REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šulky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na pokrm ze zelných listů plněných mletým masem a dalšími surovinami. Pochází z Moravy! Podobný pokrm se dělá i na Ukrajině – tzv. Golubce. Příbuzný je i recept na sarmu z Bulharska či Srbska.


Ingredience:
2 kgzelná hlávka
500 gmletého vepřového masa
300 gvařené rýže
200 grajského protlaku
100 gslaniny
2 kscibule
majoránka
česnek
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Hlávku zelí nakrojíme ve spodní části u košťálu kolem dokola, povadlé listy odstraníme, hlávku pak postavíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou, jakmile se voda začne, vařit oddělujeme celé listy, ty necháme okapat, klademe je do mísy
2. Vodu, ve které se zelí vařilo, slijeme a uschováme, část zelné hlávky co nezpracujeme, použije na polévku, nebo jiný pokrm (Pozor! Listy nemají být uvařené jen změklé, aby se nelámaly)
3. Mezitím si připravíme náplň; mleté maso promícháme s rýží uvařenou do poloměkka, cibulí opečenou na sádle do zlatova, nakrájenou slaninou (2 lžíce odložíme stranou), přidáme část protlaku, utřený česnek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme, směs nesmí být příliš suchá, proto přidáváme rajský protlak
4. Hotovou směsku klademe na zelné listy a zabalíme ji do balíčků
5. Na dno širokého hrnce položíme zelné listy, co nám zbyli, narovnáme šulky, podlijeme částí vody, ve které se vařilo zelí, přidáme zbytek rajského protlaku, kostičky slaniny (šulky musí být ponořené ve vodě), přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 45 minut, během vaření doléváme vodu ze zelí
6. Šulky podáváme samotné teplé, přelité šťávou, ale chutné jsou i studené.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy