REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Varmuža

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z ovoce. Naše babičky vařily polévky ze všeho možného, také ovocné z jablek, hrušek, nebo například švestek. Tento recept pochází z Moravy.


Ingredience:
6 ksšvestek
6 kshřebíčků
2 ksjablka
2 kshrušky
3 lžícehladké mouky
0,5 lmléka
0,5 lvody
kousek skořice
trouhaná citronová kůra
cukr

Postup:

1. Jablka, hrušky zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky, švestky vypeckujeme, rovněž rozkrájíme
2. Ovoce zalijeme vodou, přidáme kousek skořice, hřebíček, vaříme, až ovoce změkne
3. V mléku rozmícháme hladkou mouku, nalijeme k ovoci, necháme provařit
4. Polévku ochutíme strouhanou citronovou kůrou a cukrem.

Doporučení:

Varmuža se podávala teplá i studená.

Poznámka:

Varmuže se také nazývala omáčka ze sušeného ovoce, která se pasírovala přes cedník a podávala s knedlíky. Polévka valašská varmuža se zase vařila ze špeku, mléka a krupice.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy