Vrchol úpravy sírovce v kuchyni vymyslel Aleš Vít z ČMS, známý gurmán a gurmet. Zde předkládáme tento recept.
Ingredience:
500 g | mladých plodnic sírovce |
1 l | kuřecího vývaru |
0,2 l | sladké smetany |
1 lžíce | kari koření |
1 ks | větší cibule |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Mladé plodnice sírovce nakrájíme na kostičky a uvaříme do měkka v osolené vodě, měkké kostičky scedíme a necháme okapat
- V hrnci na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme kostky sírovce, zalijeme kuřecím (nebo jiným vývarem, nebo použijeme masox) a ještě 5 minut povaříme
- Rozděláme hladkou mouku se smetanou, ztlumíme plamen a vmícháme do vývaru, když omáčka zhoustne, přidáme lžíci kari, dochutíme pepřem a solí (omáčka musí mít krémovou konzistenci)
- Podáváme s rýží, knedlíkem nebo těstovinami.
Více o sírovci žlutooranžovém najdete v našem atlasu hub: Sírovec žlutooranžový.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek