REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tamarindová pasta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tamarindová pasta je vhodná k dochucování omáček thajských, čínských, indických pokrmů, nebo je možné troškou tamarindové pasty dochutit výpek z pečeného nebo smaženého masa.


Ingredience:
450 mlbalení tamarindu (z toho 325 g dužiny včetně pecek)
250 mlvody
4 lžícetřtinového cukru
1 kscitronové trávy pokrájená na cca 3 cm kousky, lehce proříznuté tak, aby jejich šťáva dobře pronikla

Postup:

1. Tamarindový lusk lehce rozloupneme a vyndáme dužinu spolu s peckami, které jsou v ní ukryté (jsou podobné velikosti jako pecky třešní)
2. Zbytek lusku (slupky + úpony „provázky“) vyhodíme
3. Ze 450 g balení lusků nám zůstalo 325 g dužiny
4. Dužinu i s peckami dáme do hrnce spolu s 250 ml vody a jednou citronovou trávou (pokrájenou na 3cm kusy, které podélně prořízneme, aby nejvíce šťávy proniklo do vařící se pasty) pod pokličkou dusíme přibližně půl hodiny
5. Občas zamícháme a bude-li třeba, dolijeme trochu vody
6. Tuto směs propasírujeme přes cedník tak, aby nám v něm zbyla jen trocha vlákniny a pecky
7. Abychom z tamarindu „vytěžili“ co nejvíce pasty, dužinu s peckami, lehce naředíme horkou vodou a opět vrátíme do cedníku a propasírujeme ještě i zbytek šťávy, kolik půjde
8. Zbylé pecky i vlákninu vyhodíme a pastu vrátíme do hrnce, ještě krátce povaříme, přidáme cukr a uložíme do sterilizované sklenice či zamrazíme jednotlivé porce pasty.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy