REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladké řezy z řepy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o nastrouhanou červenou řepu zbavenou šťávy, promíchanou s vyšlehanými vejci a dalšími surovinami, hmota pak rozetřená na plech a upečená v troubě. Jednotlivé řezy servírované potřené marmeládou a zakysanou smetanou, ozdobené čokoládou.


Ingredience:
3 hrnky (250 ml)nastrouhané červené řepy cca 4 středně velké bulvy
2 hrnkycelozrnné hladké špaldové mouky
1 hrnekkrupicového cukru
1/2 hrnkuoleje
2 kelímkyzakysané smetany
6 lžicpikantní marmelády
2 lžičkykoření Medový perník (Kotányi)
2 lžičkyjedlé sody
1 lžícekakaa
1 hrstnahrubo posekaných vlašských ořechů
4 ksvejce
2 kstyčinky ledových kaštanů extra hořkých
špetka soli
forma (plech) 35 x 25 cm velká, papír na pečení

Postup:
  1. Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny
  2. Sypké ingredience včetně nasekaných ořechů promícháme v míse
  3. Řepu oloupeme a na jemno nastrouháme, zlehka vymačkáme šťávu (tu pak můžeme vypít)
  4. Sypkou směs, olej a řepu přidáme do vyšlehaných vajec a pořádně promícháme
  5. Pekáček (35 x 25 cm) vysteleme pečícím papírem a těsto vyrovnáme stěrkou
  6. V troubě na 170 °C pečeme 40 až 50 minut, projistotu zapíchneme do těsta špejli, je – li po vytažení suchá, máme hotovo
  7. Pekáček přesuneme na mřížku a necháme při pokojové teplotě vychládnout, pak povrch potřeme řidší marmeládou (pokud je hustá, zředíme ji rumem nebo vodou), necháme chvilku zaschnou
  8. Na marmeládu opatrně stěrkou nebo cukrářskou kartou rozetřeme zakysanky a pak celý moučník posypeme nahrubo nastrouhanou čokoládou a necháme chvilku odležet.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka textu i fotografií Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy