REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařené uzené s hrachovou kaší, okurek, chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařená uzená krkovička nakrájené na plátky, servírovaná spolu s hrachovou kaší, kyselým okurkem a čerstvým chlebem.


Ingredience:
Rozpis na 4porce:
800-900 guzené krkovice
1 kscibule
voda
sůl
koření:
bobkový list, několik kuček černého pepře, 3 ks kuličky jalovce
Na hrachovou kaši:
1 hrnek (250 ml)žlutého sušeného hrachu
50 guzeného špeku
2 lžícehladké mouky
1 lžičkasušené drcené majoránky
5 ksstroužků česneku
1 kscibule
mletý pepř
voda
sůl
Ostatní:
kyselé okurky a chleba jako příloha

Postup:

1. Oloupanou cibuli rozkrájíme na čtvrtky, v hrnci svaříme větší množství osolené vody s cibulí, bobkovým listem, pepřem a jalovcem, do vařící vody vložíme uzené maso a vaříme 1 hodinu
2. Měkké uzené vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Příprava hrachové kaše:
1. Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc
2. Vodu pak slijeme, hrách propláchneme, dáme novou vodu, nesolíme (zatím) a dáme vařit, během varu (ze začátku) sbíráme pěnu, vaříme doměkka cca 40 minut
3. Mezitím si uděláme jišku; špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
4. Jíšku přidáme do uvařeného hrachu, ochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a majoránkou
5. Necháme provařit a zlehka mixneme tyčovým mixérem
6. Nahoru při servírování dáme osmaženou cibulku. Podáváme s uzeným masem a kyselou okurkou. Kdo chce, dá si ještě chlebík

Doporučení:

Plátky krkovice se dají po uvaření ještě zprudka orestovat na sádle či oleji.

Poznámka:

Recept na hrachovou kaši je ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy