REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štrúdl s opilými jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept pochází z knihy „Recepty z farmářského trhu“ od Hany Michopulu, která jej převzala od staré kavárnické rodiny Diglasů. Jak napovídá název receptu, jablka ve štrúdlu jsou máčená v rumu a citronové šťávě.


Ingredience:
330 grozváleného listového těsta
3 lžícekvalitního českého rumu
4 ksvětší kyselejší jablka
můžete přidat k jablkům do rumu také rozinky (u nás se nejí, takže my bez)
a dále ...
25 gmásla
25 gstrouhanky (někdy dávám pro obměnu nastrouhané rumové perníčky ... skvělá záležitost)
15 ghnědého cukru (nebo trošku více, podle chuti)
2 kshřebíčky (rozdrcené najemno)
1 lžičkaskořice
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:

1. Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky, zalijeme je rumem a šťávou z citronu, necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek
2. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho
3. Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat, troubu předehřejeme na 180 °C
4. Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme
5. Těsně před vložením do trouby štrůdl zlehka postříkáme studenou vodou, těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem
6. Pečeme dozlatova.

Doporučení:

Podrobný foto-postup zde: Štrůdl s opilými jablky.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy