REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát Ceasar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný salát který vznikl v Mexiku, ale rozšířil se téměř po celám světě. Recept vymyslel 4. července 1924 jistý Caesar Cardini v mexickém městě Tijuana. Salát se připravuje z listů římského salátu, opečených chlebových krutonů a pikantnější zálivky, je ozdobený hoblinkami parmazánu.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2-3 kshlávky římského salátu
1 ksčerstvé bagety
4 ksstroužky česneku
80 gparmazánu v celku
extra panenský olivový olej
čerstvě namletý černý pepř
mořská sůl
Na salátovou zálivku:
2-3 lžičkydijonské hořčice
1 lžičkaworcesterské omáčky
1 lžičkana jemno postrouhaného parmazánu
200-250 mlolivového oleje
2 ksančoviček
2 ksžloutky
šťáva z 1 ks citrónu

Postup:

1. Nejprve si připravíme salátovou zálivku (všechny ingredience by měli mýt pokojovou teplotu!); vejce rozšleháme metličkou, přidáme k nim olivový olej, hořčici, šťávu z citrónu, nasekané ančovičky, worcesterskou omáčku i na jemno nastrouhaný parmazán, vše spolu důkladně promícháme, ať už metličkou, nebo si vypomůžeme ručním tyčovým mixérem
2. Opečeme krutony; čerstvou bagetu nakrájíme na menší kostičky, ty vložíme na plech do trouby nasucho mírně opéci a hlavně zbavit je vnitřní vlhkosti, pak je dáme na pánvičku na rozehřátý olivový olej a přidáme k nim 2 stroužky česneku, které před tím lehce zmáčkneme, aby se uvolnilo jejich aroma a krutony opečeme dozlatova
3. Listy římského salátu důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapané natrháme na kousky, z parmezánu si připravte hoblinky, nastrouháme je škrabkou na zeleninu nebo kuchyňským nožem
4. Listy salátu vyskládáme na talíře, promícháme je s připravenou zálivkou, jednotlivé porce ozdobíme opečenými krutony a hoblinkami parmazánu.

Doporučení:

Populární je dnes salát Ceasar servírovaný s opečenými kousky kuřete.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy