REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Saská vánoční štola

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladká voňavá štóla plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 grozinek
250 gmásla
200 gcitronátu (kandovaná pomerančová kůra nebo kandované ovoce)
180 gsladkých mandlí
120 gmoučkového cukru
60 gdroždí
30 ghořkých mandlí
1 sáčekvanilinového cukru
2 dlmléka
špetka muškátového květu
hladká mouka na vyválení
tuk na potření plechu
sůl
Na potření
100 gmoučkového cukru
70 gmásla
2 lžícekrupicového cukru
1 sáčekvanilinového cukru

Postup:

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat
2. Droždí rozdrobíme, přidáme jeden a půl decilitru vlažného mléka, prosátou hladkou mouku a vypracujeme těsto, které necháme na mírném teple čtvrt hodiny kynout
3. Polovinu dávky másla rozetřeme, přidáme polovinu hrubě pokrájených a polovinu jemně umletých sladkých mandlí, jemně umleté hořké mandle, citronád pokrájený na kostičky (kandované ovoce), cukr, vanilínový cukr, sůl, muškátový květ a vše propracujeme s moučným těstem
4. Nakonec vmícháme druhou polovinu rozehřátého másla, popřípadě ještě několik lžic mléka a těsto necháme kynout na teplém místě
5. Při kynutí je jednou propracujeme
6. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, vložíme jej na pomaštěný plech, uprostřed podélně jej mírně vyhloubíme a necháme asi půl hodiny kynout
7. Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě; zčervená-li na povrchu příliš brzy, pokryjeme ji pergamenovým papírem a dopečeme
8. Štolu necháme vychladnout, pak ji potřeme rozehřátým máslem a posypeme krupicovým a vanilinovým cukrem
9. Nakonec ji ještě jednou potřeme máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy