REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční vrkoč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemnější kynuté těsto zapletené do copu, stočené do kruhu.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
110 gmásla
110 gcukru
30 grozinek
30 gvlašských ořechů
30 gdroždí
2 ksžloutků
1 ksbalíček vanilkového cukru
1/4 lvlažného mléka
1 lžičkasoli
citónová kura z jednoho citrónu
mandle nebo mandlové lupínky na ozdobení
vejce na potření
tuk na pomazání plechu

Postup:

1. Z vlažného mléka, části cukru, rozdrobených kvasnic a trošky hladké mouky rozmícháme kvásek, který necháme cca 30 minut kynout
2. Přidáme zbytek cukru, změklé máslo, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a vše důkladně vymícháme s tím, že postupně přidáváme obě mouky smíchané se solí, až vypracujeme hladké těsto, necháme důkladně v teple cca 1 hodinu vykynout
3. Těsto pak vyklopíme na pomoučený vál, vypracujeme nasekané ořechy a rozinky, rozdělíme na tři díly, z kterých vyválíme dlouhé válečky
4. Zapleteme do copu, stočíme do kruhu a konce spojíme
5. Opatrně vrkoč přendáme na vymazaný plech, upravíme do tvaru kruhu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme dalších 30 minut kynout
6. Pečeme v předem předehřáté troubě na 170 °C cca 40-50 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy