REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Závitek z vepřového karé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky vepřového masa potřené hořčicí, obložené mletou masovou směsí ochucenou kořením a dalšími ingrediencemi, zarolované do tvaru závitků, zprudka opečené na sádle, pak dušené pod pokličkou (případně v tlakovém hrnci), doměkka.


Ingredience:
2 ksplátky vepřového karé (kotlata bez kosti)
1 ksstroužek česneku
1 kskyselé okurky
1 kscibule
1 ksplátek másla
200 ganglické slaniny
150 gmleté vepřové plece
300 mlvývaru nebo vody na podlití
2 lžícedijonské hořčice
2 lžícesádla
1 lžičkamajoránky
1 lžičkaoregana
1 lžičkasolamylu
panák 12% smetany na vaření
kousek čerstvé kapie
pepř
sůl

Postup:

1. Plátky vhodné na závitky naklepeme v mikrotenovém sáčku natenko, ale opatrně, abychom neutvořili otvor v mase
2. Mletou plec osolíme, opepříme, přidáme drcenou majoránku a oregano, a vymícháme společně se smetanou, necháme cca 2 hodiny v chladu
3. Naklepané plátky z obou stran osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny, tu, co nám zbude, nakrájíme na kostičky, rovněž tak kapii a okurku, toto vše přidáme do uleželého mletého maso a promícháme
4. Směs rozložíme na anglickou slaninu a utvoříme závitky, sepneme je sponou nebo zavážeme motouzem, případně si vypomůžeme párátky
5. Na rozpáleném sádle zprudka závitky ze všech stran orestujeme, maso odložíme na talíř a ve výpeku osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou cibuli, pak závitky vrátíme zpět, podlijeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a pod pokličkou (nebo v tlakovém hrnci) dusíme doměkka, během dušení podle potřeby doléváme vodu nebo vývarem
6. Měkké závitky vyjmeme, zbavíme párátek, spon apod, do šťávy přidáme solamyl rozmíchaný v trošce studené vody a chvíli necháme provařit, pak šťávu přes jemné sítko přecedíme, necháme znovu zevřít, přidám kousek másla
7. Do hotové omáčky přidáme závitky a pěkně je prohřejeme.

Poznámka:

Vepřové karé – Vepřové karé neboli pečeni najdete mezi kýtou a plecí a jedná se o velmi kvalitní vepřové maso, vhodné pro přípravu minutkových jídel. Vcelku jej upravujte pečením a následně krájejte na plátky. Při tomto způsobu je dobré maso nejdříve opéct, aby se zatáhlo. Zabráníte tak vytékání šťávy, ztrátě živin a aromatickýh látek. Navíc nebude pečeně vysušená. Nasekáním masa na plátky i s kostí získáte kotlety – žebírka.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy