladně okapané třísky z třešňového dřeva, piliny necháme vyhořet
5. Na očištěný rošt potřený olejem nebo tukem vyskládáme marinovaná žebra a nejlépe zaklopená je grilujeme (díky pilinám také udíme) asi 60 minut
6. V této fázi přípravy žebírka odklopíme, potřeme je omáčkou z octa a dál grilujeme, až se nám maso bude od kosti odchlipovat
7. Asi 15 minut před koncem grilování žebra ještě posypeme zbylou kořenící směsí
8. Hotová žebírka nakrájíme po kosti, na talířích vyskládáme jednotlivé porce, které ještě polijeme omáčkou, pak ihned podáváme.

Doporučení:

Na tento recept koupíme 3 řady vepřových žebírek z mladého prasete (přibližně 3,5 kg) nebo 2 řady žebírek z prasnice (asi 3-4 kg).

Poznámka:

Žebírka z mladého selete grilujeme kratší dobu, pokud grilujeme vepřová žebírka z dospělého prasete, pak je grilujeme asi o 45-60 minut déle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy