REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus plněný čokoládovým krémem, potřený bílou polevou, ozdobený tmavou čokoládovou polevou a hvězdičkami z marcipánu.


Ingredience:
Na korpus:
150 gcukru krupice
120 ghladké mouky
80 gsolamylu
30 gkakaa
40 mloleje
1/2 kskypřicího prášku do pečiva
7 ksvajec
Na čokoládový krém:
200 ghořká čokoláda
400 mlsmetany ke šlehání
70 mlsilné kávy
Na bílou čokoládovou polevu:
100 mlsmetany ke šlehání
150 gbílé čokolády
50 gmásla
Na ozdobení:
1 lžičkakakaa
70 gmarcipánu
moučkový cukr na vál
50 gtmavé čokoládové polevy

Postup:

1. Na čokoládový krém v kastrolu svaříme smetanu, odstavíme z tepla, přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, pak vmícháme silnou kávu a uložíme na noc do lednice, druhý den ušleháme
2. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté světlé pěny, pak po částech vmícháme prosátou hladkou mouku smíchanou se škrobem, kypřicím práškem do pečiva a kakaem a nakonec vmícháme olej
4. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, povrch uhladíme, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 40 minut, necháme chvilku vychladnout ve formě, potom vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout
5. Korpus vodorovně prokrojíme na 3 až 4 pláty, všechny pláty kromě vrchního potřeme silnou vrstvou připraveného krému, prostřední pokapeme likérem, dort sesadíme a po celém povrchu potřeme zbylým krémem
6. Bílou čokoládu rozehřejeme se smetanou a máslem, dort pečlivě potřeme polevou a necháme zaschnout, tmavou čokoládu rozehřejeme a pomocí papírového kornoutku z ní na dortu uděláme ornamenty
7. Marcipánovou hmotu propracujeme s kakaem, rozválíme na moučkovým cukrem poprášeným vále, vykrájíme hvězdičky a dort jimi ozdobíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy