REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát Niçoise

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klenot francouzské kuchyně, salát Niçoise připravený z čerstvého tuňáka, malých olejnatých brambor, fazolek, cherry rajčátek, černých oliv, ančoviček …


Ingredience:
Rozpis na 1-2 porce:
150 g cherry rajčat
120 gčerstvého tuňáka
120 gmalých olejnatých brambor
110 gokurky
60 gzelených fazolek
500 mlvody
1,5 lžícecukru krupice
1 lžíceolivového oleje
1 ksstroužku česneku
1 kszelené papriky
1 ksvejce
pepř
sůl
Na dresink:
3 lžíceextra panenského olivového oleje (nejlépe Monini Monello)
2 lžícecitronové šťávy
1 lžícečerveného vinného octa
pepř
sůl
Suroviny na dokončení:
10 ksčerných oliv s peckou
4 lístkybazalky
4 ksančovičky

Postup:

1. Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je v ledové vodě a podélně rozkrájíme na čtyři části
2. Očištěné brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout
3. Vodu smícháme s cukrem a přivedeme ji k varu, vedle si připravíme misku s ledovou vodou a kostkami ledu, fazolky dáme na pět minut do vařící vody a poté je zprudka zchladíme v misce se studenou vodou a ledem
4. Cherry rajčata rozkrájíme na polovinu, osolíme a necháme odstát
5. Papriku omyjeme, osušíme, vyndáme jádřinec a nakrájíme ji na kousky cca 1×2 cm
6. Okurku nakrájíme na plátky 0,5 cm silné, brambory na plátky 2 cm silné
7. Tuňáka rozkrojíme na dvě kostky a ze všech stran osolíme a opepříme, na vyšším ohni v pánvi rozpálíme olej a tuňáka na něm zprudka opečeme ze všech stran lehce dozlatova, z každé strany asi deset vteřin (tuňák zůstane uvnitř pěkně syrový), tuňáka nakrájíme na plátky
8. Misku na salát vytřeme oloupaným a rozmačkaným česnekem
9. Připravíme si dresink; v misce vyšleháme metličkou ocet, extra panenský olej Monini Monello, citronovou šťávu, sůl a pepř
10. Do misky s dresinkem přidáme nakrájenou zeleninu, vejce, olivy, natrhanou bazalku, ančovičky a tuňáka, nakonec vše promícháme a dáme na chvíli do lednice vychladit.

Poznámka:

Recept z článku: Vyzkoušejte první olej sezóny Monini Monello s receptem od Romana Vaňka. Foto zdroj: Pražský kulinářský institut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy