REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sluky pečené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené sluky obložené topinkami s orestovanými, podušenými jedlými vnitřnostmi sluk.


Ingredience:
Pro 6 osob:
6 kssluk
6 kstopinek
6 ksplátků slaniny
100 gmásla
125 mlsmetany
mletý pepř
vývar
sůl
Na pomazánku:
50 gslaniny
30 gmásla
20 gstrouhané housky
20 gcibule
1 lžícevývaru (bílého vína)
1 ksžloutku
1 kszrnko jalovce
jedlé vnitřnosti sluk
trochu zelené petržele
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Připravené, očištěné sluky osolíme, slabě opepříme, svážeme, potom je obalíme celé do plátku slaniny a nití ovážeme
2. V hrnci rozpálíme máslo a sluky v něm nejdříve po obou stranách rychle opečeme
3. Pak je podlijeme vývarem, dáme do trouby a upečeme doměkka (to trvá asi 30 až 50 minut), při pečení je obracíme a vypečenou šťávou přeléváme
4. Měkké sluky vyjmeme, nit z nich odstraníme a urovnáme je na nahřátou mísu
5. Šťávu z upečených sluk trochu vydusíme, procedíme, popřípadě zjemníme smetanou a sluky jí přelijeme
6. Kolem sluk rozložíme topinky se slučí pomazánkou.

Úprava topinek se slučí pomazánkou:
7. Nejdříve si připravíme 6 topinek opražených na tuku
8. Vnitřnosti sluk bez žaludku, žluči, volátka, ale se střívky jemně rozsekáme
9. V hrnci na rozpáleném másle a naškrábané slanině osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a zelenou petržel, přidáme rozsekané slučí vnitřnosti, osolíme, nepatrně opepříme, okořeníme roztlučeným jalovcem a trochu podusíme
10. Pak vše podlijeme trochou vývaru (bílým vínem), zasypeme strouhanou houskou, znovu krátce podusíme, z plotny odstavíme a po částečném prochladnutí směsi přimícháme do ní syrový žloutek
11. Hotovou pomazánkou potřeme připravené topinky a v horké troubě je asi 5 minut opečeme.

Doporučení:

– Příloha: Vařené bramborové kuličky, bramborové krokety nebo dušená rýže.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy