REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tomatová esence, okurkový „Prison“ s rajčatovým concassé a bazalkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zvláštní zeleninová polévka se podává studená. Recept je z pořadu VIP Prostřeno, který vařil pan Jaro Slávik.


Ingredience:
Na tomatovou esenci:
1,5 kgdobře zralých a voňavých cherry rajčátek (aromio)
4 ksstonky řapíkatého celeru (nejlépe ze středu)
3 ksstroužky kvalitního česneku
1 ksmenšího fenyklu
1 ksstonek jarní cibulky
1 ksšalotka
1 svazekčerstvé zelené bazalky
1-2 lžíceworcesterské omáčky
pár stonků hladkolisté petrželky nebo libečku
pár snítek tymiánu
pepř, sůl
Na okurkový "Prison"
1 ksvětší rovné okurky hadovky
1 ksjemného tvarohového sýra (může být i ochucený)
4 lžícecrême fraiche
1 lžícepažitky nebo cibulové natě nakrájené nadrobno
kousek tvrdého, najemno strouhaného sýra (parmazán, ovčí sýr)
pepř, sůl
Na rajčatové concassé:
2 ksrajčat
1 lžičkaolivového oleje

Postup:

1. Nejprve si připravíme tomatovou esenci (bude to trvat nejméně 24 hodin!); připravíme si větší mísu, jemný větší cedník, plátno na přecedění a nádobu, kam bude esence odkapávat, všechny suroviny na tomatovou esenci si nakrájíme nadrobno do větší mísy, ochutíme solí, pepřem a worcesterem, plátno vložíme do cedníku a dáme do připravené nádoby nebo kastrůlku, celý obsah nakrájených suroviny v míse vysypeme do plátna v cedníku, takto připravené dáme do lednice a potřebujeme hodně času, aby nám ten zlatý čistý nektar krásně vykapal do spodní nádoby, trvá to minimálně 24 hodin, lépe ještě déle
2. Připravíme okurkový „Prison“; nejprve okurku oloupeme a dále postupujeme škrabkou tak, že děláme dlouhé tenké plátky až po semínka, připravené plátky si osušíme od vody papírovou utěrkou, vezmeme formičku (například na muffiny) a plátky do ní naskládáme křížem krážem tak aby zakryly celé dno, všechny strany a překrývaly se přes sebe, plátky uděláme tak dlouhé, abychom je mohli nakonec dát přes sebe a uzavřít tím celý obsah formičky, postup opakujeme, takto připravíme základ na „Prison“ (vězení – mříže)
3. Ze zbylých surovin si připravíme krém, kterým budeme plnit formičky s okurkovými plátky, naplněné formičky krémovým sýrem uzavřeme postupným překládáním přesahujících okurkových plátků, takto připravené formičky vložíme do lednice a necháme vychladit.
4. Rajčatové concassé si připravíme tak, že vezmeme rajčata a ponoříme je na 30 vteřin do horké vody, vyndáme a zbavíme slupky, oloupaná rajčata (nemusí být) rozčtvrtíme a lžící odstraníme semínka, zbylou dužinu nakrájíme na drobné kostičky nebo plátečky, do nakrájeného concassé dáme lžičku ochuceného olivového oleje s rajčaty a lehce promícháme, dáme také vychladit do lednice
5. Do hlubokého talíře servírujeme nejprve vychlazený a vyklopený okurkový „Prison“, na něj položíme lžičku ochuceného concassé, do takto připraveného talíře nalijeme vykapanou tomatovou esenci a ozdobíme lístky bazalky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy