REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sarma z kysaného zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sekané hovězí a vepřové maso podušené zabalené v zelném listu.


Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby:
200 ghovězího masa
200 gtučného vepřového masa
200 gvařené rýže
50 gsádla
2 lžíceoleje
2 kscibule
1 ksmalá hlávka kysaného zelí
kousek kůže z vepřového masa (kousek klobásy)
mletá sladká paprika
mletý pepř
petrželka
sůl

Postup:

1. Maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, okořeníme a necháme chvíli stát
2. Z hlávky zelí odřízneme listy, tvrdá žebra odkrojíme, velké listy nakrájíme na 4 dílky, malé na 2 dílky
3. Připravené listy potřeme náplní a pevně stočíme v závitky
5. Pekáček vymastíme olejem, pokryjeme vrstvou nakrájeného zelí ze středu hlávky, na ně urovnáme závitky, přidáme kousek vepřové kůže (nebo klobásy) a zalijeme vařící vodou nebo šťávou z kysaného zelí
6. Povrch pokryjeme několika listy kysaného zelí a dusíme na mírném ohni
7. Před podáváním sarmu polijeme horkým sádlem, ve kterém jsme zpěnili mletou papriku.

Doporučení:

Podobně připravíme sarmu i z listů čerstvého zelí nebo z vinných listů.Zelné listy si můžeme zkvasit sami rychlým způsobem: z očištěné hlávky zelí vyřízneme košťál a hlávku zalijeme vařící vodou, po 3 minutách velké listy odřízneme, stočíme je, dáme do větší láhve a opatrně zalijeme horkou vodou se solí a kmínem (na 1 l vody 20 g soli), listy mírně zatížíme, aby byly potopeny, sklenici povážeme a postavíme na teplé místo, kde listy za 1 týden zkvasí.

Poznámka:

Recept na sarmu pochází z Turecka, ale zdomácněl, v různých odměnách, i v jiných státech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy