REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová penenka s omáčkou UHO

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasika české kuchyně, opečené a pak podušené vepřové maso zalité omáčkou z výpeku.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové panenky
500 mlhovězího vývaru
1 lžíceworcesterské omáčky
1 lžícerostlinného oleje
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžičkadrceného kmínu
3 ksstroužky česneku
1 kscibule
čerstvě namletý pepř
sůl

Postup:

1. Vepřovou panenku svážeme kuchyňským provázkem, aby při krájení držela tvar, maso osolíme a okořeníme pepřem
2. Do hrnce nalijeme olej a zprudka na něm opečeme maso, aby se zatáhlo
3. Opečenou panenku vytáhneme z oleje, přidáme oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a podrcený kmín, maso vrátíme do základu a vše zalijeme hovězím vývarem
4. Maso necháme asi 15 minut dusit na mírném plameni
5. Hotovou panenku vyjmeme, přidáme zlatavou jíšku a necháme povařit
6. Šťávu ještě dochutíme worcesterskou omáčkou a propasírujeme ji přes jemné sítko
7. Panenku nakrájíme na plátky a servírujeme podlitou omáčkou.

Doporučení:

Stejným způsobem můžeme připravit i omáčku z jiného masa, krůtího, hovězího či z vepřové plece. Vývar můžeme částečně nahradit červeným vínem.

Poznámka:

Jako další příloha k tomuto pokrmu se hodí celerové pyré.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy