Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové kostky na česneku, dušená mrkev s hráškem, brambor

Vepřová plec nakrájená na větší kostky, ty okořeněné, pokapané olejem a nechané do druhého dne odležet, druhý den zprudka orestované na cibuli, oleji a sádle, pak podlité vodou nebo vývarem a podušené doměkka, servírované s povařenou mrkví nastavenou hráškem a brambory.

Ingredience:
500 gvepřové plece
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
2 lžíceoleje
2 lžícesádla
vývar nebo voda na podlití
čerstvě mletý pepř
sůl
Na mrkev s hráškem:
800 gmrkve
2 hrstimraženého hrášku
1 kscibule
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
cukr dle chuti
voda
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli
1,5 lvody

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky 3 x 3 cm, opepříme, přidáme utřený česnek, olej a vše řádně promícháme, v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji osmahnout dohněda
3. Přidáme maso, osolíme a restujeme 10 minut, poté podlejem vodou nebo vývarem a dusíme doměkka
4. Hotové maso vyjmeme a výpek přecedíme přes sítko
5. Porce masa servírujeme spolu s podušenou mrkví s hráškem a vařenými brambory.Příprava mrkve s hráškem:
1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody, vaříme na skus cca 15 minut
2. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme)
4. Na mírném plameni necháme podusit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl
5. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci
6. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Fotogalerie:


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Pokud jste nenašli tu správnou odpověď, napiště nám na Facebook, nebo e-mail!

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy