REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trdelníky z trouby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nevíte co je trdelník? Jde o kynuté pečivo navinuté při úpravě na trdlo, to se otáčí nad otevřeným ohništěm z bukového dřeva. Toto sledké mlsání však lze připravit i v klasické troubě! Zde je recept.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
80 gtuku
42 gdroždí
250 mlpolotučného mléka
5-6 lžiccukru moučka
2 ksvejce
Ostatní:
trdla nebo sklenice na zavařování
skořicový cukr na obalení, mouka na vál, vejce na potření

Postup:
  1. Do sklenice nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme špetku cukru a rozdrobené droždí, promícháme, necháme vzejít kvásek
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku, vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě, pod čistou hadrovou utěrkou, tak 30 minut kynout
  3. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše tenkou placku, tu nařežeme na pásky, těmi pak obtáčíme tlouky (dřevěná forma na trdelníky) nebo zavařovací sklenice
  4. Trdelníky pomažeme rozšlehanám vejcem a obalíme ve skořicovém cukru
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Doporučení:

Místo vejce na potření můžeme použít olej.

Poznámka:

Na fotografii trdelníky upečené nad uhlíky na tradičních trdlech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy