REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

„Smaženice“ z lilků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud doma chybí houby, připravíme si výbornou „smaženici“ z restovaných lilků (neboli baklažánů), vajíček, smetany a česneku.


Ingredience:
6 ksrozšlehaných vajec
2-3 ksstroužky rozetřeného česneku
1 ksvelkého lilku
1 ksvelká cibule
4 lžícesmetany
drceného kmínu
máslo pod "smaženici"
čerstvě mletý pepř
olej pod lilek
majoránka
sůl

Postup:

1. Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka
2. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut
3. Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce
4. Nakrájíme je na kostičky (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne – trvá to nejméně 20 minut
5. Mezitím si na másle s kapkou oleje osmažíme na drobno nasekanou cibulku dozlatova
6. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce restujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka
7. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce (která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou – ta nemusí nutně být, ale je to lepší)
8. Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí
9. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená.

Doporučení:

Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou. Můžme dochutit houbovým kořením.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy